Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 4. 2019,
8.48

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

1

Natisni članek

gasilci odpadki Lenart požar

Sobota, 20. 4. 2019, 8.48

5 let

Pri gašenju požara v Lenartu poškodovana gasilca, občina za zaprtje obrata #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

1

Požar v Lenartu | V obratu z odpadki v Lenartu, ki je v lasti družbe Salomon, je v petek že drugič v manj kot tednu dni zagorelo. | Foto PGD Sveta Trojica

V obratu z odpadki v Lenartu, ki je v lasti družbe Salomon, je v petek že drugič v manj kot tednu dni zagorelo.

Foto: PGD Sveta Trojica

Občina Lenart od pristojnih služb zahteva ustavitev delovanja sortirnice odpadkov podjetja Salomon v Lenartu, kjer je v petek v manj kot tednu dni spet prišlo do požara. Na občini namreč ugotavljajo, da je dejavnost podjetja škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev. O problematiki bodo sicer predvidoma v četrtek razpravljali tudi občinski svetniki.

Petkov požar, ki je v obratu z odpadki zajel odpadni material, papir, plastiko in kovinske dele, so pogasili gasilci prostovoljnih gasilskih društev Lenart, Sveti Jurij, Sveta Trojica, Benedikt, Gočova, Cerkvenjak, Osek, Selce, Sveta Ana in Ptuj. Po poročanju Radia Slovenija sta se pri gašenju požara lažje poškodovala dva gasilca, ki so ju odpeljali z reševalnim vozilom.

Na Policijski upravi Maribor so medtem poudarili, da policisti v zvezi s požarom še opravljajo ogled kraja dogodka in zbirajo obvestila. Vzrok požara za zdaj še ni znan.

Na prizorišču ostaja požarna straža

Pogorišče bodo gasilci prostovoljnih gasilskih društev nadzorovali vsaj do torka. Takrat bo pred vhodom v podjetje v organizaciji civilne iniciative potekal tudi shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice.

Lenart | Foto: STA , Foto: STA ,

"Vabimo vas na shod vseh Lenartčanov in okoliških prebivalcev za zdravo in varno okolje. Pridite in se nam pridružite, če vam je mar za okolje, v katerem živimo. Smeti, ki jih vozijo tovornjaki s polnimi prikolicami in ogrožajo naše zdravje, v takem obsegu nimajo kaj delati v industrijski coni," je zapisano na Facebook strani civilne iniciative Narava Slovenskih goric. Shoda - začel se bo ob 7. uri - se bo udeležil tudi župan Občine Lenart Janez Kramberger.

Požar
Novice V sortirnici odpadkov v Lenartu spet zagorelo

V sortirnici odpadkov zagorelo že v noči na nedeljo

Na požarišču petkovega požara sta bila danes predstavnika Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, ki sta vzela vzorce vode ter opravila meritve kakovosti zraka okoli mesta požara in v okolici. Po prvih meritvah pristojni niso zaznali vplivov požara na kakovost zraka, piše na spletni strani Občine Lenart. Meritve vzorcev zemljin in vrtnin bodo opravili v prihodnjih dneh.

Simona Perčič iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje je po petkovem ogledu kraja dogodka povedala, da je stanje pod nadzorom, je pa opozorila prebivalce, da sperejo morebiten prah z okenskih polic in igral. Glede vrtnin in kapnic je prebivalcem svetovala, naj počakajo na analizo vzorcev.

Požar v Lenartu | Foto: PGD Sveta Trojica Foto: PGD Sveta Trojica

V sortirnici odpadkov v Lenartu je sicer zagorelo že v noči na nedeljo, preiskava prejšnjega požara, ki je po prvih ocenah podjetja Salomon povzročil za okoli 250 tisoč evrov škode, pa še ni zaključena. Neuradno je sicer do dogodka prišlo zaradi samovžiga. Sortirnico je v petek le nekaj ur pred drugim požarom obiskal tudi okoljski minister Simon Zajc.

Požar
Novice Kriminalisti nadaljujejo preiskavo požara v obratu za predelavo odpadkov v Lenartu

Občina zahteva ustavitev delovanja sortirnice

Župan Občine Lenart Janez Kramberger je medtem že pozval k ustavitvi delovanja sortirnice. "Občina na podlagi dejstva, da je po pregledu okoljevarstvenega dovoljenja in ugotovljenega stanja v podjetju ob obeh požarih po našem trdnem prepričanju in znanju na takšen način organizirana dejavnost škodljiva do lokalnega okolja in prebivalcev, zahteva ustavitev delovanja podjetja na tej lokaciji," je sporočil Kramberger in dodal, da varnosti za okolje in ljudi razen z zaprtjem obrata ne bo mogoče zagotoviti.

"Več kot očitno glede na že prejete kopije inšpekcijskih pregledov in ugotovitev, da naj bi družba na lokaciji delovala skladno z veljavnim okoljevarstvenim dovoljenjem, ne moremo pričakovati konkretnejših ukrepov s strani pristojnih služb, bodisi je s temi dovoljenji nekaj hudo narobe, gotovo na področju požarne varnosti, prepričani pa smo, da tudi drugje," je poudaril župan.

Požar v Lenartu | Foto: PGD Sveta Trojica Foto: PGD Sveta Trojica

Občina zahteva takojšnjo odstranitev vseh deponiranih predelanih in neobdelanih frakcij različnih klasifikacij odpadkov v izogib nevarnostim pred morebitnim ponovnim vžigom. Zahtevajo tudi poglobljen in temeljit pregled vpliva nedavnih požarov na okolje in ljudi, pa tudi revizijo postopka okoljevarstvenega dovoljenja z vključitvijo Občine Lenart in civilne družbe z izkazanim interesom v postopek. Do izdaje novega okoljevarstvenega dovoljenja nasprotujejo obratovanju sortirnice v Lenartu.

Požar
Novice Velik požar v obratu za predelavo odpadkov v Lenartu

Zahtevajo tudi analizo vseh vplivov in sanacijo območja tovarne

V občini zahtevajo tudi spremembo zakonodaje po hitrem postopku, skladno s katero naj se lokalnim skupnostim zagotovi možnost sodelovanja kot stranke v postopku izdaje okoljevarstvenih dovoljenj za vse namene. Občine namreč nosijo odgovornosti po zakonu o varstvu okolja, so nosilke javne službe varstva pred požarom in še mnoge druge, opozarjajo.

Zahtevajo tudi analizo vseh vplivov po požaru, sanacijo območja tovarne in okolice ter resen zakonodajni pristop na državni ravni do vseh podobnih obratov tako v fazi izdajanj dovoljenj kot v fazi kontrole obratovanja, ki naj bo stalna in temeljita, je v sporočilu za javnost še zapisal Kramberger.

Požar v Lenartu | Foto: PGD Sveta Trojica Foto: PGD Sveta Trojica

Po Krambergerjevem prepričanju je za zahtevane ukrepe dovolj zgovorno dejstvo, da je v petek zagorelo na območju, ki je bilo po pregledu po prejšnjem požaru pred slabim tednom označeno kot varno in primerno za nadaljnje obratovanje. Župan je sicer v zvezi s požari že najavil tudi sklic izredne seje občinskega sveta, ki bo predvidoma v četrtek.

Ne spreglejte