Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
21. 7. 2019,
14.51

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

6

Natisni članek

pohodništvo smrt nesreča nesreča gore

Nedelja, 21. 7. 2019, 14.51

4 leta, 9 mesecev

Še ena smrt v naših gorah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,30

6

Julijske alpe | V gore je treba iti primerno opremljen, še posebej pazljivi pa bodite pri sestopih. | Foto STA

V gore je treba iti primerno opremljen, še posebej pazljivi pa bodite pri sestopih.

Foto: STA

Slovenske gore so terjale novo smrtno žrtev. Tudi tokrat je bil za planinca usoden zdrs, ko je sestopal z Velikega Špičja v Občini Bohinj.

Danes dopoldne so slovenske gore terjale novo življenje – pri sestopu z Velikega Špičja je zdrsnil planinec, nesreča pa je bila zanj usodna. Gorski reševalci in posadka helikopterja Slovenske vojske so skupaj z dežurno ekipo Gorske reševalne službe Brnik truplo preminulega prepeljali v dolino, piše na portalu Uprave RS za zaščito in reševanje.

''Pri sestopu je zaradi padca z zahtevne planinske poti danes dopoldan umrl slovenski gornik. Umrl je na kraju padca čez skalni skok na melišče. Bil je ustrezno opremljen,'' pa tragično nesrečo pojasnjujejo na pristojni Policijski upravi Kranj.

Tudi včeraj smo poročali o smrtni žrtvi v gorah, natančneje v Kamniških Alpah. Planinka je zdrsnila na pobočju na poti med Planjavo in Lučko babo in zaradi poškodb umrla, je objavila uprava. Posredovali so gorski reševalci iz Kamnika in helikopter Slovenske vojske, ki so mrtvo planinko prepeljali v dolino.

Triglav
Sportal Nesreče v gorah: Nad dva tisoč metrov ne gre brez zimske opreme #video

V gore le primerno opremljeni in izredno previdni

Tudi sicer se je ta konec tedna na pohodih v gore poškodovalo kar nekaj planincev, v svojih poročilih obveščajo pristojne policijske uprave in centri za obveščanje. Med drugim so iz Policijske uprave Kranj sporočili, da so včeraj policisti gorske policijske enote v okviru helikopterske ekipe za reševanje v gorah obravnavali dve nesreči.

V Triglavski severni steni so obravnavali nesrečo dveh tujcev, pri kateri si je eden od njiju poškodoval nogo. V drugi nesreči pa se je med sestopom s Kredarice poškodovala opremljena gornica, ki je zdrsnila na krušljivem delu in si pri padcu čez skalni skok na manjši višini poškodovala roko in nogo.

Pri nekaj nesrečah z lažjimi poškodbami so posredovali tudi danes. S Krvavca so v zdravstveno ustanovo prepeljali gorsko kolesarko, ki se je poškodovala pri padcu s kolesom, in planinko, ki si je pri zdrsu na poti med Pogačnikovem domu proti Trenti poškodovala roko.

Na Policijski postaji Kranj dodajajo še pomembno opozorilo:

V gorah bodite previdni in pazite na izpostavljenih delih ter pri sestopih, ko se zgodi največ nesreč. Najpogostejša razloga za nesreče sta padec in zdrs.

Poleg tega je seveda pomembno tudi, da se v gore odpravite primerno opremljeni in da si za svoje gorniško znanje ter sposobnosti izbirate primerne ture. V primeru zahtevnejših pohodnih poti pa si omislite izkušenega gorskega vodiča, s čimer še dodatno poskrbite za svojo varnost.

Novice V Kranjski Gori planince opozarja hribovka Mojca #video
Sportal Nepremišljeno v gore: snežišče je prečil kar v kopalkah #video
Ne spreglejte