Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2023,
14.31

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

policija Španija kokain

Petek, 25. 8. 2023, 14.31

8 mesecev, 2 tedna

V Španiji zasegli rekordno količino kokaina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11
kokain | Foto Reuters

Foto: Reuters

V pristanišču v španskem mestu Algeciras so v sredo zasegli skoraj 9,5 tone kokaina iz Ekvadorja, sta danes sporočili španska policija in carina. Po njihovih ocenah gre za največji zaseg kokaina v Španiji doslej. V mednarodni policijski akciji so na jadrnici v Atlantskem oceanu zaplenili okoli dve toni kokaina, v Srbiji pa so zaradi suma tihotapljenja mamil pridržali štiri ljudi.

"Operacija je zadala velik udarec eni največjih kriminalnih združb na svetovni ravni na področju distribucije kokaina," sta navedli v skupni izjavi, ne da bi podali ime združbe.

Poleg droge, ki so jo sicer našli v zabojnikih z bananami, so odkrili tudi logotipe več kot 30 evropskih kriminalnih združb, ki bi kokain morale prevzeti. Združba, ki je tovor prevažala, pa je lahko po ocenah policije v Evropo pošiljala okoli 40 zabojnikov na mesec in je pogosto uporabljala tudi špansko pristanišče v mestu Vigo.

Z visokim pritokom drog skozi pristanišča se v Evropi spopadata tudi Nizozemska in Belgija. Na Nizozemskem so v prvi polovici letošnjega leta skupno zasegli več kot 29 ton drog, kar je več kot v enakem obdobju lani, ko so jih zasegli okoli 22 ton. V belgijskem pristanišču Antwerpen pa je policija lani zasegla rekordnih 110 ton kokaina.

Na jadrnici na Atlantiku zaplenili dve toni kokaina

V mednarodni policijski akciji so na jadrnici v Atlantskem oceanu zaplenili okoli dve toni kokaina, v Srbiji pa so zaradi suma tihotapljenja mamil pridržali štiri ljudi, so po poročanju srbskih medijev v četrtek sporočili s srbskega državnega tožilstva za organizirani kriminal. Drogo naj bi tihotapili iz Južne Amerike v Evropo.

Kokain so na 22-metrski jadrnici našli v več označenih posamičnih paketih v športnih torbah. Jadrnico sta upravljala ukrajinski in češki državljan, so še sporočili s srbskega državnega tožilstva za organizirani kriminal.

V Beogradu in Novem Sadu so v akciji pridržali štiri člane kriminalne združbe.

Kriminalno združbo sumijo, da je od lanskega marca organizirala prevoz kokaina iz držav Južne Amerike do Zahodne Evrope in Srbije z namenom nadaljnje prodaje. Za tihotapljenje so uporabljali jadrnice, stopili v stik s preprodajalci droge, organizirali lokacije za iztovarjanje kokaina in skrivanje droge ter angažirali posadko.

Mednarodna policijska akcija je potekala v sodelovanju s srbskim državnim tožilstvom za organizirani kriminal in varnostno-obveščevalno agencijo Bia, beograjsko policijsko upravo ter Europolom in policijami iz več držav.

Za osumljence, ki so jih pridržali v Srbiji, so že odredili pripor, proti njim pa bodo vložili kazenske ovadbe.

Ne spreglejte