Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
27. 1. 2017,
14.17

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60

Natisni članek

Policija avtomobil kraja kriminalist kriminal Koper BMW

Petek, 27. 1. 2017, 14.17

6 let, 7 mesecev

Ukradli 52 avtomobilov in prodajali njihove rezervne dele #foto

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,60
Zaseženi avtomobilski deli | Foto PU Koper

Foto: PU Koper

Koprski kriminalisti so na Obali odkrili kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s krajo dražjih avtomobilov. Te je razstavila, njihove dele pa uporabila pri popravilu vozil ali pa jih prodajala na spletu. Najraje so imeli vozila znamke BMW.

Kriminalisti sektorja kriminalistične policije policijske uprave v Kopru so lani posumili, da je bilo na več lokacijah na območju slovenske obale izvršenih več kaznivih dejanj s področja avtomobilske kriminalitete. Za popravila poškodovanih in pokvarjenih osebnih avtomobilov so uporabili dele podobnih osebnih avtomobilov, ki so jih pred tem ukradli.

Teh dejanj so kriminalisti osumili 30-letnika in 52-letnika, ki se ukvarjata s kleparstvom in ličarstvom, ter 32-letnika in 62-letnika, ki se ukvarjata z avtomehaničnimi popravili, so sporočili s Policijske uprave Koper.

Zaseženi avtomobilski deli | Foto: PU Koper Foto: PU Koper Četverica iz okolice Kopra je osumljena, da si je v daljšem časovnem obdobju pridobila večje število različnih delov ukradenih avtomobilov z namenom nadaljnjega razpečevanja. Rezervne dele so uporabljali za popravilo podobnih pokvarjenih in poškodovanih vozil, s čimer se sicer legalno ukvarjajo. Policisti sumijo, da so takšne dele ukradenih osebnih avtomobilov pridobili na različne načine na črnem trgu rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov.

Avtomobile kradli tako v Sloveniji kot tudi v tujini

Obenem so kriminalisti v okviru svojih rednih nalog oktobra lani ugotovili, da obstaja sum, da so se 59-letnik z območja Ljubljane ter 26-letnik in 42-letnik z območja Kopra združili tako zaradi tatvin osebnih avtomobilov in razstavljanja kot tudi zaradi nadaljnjega razpečevanja delov teh ukradenih osebnih avtomobilov.

Zaseženi avtomobilski deli | Foto: PU Koper Foto: PU Koper Policisti sumijo, da so bili organizirani za izvrševanje tatvin osebnih avtomobilov tako doma kot v tujini. Poleg tega jih sumijo, da so obenem še razstavljali ukradene osebne avtomobile ter skladiščili njihovih dele tako na domačih naslovih kot tudi v večjem najetem prostoru na območju Izole. Deli ukradenih osebnih avtomobilov so bili namenjeni nadaljnjemu razpečevanju na črnem trgu rabljenih nadomestnih avtomobilskih delov.

V sklopu obravnave omejenih kaznivih dejanj so policisti med julijem in novembrom po odredbah sodišča v Kopru opravili več preiskav različnih prostorov in vozil zgoraj navedenih osumljencev. Tri od njih so tudi pridržali.

Ukradli najmanj 52 avtomobilov

Skupno so v okviru vseh omenjenih preiskav zasegli okoli 600 različnih avtomobilskih delov. Do zdaj so ugotovili, da že identificirani zaseženi deli motornih vozil predstavljajo skupno 52 različnih ukradenih motornih vozil. V večini gre za dele  osebnih avtomobilov znamke BMW, manj pa za vozila znamk Volkswagen, Mercedes, Audi in Citroën. Vozila, ki jim pripadajo do zdaj že identificirani zaseženi avtomobilski deli, so v večini ukradli v zadnjih nekaj letih v Sloveniji – najmanj deset vozil pa tudi v tujini, zlasti v Italiji, Švici in Avstriji. Postopki identifikacije vseh zaseženih avtodelov še potekajo.

Zaseženi avtomobilski deli | Foto: PU Koper Foto: PU Koper Dozdajšnje ugotovitve  navedenih postopkov kažejo, da gre v vseh primerih za med seboj tako ali drugače povezane osumljence, saj so bili pri različnih preiskavah najdeni posamezni deli nekaterih istih ukradenih avtomobilov. Policisti bodo zoper osumljene na okrožno državno tožilstvo v Kopru podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenega suma več kaznivih dejanj velike tatvine in prikrivanja. Zagrožena zaporna kazen za prikrivanje je do pet let zapora, za veliko tatvino po do osem let zapora.

Najbolj iskani BMW-ji

Na območju Policijske uprave Koper so v zadnjih letih povprečno letno ukradli okoli 30 osebnih avtomobilov. Prevladujejo vozila različnih nemških znamk, tudi znamke BMW, ki so že nekaj  časa na območju Slovenije med pogostejšimi tarčami tatov. V policiji še ocenjujejo, da večina ukradenih osebnih avtomobilov v Sloveniji služi za nadaljnje razpečevanje po delih.

Zaseženi avtomobilski deli | Foto: PU Koper Foto: PU Koper

Ne spreglejte