Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 2. 2015,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Jure Cekuta Peter Zupan

Torek, 10. 2. 2015, 14.12

8 let

Patria II: Dokument, ki naj bi razbremenil nekdanjega brigadirja Zupana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Senat Višjega sodišča v Ljubljani, ki obravnava pritožbi Petra Zupana in Jureta Cekute na prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria II, se je na prvi seji seznanil z razbremenilnim dokumentom.

Na seji je sodnica poročevalka Stanka Živič predstavila dozdajšnji postopek, sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča in pritožbe nanjo, nato pa so svoj pogled na zadevo podali še obsojena upokojeni brigadir Peter Zupan in slikar Jure Cekuta, njuna odvetnika in državni tožilec Andrej Ferlinc.

Tožilec: razbremenilni dokument je "ceneni manever" V opisu postopka je sodnica poročevalka pojasnila, da je prejela dokument z oznako zaupno, ki je nastal 28. junija 2005. V njem naj bi Zupan od takratnega nadrejenega na obrambnem ministrstvu Edvarda Korošca dobil navodilo, naj po nalogu državnega sekretarja nadaljuje z obveščanjem Patrie. Kot kontaktna oseba je naveden Cekuta.

Sodišče je ta dokument iskalo tudi na ministrstvu, a so tam odgovorili, da ga nimajo. Po pregledu dokumenta, ki ga ima sodišče, pa so na ministrstvu ocenili, da ni razloga za tajnost, zato je bila oznaka umaknjena.

Na Morsu so za STA povedali, da dokumenta niso imeli v svojem arhivu, preden jim ga je v presojo poslalo sodišče. Sestavine dokumenta (podpis, štampiljka ipd.) so po njihovih navedbah sicer takšne, da bi lahko nastal na Morsu, vendar bo moralo verodostojnost dokumenta preverjati sodišče.

Zupan je povedal, da je dokument dobil v svoj poštni nabiralnik, kdo mu ga je dostavil, ne ve.

Tožilec Ferlinc je medtem ocenil, da dokument "cenen manever, da bi se zmanjšalo njegovo krivdo". Po njegovem mnenju je to poskus prikazati, da je Zupanu nekdo drug dal pooblastilo za to, kar mu očita obtožni akt. Zupanu se sicer očita, da je zlorabil položaj in Cekuti nepooblaščeno predajal dokumente z ministrstva o nakupu oklepnikov 8x8.

Obtoženi je oceno tožilca ocenil kot "udarec pod pas".

Besedni dvoboj med Cekuto in Ferlincem Na seji je bilo sicer slišati že znana stališča. Zupanov odvetnik Janez Hočevar je izpostavil, da podatki, ki naj bi jih Zupan predal Cekuti, zaradi česar ga je sodišče obsodilo na dve leti in pol zapora, niso bili zaupni. Cekutova obramba pa je menila, da je bilo pri Cekuti, ki je bil zaradi napeljevanja Zupana h kaznivemu dejanju obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, stanje ugotovljeno nepopolno.

Na sodišču je prišlo tudi do manjšega besednega dvoboja med Cekuto in Ferlincem. Cekuta je tožilcu očital, da se je zlagal, ko naj bi skušal zanikati pristnost javno objavljene fotografije, na kateri se s Cekuto sprehaja po Mariboru. Po besedah Cekute sta se s Ferlincem dejansko srečala, prehodila 123 metrov (to naj bi izmeril naknadno) in spregovorila nekaj besed o kulturi.

Ferlinc pa je to ocenil kot "tipičen poskus preusmerjanja pozornosti". Dejal je, da dogodka ni nikoli zanikal, da pa ni mogoče zanikati, da je bila objavljena fotografija računalniško obdelana tako, da bi bilo videti, kot da se s Cekuto sprehajata.

Ferlinc je sicer po seji ocenil, da bo odločitev višjega sodišča o pritožbah znana v kratkem, pri čemer se mu zdi zadeva dovolj jasna. Cekuta pa je izrazil prepričanje, da bo odločitev v prid njemu.

Ne spreglejte