Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2011,
15.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Murska Sobota JLA

Četrtek, 25. 8. 2011, 15.14

7 let, 12 mesecev

V Murski Soboti sojenje častnikoma JLA, obtoženima vojnega hudodelstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Murski Soboti se je začelo sojenje nekdanjima častnikoma JLA Vladu Trifunoviću in Berislavu Popovu.

Obtožnica ju bremeni kaznivega dejanja vojnega hudodelstva zoper civilno prebivalstvo, za kar je zagrožena kazen od pet do dvajset let, sodijo pa jima v odsotnosti.

Nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov Nekdanji generalmajor Trifunović, poveljnik 32. korpusa v Varaždinu, in polkovnik Popov, ki je med 27. junijem in 3. julijem 1991 vodil 32. motorizirano brigado do Gornje Radgone, sta kot odgovorni vojaški osebi obtožena, ker naj bi v oboroženem spopadu med SFRJ in Republiko Slovenijo Trifunović podrejenemu Popovu ukazal zavzeti mejne prehode z Avstrijo.

Pri tem naj bi delovala v nasprotju s pravili mednarodnega in vojnega prava, ker nista zaščitila civilnega prebivalstva in objektov, zaradi česar sta umrla dva civilista, povzročena pa je bila tudi velika materialna škoda. Tožilstvo, ki ga zastopa okrožni državni tožilec Žarko Bejek, jima očita tudi opustitev ukrepov, ker nista preprečila ropanja civilnih objektov.

Predsednik sodnega senata Branko Palatin je prebral zapisnike izpovedi obtoženih, ki sta jih preiskovalnemu sodniku v Srbiji povedala že leta 2008.

Trifunović: Izpolnjeval sem le ukaze Trifunović, na sojenju ga zastopa odvetnik Gorazd Fišer, v zagovoru navaja, da se vseh ukazov ne spomni, zato bi mu morali tiste, ki naj bi bili sporni, posredovati. "Izpolnjeval sem le ukaze izvršnega sveta SFRJ in vojaškega vrha JLA, saj je bila to takrat enotna država, ukaz za delovanje enote pa sem dobil od generala Konrada Kolška, ki je Slovenec," je izpovedal general.

"Šlo je za oboroženi odpor zoper legalno vojsko" Dodal je, da je bilo 21 vozil, ko so jih poslali proti Gornji Radgoni - med njimi je bilo deset oklepnikov - tipičen primer mirnodobne enote. Vojska je odgovarjala s streljanjem le, ko se je branila, sicer pa je šlo v Sloveniji po njegovem prepričanju za oboroženi odpor zoper legalno vojsko.

Popov, zastopa ga odvetnik Danilo Hari, je prav tako povedal, da je zgolj izpolnjeval ukaze s ciljem zavarovanja državne meje, da o smrti dveh civilistov ni vedel ničesar, da se je njegova enota samo branila, ko je bila napadena, v mestu pa so vzeli samo hrano, ker je niso imeli in so bili obkoljeni. O kraji zlatnine in drugih predmetov pa prav tako ne ve ničesar.

Apostolovski: Šlo je zgolj za obrambo JLA Prva priča, nekdanji praporščak JLA Vlado Apostolovski, je razmere v Gornji Radgoni opisal kot pekel, kjer so z vseh strani streljali na njihovo kolono, vojaki pa da so se le branili.

"Popov nikoli ni ukazal streljanja brez izbire cilja, streljali smo samo v obrambi, v civilna stanovanja nismo vstopali, stvari iz objektov pa so, kot smo videli, odnašali drugi, ki so izkoristili položaj," je povedal.

Dražnik: Teritorialna obramba ni nikoli streljala prva Takratni poveljnik teritorialne obrambe na tem območju Ljubo Dražnik pa je zatrdil, da je imela teritorialna obramba ukaz, da nikakor ne sme streljati prva in da tudi niso nikoli streljali prvi. "Bilo bi tudi nesmiselno, ker praktično nismo imeli protioklepnega orožja, streljati na tanke s puško," je povedal.

Druge priče, pri preiskovalnem sodniku so pričale že leta 1992, so opisovale dogodke pred 20 leti in ugotavljale, da je težko povedati, kdo je v katerem primeru streljal prvi. Sojenje se bo nadaljevalo v petek.

Ne spreglejte