Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 9. 2010,
9.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 9. 2010, 9.33

8 let

"Privatno sodišče tožilke Jožice Boljte Brus"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Imenovana zna že sama s svojim brezkompromisnim nastopom poskrbeti za burno razpravo, če pa ji nasproti sedita dva tako prekaljena mačka, kot sta odvetnika Krstič in Crnković, je "žur" zagotovljen.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Brunu Srebrnjaku in Milijanu Momčiloviću. Fanta sta na zatožno klop sedla zaradi obtožb, da sta 4. novembra lani pred lokalom Portal pretepla podjetnika Zvonimirja Momčilovića, ki kljub enakemu priimku z Milijanom ni v sorodu. Soimenjaka naj bi Momčilović napadel po naročilu neznanih oseb, Srebrnjak, ki se ga javnost spominja kot enega od akterjev v procesu zaradi ugrabitve in umora podjetnikov Dušana Mavriča in Milana Tilija ter ugrabitve Dušana Gačnika, pa naj bi mu pri tem pomagal. Največ pozornosti so zbrani na včerajšnji obravnavi namenili vprašanju nekdanjega davčnega inšpektorja Đorđeja Perića, ki ga poleg oškodovanca, ki pravi, da je njegov sovražnik številka ena in da stoji za napadom, bremenijo še nekatere, med postopkom že zaslišane priče.

"Mati vseh afer" Tudi včeraj zaslišani Pavel Omahen z besedami na račun Perića ni skoparil. Po burni razpravi sta z Momčilovićevim zagovornikom Ljubomirjem Crknkovićem celo prišla do zaključka, da je Perić "… mati vseh afer." Čeprav pretepa Omahen na lastne oči ni videl, pravi, da so mu Perićeve metode znane. Povedal je, da je do incidenta prišlo dan pred tem, ko bi morala on in Momčilović pričati v sporu nekdanjega direktorja Dursa Ivana Simiča s Perićem. Tudi sam se je zaradi tega in še nekaterih postopkov znašel pod pritiski. Na vratih so mu zvonili policisti in nato, še preden je odprl, skrivnostno izginili. Kmalu zatem je v grozilnem pismu prebral, da ga bodo likvidirali bosanski Srbi, še istega dne mu je, tako trdi, na vrata potrkal Perićev človek, ki mu je vehementno pokazal vizitko prodajalca knjig in izdavil, da je na obisk prišel službeno. Omahen ga je spregledal in nagnal, vendar so se pritiski stopnjevali.

"Dan po pretepu Momčilovića je bila žena ustrahovana pred vhodom v blok, kuzla pa grdo zbrcana," je nadaljeval o tem, kako so mu prestrašili boljšo polovico in potolkli psico. Sredi februarja letos je tudi videl – pokaže na Srebrnjaka –, kako se je "ta" sprehajal v bližini njegovega bloka, da bi ga ustrahoval. "Ne dovolim, da se kaj takega dogaja. Branil se bom in nihče mi ne bo grozil ali pretepal žene, ker je tudi sam ne smem," je bil oster. Po njegovih informacijah, ki jih dobiva tudi s pomočjo osebnih špijunov, je Srebrnjak po Perićevem navodilu ustrahoval, Momčilović pa pretepal. Omahen je, odločen da terorju naredi konec, na več naslovov poslal najmanj 30 pisem, v katerih je razkril metode Perića in njegovih lakajev. Med naslovniki so bili policija, tožilstvo, Jožef Školč, Miran Potrč, Miro Petek in še nekateri drugi poslanci. Na vprašanje obrambe, koliko od teh pisem se je končalo z ovadbo, je odvrnil, da mu nihče ni odpisal, da navedeno ne drži. "Zadeve so se začele odvijati," skrivnostno pravi in dodaja, da sta policija in tožilstvo odreagirala profesionalno.

Novi šolski red Do trenj med tožilstvom in obrambo je prišlo že takoj na začetku obravnave, olja na ogenj pa je s svojimi izjavami in razpravami, ki ne zadevajo predmetnega kazenskega postopka, z veliko žlico dolival Omahen. Napetost med obema poloma se je stopnjevala, vajeti so predsedujoči Mateji Lužovec počasi uhajale iz rok in razprava je prestopila meje dobrega okusa. Obramba je Brusovi očitala, da vodi svoje lastno sodišče in da bi se s takšnim pristopom odlično izkazala na dachauskih procesih, tožilka je vračala z očitki o klientelizmu, vedno prešerni odvetnik Crnković je imel spor s sodnico, ker ga je utišala kot mulca, Srebrnjak je protestiral, da se tako ne gre več, Momčilović se je držal za glavo in smejal, na smeh je šlo tudi pravosodnim policistom in novinarjem. Sodnica je razgrete strasti naposled vendarle za silo obrzdala s poveljem, da morajo vsi, če želijo besedo, najprej dvigniti roko.

"Zapamtit češ ti ovo!" "Ne da tega nisem naredil, niti pomislil nisem na to," je na vprašanje, če je komu res plačal za pretep, odgovoril Perić. Na podvprašanje, kako komentira besede oškodovanca, da je njegov sovražnik številka ena, je povedal, da si težko predstavlja, da ga ljudje s takšno lahkoto vpletajo v afere brez osnove. Oškodovanca pozna od konca sedemdesetih, med njima pa je zavrelo okoli leta 1995, ko mu je Perić po pregledu poslovanja iz stroškovnika črtal neupravičeno vpisan avtomobil in mu dvignil davčno osnovo. "Zapamtit češ ti ovo," mu je menda takrat zabrusil Momčilović. Perić je še povedal, da bi lahko bil Momčilović v sporu še s kom drugim, "… kar izhaja iz njegovega poslovanja," je dejal. Na vprašanje, če pozna Omahna, se je kislo nasmejal in prikimal – tudi njemu je nekoč zaradi ugotovljenih nepravilnosti v podjetju dvignil davčno osnovo. Glede kritičnega dne pravi, da se je doma pripravljal na arbitražo s Simičem, ki je zoper njega vložil civilno tožbo. Skratka, Perić očitke zavrača in meni, da je žrtev naveze Simič, Momčilović, Omahen. Lov za resnico se nadaljuje v kratkem.

Ne spreglejte