Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2015,
14.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 10. 7. 2015, 14.02

7 let, 12 mesecev

Nekdanji sodnik Škoberne: "Raje privolim v 30 let zapora, kot da se znova vrnem v pravosodje"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na pet let zapora obsojeni nekdanji celjski sodnik Milko Škoberne od države zahteva 30 tisoč evrov denarja zaradi duševnih bolečin, ki naj bi mu jih povzročilo 21 dni nezakonitega pripora.

Zaradi jemanja podkupnine in zlorabe položaja nekdanji celjski sodnik Milko Škoberne na Dobu prestaja pet let zapora. Obsojen je bil tudi na plačilo 19.622 evrov stranske denarne kazni. Kot prvi sodnik v zgodovini države je bil obsojen, ker je v zameno za podkupnino odpravil mednarodno tiralico za nekdanjega lastnika celjskega nočnega lokala Esada Ćehajića.

Ker je vrhovno sodišče ugotovilo, da je bil pripor zoper njega nezakonit, saj je o odpravi njegove imunitete odločala le državnozborska mandatno-volilna komisija, ne pa tudi poslanci državnega zbora, zdaj od države terja odškodnino.

Ta mu je sicer ponudila nekaj več kot tisoč evrov, a je ponudbo zavrnil, na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča pa zdaj zahteva 30 tisoč evrov za obdobje od 26. januarja do 16. februarja 2011, ki ga je nezakonito preživel za zapahi.

"Mislil sem, da gre za skrito kamero" Danes je kot priča povedal, da bi raje privolil v 30 let zapora, kot da bi se spet vrnil v pravosodje. Hišno preiskavo je sprva vzel kot šalo, da gre za skrito kamero, a se je izkazalo, da kriminalisti, "ki sem jih zaradi svojega dela kot preiskovalni sodnik poznal", mislijo resno.

"Dogodki so me popolnoma sesuli, nisem bil samo jezen – kriminalistu bi lahko takrat zavil vrat, temveč tudi razočaran. V svoji 25-letni karieri sem izdal 3.172 sodb, v Celju sem bil blagovna znamka, vse to je bilo naenkrat popolnoma nepomembno," je razlagal Škoberne in dodal, da je že med vožnjo v policijskem avtu slišal po radiu izjavo predsednika vrhovnega sodišča, da so takšna dejanja sodnikom tuja. "Že takrat sem bil obsojen," je povedal.

V priporu je dvakrat zbolel, saj je sredi zime prišel tja le v srajci in obleki; a je v zavodu na Povšetovi dobil le lekadol, preostala zdravila mu je ob obisku morala prinesti družina. Zavračal je hrano, ker ni mogel jesti in ker mu je hrano nosil pripornik, ki ga je poznal. "Lahko bi mi pljunil vanjo," je pojasnil.

Dvojne rešetke, zmerljivke … Zatrjuje, da je bil vseh 21 dni izoliran, da je na sprehode hodil takrat, ko drugih ni bilo, da so s hodnika umikali sotrpine, ko je šel mimo, in da so bili tudi obiski družine na urniku pozneje kot pri drugih. "Ko so bili drugi na sprehodu, je bilo v mojo sobo slišati zmerljivke, da me bodo posilili in podobno," je bil slikovit.

Jemal je pomirjevala, a mu jih v nekem trenutku niso želeli več predpisati, ker bi lahko postal odvisen: "Nikoli v življenju se nisem znašel v takšnem položaju, nisem potreboval psihiatra, vse težave sem znal reševati."

Škoberne: Poročil sem Mira Cerarja Nekoč vesel športnik, adrenalinski navdušenec, pooblaščen za sklepanje zakonskih zvez – "lahko se pohvalim, da sem poročil predsednika vlade Mira Cerarja" – je zdaj popolnoma drug človek. "Edina zasluga, da si nisem kaj naredil, gre Maticu Muncu, ki je takrat delal na Povšetovi," o samomorilnih mislih pojasni Škoberne.

Družina: Danes je to popolnoma drug človek Po prihodu iz pripora se je zaprl vase, odklanjal je še tiste prijatelje, ki ga mu niso obrnili hrbta, to je danes popolnoma drug, neprepoznaven človek, ki je bil pred tem vesel, odkrit, dobrosrčen, vsi so ga imeli radi, je kot priča povedala tudi njegova žena Greta Labohar Škoberne. "V tako majhnem kraju, kot je Laško, se vsi poznamo. Dovolj so pogledi, šepetanja, ni treba veliko. Njegov ugled je bil uničen," je navajala žena.

Podobno je izpovedoval tudi sin Žiga. "Zame je od pripora oče popolnoma drug človek. Prej je bil zelo pozitiven, nasmejan, zdaj pa je sramežljiv, ponižan. Prej je bil športnik, po priporu pa pol leta sploh ni hotel iz hiše, bil je zmeden, raztresen," je pojasnil sin.

Škoberne je sicer uvodoma zahteval izločitev javnosti, a sodišče predlogu ni ugodilo. Poleg prič bodo zaslišali tako psihiatra kot kliničnega psihologa.

Ne spreglejte