Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Petek,
4. 8. 2017,
12.40

Osveženo pred

6 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

rop droge

Petek, 4. 8. 2017, 12.40

6 let, 8 mesecev

Ukradeni denar porabil za droge in igre na srečo

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
policija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Koprski kriminalisti so prijeli 34-letnega državljana Srbije, ki je konec julija na njihovem območju izvedel najmanj tri rope.

Osumljenec si je s tremi ropi pridobil več kot 5.500 evrov gotovine, večino denarja pa je očitno že porabil zaradi odvisnosti od prepovedanih drog in iger na srečo, saj so mu pri preiskavah zasegli le nekaj več kot 600 evrov.

Potek dogodkov:

V soboto, 22. julija, je v eni izmed trgovin v Bertokih ropar z nožem zagrozil prodajalki v trgovini, ukradel več kot 800 evrov denarja iz blagajne in nato pobegnil. Kljub hitremu odzivu policije ga niso izsledili.
V sredo, 26. julija, je neznanec z nožem oropal isto trgovino v Bertokih. Ker prodajalka ni takoj izročila denarja, je ropar začel udarjati po blagajni, nato pa iz nje ukradel več kot 900 evrov gotovine in pobegnil. V tistem času so na izvozu hitre  ceste pri Bertokih policisti obravnavali prometno nesrečo, kar pa osumljenca ni zmotilo in se je, kljub neposredni bližini več policijskih patrulj, odločil za rop.
Zadnje dni v juliju, v času, ko sta bila izvršena ropa v Bertokih, je Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Nova Gorica preverjal podatke za 34-letnega srbskega državljana, ki so ga kriminalisti sumili, da je izvršil kazniva dejanja s področja premoženjskih deliktov. Novogoriški kriminalisti so o preverjanju obvestili tudi Sektor kriminalistične  policije PU Koper in posredovali osumljenčevo fotografijo, posneto v eni izmed igralnic na območju Nove Gorice.
V  ponedeljek, 31. julija, je kriminalist iz Kopra v popoldanskem času, ko je bil v civilu, v vasi Dutovlje opazil in prepoznal 34-letnega državljana Srbije in vozilo, ki ga je uporabljal. Približno dve uri pozneje je OKC PU Koper prejel klic, da se je na bencinskem servisu v Dutovljah, kjer so tudi prostori pošte, zgodil rop. Osumljenec je pri ropu z nožem zagrozil zaposlenima in iz blagajne in trezorja pobral dnevni izkupiček v vrednosti več kot 3.500 evrov. Ko je ukradel denar, je zaposlena zaklenil v skladiščne prostore bencinskega servisa in po dejanju s kraja zbežal peš. Z zbiranjem obvestil je policija ugotovila, da je bil rop v Dutovljah storjen na enak način kot predhodna ropa v Bertokih in da je osumljenec v vseh treh primerih svoje grožnje podkrepil z uporabo noža proti zaposlenim. Kriminalist, ki je pred ropom v Dutovljah opazil 34-letnega srbskega državljana z vozilom, je prišel na kraj ropa in prek posnetkov nadzornega sistema prepoznal prej videno osebo.
Kriminalisti so nato s kolegi iz Nove Gorice 1. avgusta na njihovem območju skupaj prijeli 34-letnega osumljenca, odredili so mu pridržanje do 48 ur. Na podlagi opravljenih prepoznav je bil osumljeni kot storilec prepoznan v vseh treh ropih. Osumljenega je tudi zaslišali, a kaznivih dejanj ni priznal.

Policisti so opravili hišno preiskavo ter preiskavo vozila, ki ga je uporabljal. Pri tem je bilo zaseženih več mobilnih telefonov in SIM-kartic, oblačila, obutev, za katero sumijo, da jo je nosil v času izvrševanja kaznivih dejanj, ter denar, za katerega prav tako sumijo, da izvira iz storjenih kaznivih dejanj (605 evrov).

Po opravljenih hišnih preiskavah je osumljeni kriminalistom SKP PU Koper povedal, da je o vsem razmislil, in je želel pojasniti, zakaj je storil očitana kazniva dejanja. Priznal in opisal je vsa tri kazniva dejanja ter pojasnil, kje je predmete po dejanjih prikril in odvrgel. Hkrati je pojasnil, da je rope izvršil zaradi odvisnosti od prepovedanih  drog. Prav tako je povedal, da je po kaznivih dejanjih vedno obiskal eno izmed igralnic v Novi Gorici, kjer je porabil del ukradenega denarja za igre na srečo.
Iz tujih medijev je policija ugotovila, da je bil osumljeni aprila letos že obravnavan zaradi premoženjskih kaznivih dejanj na območju BiH, nato pa se je nastanil na območju Nove Gorice in tam v različnih prenočiščih živel od konca aprila do prijetja.

Policisti bodo preiskali, ali je v Sloveniji izvedel še kakšna druga kazniva dejanja.
Ne spreglejte