Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 6. 2019,
17.10

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92

Natisni članek

vlak

Torek, 25. 6. 2019, 17.10

4 leta, 9 mesecev

Pri Hrastovljah se je iztiril vlak, iz dveh vagonov izteka kerozin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,92
SŽ, Slovenske železnice, vlak | Foto Slovenske železnice

Foto: Slovenske železnice

V predoru Hrastovlje na železniški progi proti Kopru se je popoldne iztirilo šest vagonov tovornega vlaka, pri čemer nihče ni bil poškodovan. Iz dveh poškodovanih vagonov izteka kerozin. To bodo zdaj poskušali ustaviti s prečrpavanjem, ki bi lahko trajalo celo noč. Je pa ogrožena tudi podtalnica, saj se je nesreča zgodila na vodovarstvenem območju.

Iz dveh poškodovanih vagonov izteka kerozin

Kot je pojasnil predstavnik policijske uprave Koper Dimitrij Marušič, vzrok nesreče še ni znan, saj ogled kraja še ni končan in so pristojne službe na kraju dogodka. Iz dveh poškodovanih vagonov izteka kerozin.

Iztekanje naj bi ustavili s prečrpavanjem

Ekipam, ki so prihitele na kraj iztirjenja, do zdaj še ni uspelo ustaviti iztekanja kerozina iz poškodovanih cistern, izvajajo pa njegovo intenzivno prečrpavanje, kar naj bi ustavilo iztekanje, je povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan.

Lukenj v cisternah niso mogli povsem zamašiti

Po besedah Šestana jim je iztekanje uspelo bistveno zaustaviti, ne pa povsem. Kerozin tako še vedno uhaja v tla, koliko ga bo še ušlo, pa je odvisno predvsem od tega, "kako hitro jim ga bo uspelo prečrpati iz poškodovanih cistern", je dejal. Težava je po njegovem ta, da jim lukenj, iz katerih odteka, ni uspelo povsem zamašiti, saj vagona slonita na oboku predora in ne morejo povsem blizu. Kerozin prečrpavajo ekipe Petrola in Slovenskih železnic, pomagajo tudi gasilci. Po Šestanovem mnenju bi lahko izteklo od 40 do 50 kubičnih metrov kerozina.

Iztekanje bi lahko ogrozilo podtalnico

Nesreča se je sicer zgodila na vodovarstvenem območju reke Rižane, kar bi lahko ogrozilo tudi podtalnico. O tem, kakšna je možnost onesnaženja vodnega zajetja Rižane, je po mnenju Šestana težko reči. "Gre namreč za kraški teren, bo pa več znanega jutri, ko se bodo sestali pristojni in ocenili možnost onesnaženja," je dejal.

Tiri v predoru so deformirani oziroma jih skoraj ni

Tiri v predoru, kjer naj bi se zgodilo iztirjenje šestih ali sedmih vagonov, so sicer po besedah Šestana precej deformirani oziroma jih skoraj ni, zato bo tudi odvažanje prečrpanega kerozina iz predora zahtevno, je dejal.

Pri intervenciji se je lažje poškodoval gasilec

Kot je povedal direktor Slovenskih železnic Dušan Mes, v nesreči ni bil poškodovan nihče razen enega gasilca, ki se je lažje poškodoval pri intervenciji.

Prečrpavanje bo trajalo vso noč

Trenutno se po njegovih besedah trudijo, da bi nepoškodovane vagone odstranili od garniture in potem iz njih kerozin prečrpali v druge cisterne ter začeli sanacijo nesreče. Kot povedali v Gasilski brigadi Koper, naj bi prečrpavanje trajalo vso noč. Količina izlitega kerozina po besedah Mesa še ni znana, "ker bo treba najprej priti do cistern, prečrpati kerozin, šele takrat pa se bo videlo, koliko je izteklo".

Ni še znano, kdaj bo proga spet prevozna

Za zdaj tudi še ni znano, kdaj bo proga spet odprta. "Več bo jasno zjutraj," je dejal. V Slovenskih železnicah bodo sicer po njegovih besedah naredili vse, da promet čim prej znova steče, saj gre za progo, ki mora biti na razpolago čim več časa. Slovenske železnice so na svojem Twitterjevem profilu sicer zapisale, da je zaradi izrednega dogodka do nadaljnjega moten železniški promet na relaciji med Koprom in Divačo in obratno ter da bo na navedeni relaciji organiziran avtobusni prevozi za vse vlake. Potnikom se opravičujejo in jih prosijo za razumevanje.

O iztirjenju več vagonov tovornega vlaka in zaprtju železniške proge so prve poročale Primorske novice na svoji spletni strani.

Ne spreglejte