Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 5. 2021,
22.10

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

11

Natisni članek

Balkan ekstazi heroin marihuana kokain

Torek, 11. 5. 2021, 22.10

2 leti, 11 mesecev

Pot droge čez Balkan: kdo so glavni igralci, ki obračajo milijarde?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

11

droga balkan | Pot droge po državah Zahodnega Balkana | Foto The Global Initiative

Pot droge po državah Zahodnega Balkana

Foto: The Global Initiative

Vrednost trgovine s prepovedanimi substancami v državah Zahodnega Balkana je nemogoče oceniti. Nekaj pa je jasno, gre za milijarde evrov, te med drugim obračajo albanska mafija, ki je prevzela trgovino z narkotiki v Veliki Britaniji, in srbski tihotapci kokaina, ki denar posojajo podjetjem in politikom po vsej regiji.

V organizaciji Globalna iniciativa za boj proti organiziranemu kriminalu iz Švice so predstavili poročilo, v katerem analizirajo dogajanje na področju trgovine prepovedanih snovi v državah Zahodnega Balkana. Ob tem v organizaciji poudarjajo, da je vrednost trgovine z drogami nemogoče oceniti, gre pa za milijarde evrov.

Darko Šarić
Novice NLB prala denar iz trgovine s kokainom? #Argument

Marihuana raste na Balkanu

Marihuana je najpogostejša droga na Balkanu in v nasprotju z drugimi drogami jo na Balkanu tudi proizvajajo. Večina proizvodnje poteka v Albaniji, čeprav se v zadnjih letih povečuje v vseh državah Zahodnega Balkana. Večina marihuane potuje iz Albanije v treh smereh. Prva vodi prek Jadranskega morja v Italijo, druga v Grčijo, tretja pa prek Severne Makedonije in Črne gore proti severnim državam. Velik del marihuane potuje tudi prek Slovenije v Avstrijo in naprej v Nemčijo, vse do Velike Britanije. V vsaki državi je kilogram marihuane na črnem trgu dražji.

balkanski bojevnik, Dragan Tošić
Novice Tošić bo moral za 15 let v zapor #video

Heroin na Balkan iz Turčije

Skozi jugovzhodno Evropo vsako leto potuje 60–65 ton heroina. Večina heroina vstopi v Evropo skozi Turčijo, potuje do Severne Makedonije, kjer se razdeli ma manjše dele, in pot nadaljuje v vse sosednje države. V povprečju cena kilograma heroina zraste za dva tisoč evrov vsakič, ko prečka mejo posamezne države.

Kokain priljubljen le v mestih

Mafijske organizacije iz držav Zahodnega Balkana se med največjimi igralci na svetovnem trgu kokaina. Kljub temu je kokaina v teh državah bolj malo, kar je verjetno posledica majhne kupne moči. Kokain je priljubljen predvsem v mestih, v nekaterih državah pa je vse bolj prisoten tudi crack kokain.

Večina kokaina, ki je sicer namenjen zahodnim državam v EU, pride iz Južne Amerike in vstopi v regijo skozi pristanišča Črne gore in Albanije. Kilogram kokaina, ki je približno 90-odstotno čist, ob vstopu v regijo stane med 25 in 30 tisoč evrov. Vse več kokaina v prestolnice držav Zahodnega Balkana pa v zadnjih letih prihaja tudi iz Romunije, Bolgarije in Grčije.

Novice Balkanskemu kralju kokaina za tihotapljenje skoraj šestih ton kokaina 20 let zapora

Sintetične droge

V nasprotju z večino drugih drog sintetične potujejo v države Zahodnega Balkana, kjer so zaradi razmeroma nizke cene vse bolj priljubljene, iz Zahodne Evrope, predvsem iz Nizozemske. V ospredju so predvsem amfetamini, metaamfetamini in ekstazi (MDMA).

Novice Kralj kokaina s prstom pokazal na vodjo srbskih kriminalistov
Ne spreglejte