Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
13.05

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

7

Natisni članek

Štajerska varda Lucija Šikovec Ušaj sojenje Andrej Šiško

Četrtek, 21. 3. 2019, 13.05

5 let

Sojenje Šišku: Sodnica ne bo zaslišala državnega vrha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,85

7

Andrej Šiško | Sodnica bo sodbo Andreju Šišku predvidoma izrekla prihodnji petek. | Foto STA

Sodnica bo sodbo Andreju Šišku predvidoma izrekla prihodnji petek.

Foto: STA

Sojenje predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku, ki ju obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, se na mariborskem sodišču približuje koncu. Sodnica Vanja Verdel Kokol je danes dokončno zavrnila zahtevo obrambe, da kot priče zasliši državni vrh, sodbo pa bo predvidoma izrekla čez teden dni.

Obramba je že ob začetku sojenja predlagala zaslišanje predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika opozicijske SDS Janeza Janše.

Andrej Šiško
Novice Po maratonskem zagovoru Šiška še zagovor Lesjaka in prve priče #video

Šiškova odvetnica predlagala zaslišanje državnega vrha

Kot je takrat pojasnila Šiškova zagovornica Lucija Šikovec Ušaj, bi lahko Pahor kot vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil pojasnil, ali so te res v tako slabem stanju, da bi utegnile poklekniti pred "športnim društvom z airsoft orožjem". Cerar bi po njenih besedah lahko povedal, kako ogroženega se je počutil zaradi nekaj videonagovorov Šiška, Janša pa bi lahko kaj povedal o svojih preteklih predlogih za oblikovanje nacionalne garde.

Vendar je sodnica zahteve obrambe zavrnila z obrazložitvijo, da pričanje državnega vrha ne bi v ničemer prispevalo k razjasnitvi pravno relevantnih okoliščin in tako ne bi imelo nobene teže pri odločanju sodišča v tej zadevi.

Obtožnica Andreja Šiška in soobtoženega Mateja Lesjaka bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. | Foto: Matjaž Vertuš Obtožnica Andreja Šiška in soobtoženega Mateja Lesjaka bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve. Foto: Matjaž Vertuš

Novice Začetek sojenja Andreju Šišku: pred sodiščem postroj Štajerske varde #video #foto

Sodnica izrek sodbe načrtuje prihodnji petek

Na današnjem naroku so pregledali listinske dokaze, ki so v spisu, v petek pa bodo pregledali še nekaj zapisnikov. Sodnica Vanja Verdel Kokol je sklepne besede napovedala za prihodnji torek. Če bi se te zavlekle, kar je odvisno predvsem od obtoženega Andreja Šiška, jih bodo nadaljevali še v sredo, za petek pa sodnica že načrtuje izrek sodbe.

Med današnjimi dokazi so bili zanimivi predvsem videoposnetki, v katerih je Šiško leta 2017 precej ostro nagovoril takratnega premierja Mira Cerarja ter ga ozmerjal z veleizdajalcem in izmečkom, ki mu bo sodilo ljudstvo. "Neizogibno boš deležen kramole," je nastop končal Šiško, med drugim pa je bil precej oster tudi do migracijske politike slovenskih oblasti.

Andreja Šiška pred sodiščem brani odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. | Foto: STA , Andreja Šiška pred sodiščem brani odvetnica Lucija Šikovec Ušaj. Foto: STA ,

Sodnica je nato prebrala tudi odziv tožilstva na policijsko ovadbo, saj je to takrat ocenilo, da v videoposnetku ni znakov kaznivega dejanja, da pa je bil Šiško žaljiv do Cerarja. Šikovec Ušajeva je ob tem spomnila, da ga takratni premier za besede nikoli ni preganjal, Šiško pa je dodal, da si je posnetek na svetovnem spletu ogledalo nekaj tisoč ljudi, medijev pa ni nikoli zanimal.

Bernard Brščič, Lucija Ušaj Šikovec
Novice Bo skrajna desnica Bernarda Brščiča plesala le eno pomlad? #analiza

Šiško potegnil vzporednice z izjavo Zmaga Jelinčiča

Šiškova zagovornica je ob tem spomnila še na tako imenovane vseslovenske ljudske vstaje, kjer je bilo videti številne pozive proti Janši, uniforme zveze borcev, obešene lutke na mostovih in podobno, tožilstvo pa proti organizatorjem ni sprožilo nobenih postopkov. Tožilec Tilen Ivič je očitke zavrnil, saj stvari ni mogoče primerjati, ker posnetkov ljudi z orožjem na teh dogodkih ni bilo.

Šiško je danes spomnil še na besede prvaka SNS Zmaga Jelinčiča Plemenitega na javni televiziji o tem, da je treba pred zid postaviti vsaj nekaj ljudi, pa bo red. "Sam česa takega nisem nikoli izrekel, pa sem v priporu, on pa ni," je dejal, sodnica pa ga je opomnila, da gre za drugo zadevo, kjer za zdaj še ni mogoče govoriti o tem, kako se bo razpletla.

Drugoobtoženi Matej Lesjak je medtem moral pojasniti telefonsko dopisovanje z enim od prijateljev po dogodku Štajerske varde v Apačah, ko mu je med drugim napisal, da je "edino Šiš imel pravo". Sodišču je danes povedal, da so se v tistih dneh za uspešnost provokacije morali tako pogovarjati, saj sicer ne bi uspela, dejansko pa je imel Šiško le najboljšo repliko puške.

Andrej Šiško
Novice V Zedinjeni Sloveniji novo obtožnico proti Šišku označili za konstrukt

 

Ne spreglejte