Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2008,
17.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2008, 17.27

8 let

Pobegli zapornik še vedno na begu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Policija še vedno išče pobeglega zapornika, ki je v četrtek pobegnil iz zapora na Dobu. 25-letni Janko Petrovič je bil leta 2003 obsojen zaradi krutega umora fanta svoje sestre.

Petrovič, rojen 6.1.1983, je bil v času pobega iz zapora Dob pri Mirni oblečen v rjavo obleko za obsojence. Visok je 179 centimetrov, je srednje postave in ima kostanjeve kratke in goste lase. Občane policija prosi, da v kolikor opazijo pobeglega, o tem obvestijo policijo na št. 113. V kolikor želijo biti anonimni lahko pokličejo na št. 080 1200.

Preiskava o osebni odgovornosti vseh vpletenih

Direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Tomaž Smole je za Pop TV povedal, da bodo po končani preiskavi presodili težo osebne odgovornosti vseh vpletenih. Ne gre izključiti človeškega faktorja, je dejal.

Na vprašanje, zakaj nekdo, ki je na zaprtem oddelku zapora zaradi umora in je enkrat že pobegnil, dela v kuhinji, od koder je pobeg lažje izvedljiv, je Smole odgovoril, da se je obsojenec vedel vzorno in skladno z načelom resocializacije in je zato dobil možnost takšnega dela.

Gre že za tretji pobeg iz zaporov v zadnjih nekaj dneh, vendar je Smole zagotovil, da se v "slovenskih zaporih ne dogaja nič kritičnega".

Skril se je v vozilo za prevoz hrane Kot je znano, se je zapornik v času priprave hrane, namenjene za transport v polodprti in odprti oddelek Slovenska vas, ki je oddaljen približno 50 metrov, skril v zadnji del službenega vozila za prevoz hrane, so sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Na poti proti Mirni izstopil in nadaljeval peš Kot so pojasnili, je obsojenec pred prihodom vozila v oddelek Slovenska vas vozniku, inštruktorju zagrozil, naj vozilo ustavi in izstopi. Potem ko je inštruktor v šoku sledil njegovim navodilom in izstopil, se je obsojenec z odvzetim vozilom odpeljal po kolovozni poti mimo zaprtega dela zavoda v smeri reke Mirne. Po približno kilometru je vozilo ustavil na razmočenem travniku in beg nadaljeval peš v smeri gozda.

V iskanje vključeni službeni psi Takoj ko so bili v zavodu obveščeni o begu, so sprožili akcijo zasledovanja zapornika, v katero so se vključili vodnik službenega psa in v zavodu prisotni pazniki. O pobegu je bil takoj obveščen poveljnik uniformiranega dela osebja Bojan Majcen, ki je v akcijo iskanja vpoklical dodatne paznike vodnike službenih psov in vodjo skupine paznikov vodnikov službenih psov, ki je tudi neposredno vodil iskalno akcijo na terenu, so še sporočili iz uprave za izvrševanje kazenskih sankcij.

Akcija za izsleditev obsojenca trenutno še poteka. O njegovem pobegu je obveščena tudi policija, za obsojencem pa je izdana tiralica.

Svoji žrtvi je odsekal glavo

Petrovič je bil leta 2003 zaradi krutega umora fanta svoje sestre obsojen na 11 let zapora. 22-letno žrtev je umoril na Topniški ulici v Ljubljani, njegovo truplo pa je nato odpeljal na Kras in zato, da bi za seboj prekril sledi, odsekal glavo. Fanta naj bi obsojenec umoril zato, ker je njegovi sestri dobavljal heroin in jo silil v prostitucijo.

Ne spreglejte