Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
3. 7. 2012,
12.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 3. 7. 2012, 12.50

7 let, 12 mesecev

Štiri leta od tragedije na Savi pri Blanci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Danes minevajo štiri leta od najhujše nesreče na slovenskih vodah, ko je pri spustu na Savi pri HE Blanca življenje izgubilo 13 ljudi, med njimi tudi poslanec SLS in sevniški župan Kristijan Janc.

Odpravo s kanuji po Savi od Sevnice do Brestanice je organiziral ravno Janc, ki je želel opraviti še zadnji spust po reki, "preden jo ujamejo v pregrado hidroelektrarne Blanca". Na spust se je odpravilo 31 veslačev, od tega 27 v štirih kanujih in štirje v plastičnem spremljevalnem čolnu Prostovoljskega gasilskega društva Sevnica. Kljub drugačnemu dogovoru sta se dva čolna usmerila proti jezu, za katerim se nahajajo nevarna prelivna polja. To je bilo za čolna usodno, saj sta se prelomila in potopila. Poleg poslanca in župana Janca so v nesreči utonili nekateri drugi predstavniki občine in lokalnega gospodarstva, rešila pa se je Jančeva žena. Pri reševanju sodelovalo 1040 ljudi V celotni reševalni akciji, ki je sledila, je sodelovalo 1040 ljudi, med njimi tudi pripadniki specialnih enot, povodne reševalne službe, gasilcev in policistov. Nekateri ustni viri so navajali, da so bila najdena trupla čisto polomljena, kar je bila posledica udarcev ob gradbeni material in v betonske razbijače. Reševalna akcija je trajala, vse dokler na Hrvaškem delu Save 8. julija niso našli še zadnjega od utopljenih.

Poleg slovenskih politikov so sožalje Sloveniji ob tragičnem dogodku izrekli tudi predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso, tedanji predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, tedanji hrvaški premier Ivo Sanader in predsednik hrvaškega parlamenta Luka Bebić.

Bogovič: Izgubili smo predvsem velike prijatelje Med udeleženci spusta je bil tudi prvi podpredsednik SLS Franc Bogovič, ki se zelo dobro spominja tragičnega dneva, saj je bil to "dan, ki je bil namenjen druženju in krepitvi prijateljstva med ljudmi, ki smo soustvarjali velik projekt izgradnje HE na Spodnji Savi, spremenil pa se je v dan groze, ki ga dnevno podoživljamo soudeleženci tragičnega Zadnjega spusta na Savi". "Izgubili smo predvsem velike prijatelje, katere nas je izgradnja hidroelektrarne povezovala dobro desetletje. Delo, ki ga je v veliki meri poosebljal Kristjan Janc, nadaljujemo – tako danes poteka preizkus delovanja HE Krško, teden nazaj pa je bil sprejet Državni prostorski načrt Občine Brežice," dodaja Bogovič.

Ne spreglejte