Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
12. 9. 2019,
14.01

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

9

Natisni članek

policija Ljubljanski potniški promet

Četrtek, 12. 9. 2019, 14.01

4 leta, 7 mesecev

Policija: Ne solzivec, za ugrabitelja avtobusa LPP usodna odpoved srca

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

9

avtobus ugrabitev ljubljana lpp | Foto Marko Mandušič/Delo

Foto: Marko Mandušič/Delo

Smrt moškega, ki je aprila ugrabil avtobus Ljubljanskega potniškega prometa (LPP), nato pa umrl hitro po tem, ko ga je policija prijela, ni bila posledica uporabe solzivca, so sporočili s policije. Kranjčan je umrl zaradi odpovedi srca.

avtobus ugrabitev ljubljana lpp
Novice Tri mesece po smrti ugrabitelja avtobusa rezultatov obdukcije še ni #video

Spomnimo, da je v večernih urah 4. aprila letos 49-letni P. Z. z območja Kranja na mestni liniji 6B Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) prisilil voznika, da je zavil z običajne trase.

Policija je po klicu enega od sedmih potnikov vozilo prisilno ustavila in prijela storilca. A med zasliševanjem v policijskem vozilu je storilec omedlel, policisti in pozneje reševalci so ga oživljali, a neuspešno.

avtobus ugrabitev ljubljana lpp
Novice V nahrbtniku ugrabitelja avtobusa našli konopljo in amfetamine #video

Odpovedalo mu je srce

Po dogodku so se pojavila vprašanja, ali bi bila lahko vzrok smrti uporaba solzivca (tega sta policista uporabila, ker naj bi osumljenec med poskusom aretacije večkrat zamahnil proti njima).

Leta 2012 je bil namreč verjetno prav solzivec usoden za Dunajčana, ki so ga lovili prekmurski policisti. V obdukcijskem zapisniku je bilo namreč navedeno, da je bil vzrok smrti anafilaktični šok, ki je bil "najverjetneje odgovor na uporabo razpršila".

Ker so bila v postopku uporabljena prisilna sredstva (v tem primeru solzivec), je direktorica policije Tatjana Bobnar imenovala posebno komisije. Ta je "na podlagi vsestranske preveritve okoliščin postopka" zdaj ugotovila, da:

  • sta policista upravičeno uporabila prisilna sredstva (navajajo solzivec, telesno silo in lisice), saj moški ni upošteval njunih večkratnih zakonitih ukazov in opozoril, ter da
  • smrt moškega ni posledica uporabljenih prisilnih sredstev. "Navedeno izhaja tudi iz zdravstvene dokumentacije (zapisnik o obdukciji, izvedeniško mnenje in toksikološka preiskava), ki jo je pridobila komisija in iz katere je razvidno, da pri uporabi prisilnih sredstev ni prišlo do poškodb, ki bi kakorkoli vplivale na smrt, in da je prišlo do odpovedi srca." 
Ne spreglejte