Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 11. 2014,
14.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boško Šrot Pivovarna Laško

Torek, 11. 11. 2014, 14.54

8 let

Naslednji torek nova sodba nekdanjemu prvemu pivovarju Šrotu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sodni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je v sojenju nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu in soobtoženim dopustil spremembo obtožnice, kar je razburilo obrambo.

Dokazni postopek v sojenju še ni končan, saj imajo zagovorniki zaradi spremenjene obtožnice možnost predlagati nove dokaze, obtoženi pa dopolniti zagovor. Kljub napovedi, da se bodo na sodišču danes začeli sklepni govori v sojenju zaradi obtožbe o zlorabi položaja in pomoči pri tem kaznivem dejanju pri financiranju prevzema Pivovarne Laško, se bodo ti začeli prihodnji torek.

Znova se je namreč zapletlo zaradi nedavno spremenjene obtožnice. Sodišče je spremembo obtožnice dopustilo, pri tem pa vse stranke v postopku pozvalo, naj predlagajo izvedbo dodatnih dokazov, če to želijo. Vsi obtoženi so se odločili za dopolnitev svojega zagovora, o morebitnih novih dokaznih predlogih pa se bodo odločili po končanih zagovorih.

Boško Šrot je ponovil, da ni storil očitanega kaznivega dejanja, torej zlorabe položaja pri vodenju družbe Atka-Prima. Čeprav mu tožilstvo več ne očita, da se je s kaznivimi dejanji sam okoristil, pa Šrot vztraja, da se s tem prav tako ni nezakonito okoristila Atka-Prima.

Njegov zagovornik Blaž Kovačič Mlinar je še pred odločitvijo sodišča o spremenjeni obtožnici poudaril, da obramba nasprotuje takšni spremembi, saj ta, kot je dejal, ne sme okrniti obtoženčeve možnosti za obrambo.

Obramba ogorčena zaradi spremenjene obtožnice "V tako obsežnem, zapletenem in odmevnem kazenskem postopku ni pošteno, da tožilstvo na koncu spreminja igro," je poudaril odvetnik. Po njegovem mnenju bi bilo v tem primeru pošteno, da se ves dokazni postopek ponovi. Odvetnik Marko Bošnjak pa je v imenu družbe Atka Prima sodišču predlagal, da ne dopusti takšne spremembe obtožbe, vendar sodišče ni sledilo njegovemu predlogu.

Odvetnik Matej Erjavec je poudaril, da je tožilec z modifikacijo obtožnice spremenil tudi obtožbe zoper nekdanjega direktorja Infond Holdinga Matjaža Rutarja. "Obtožbe se nanašajo na popolnoma druge posle," je očital tožilcu.

Da spremenjena obtožnica obtoženim očita drugačna kazniva dejanja, kot so bila definirana v prvi, se je strinjal tudi Mitja Jelenič Novak, odvetnik nekdanje Šrotove svetovalke Vesne RosenfeldEmil Zakonjšek pa je dodal, da tožilec ne sme zlorabljati svoje pravice do spremembe obtožnice.

Tožilec je namreč pred dvema tednoma spremenil obtožnico, ta zdaj Šrotu ne očita več, da je pridobil korist za družbo Atka-Prima in zase, temveč za družbi Center Naložbe in Infond Holding. Znižal se je tudi znesek očitane pridobljene koristi, ki ni več 109,15 milijona evrov, temveč 77 milijonov evrov. Tožilec meni, da je obtožnica v bistvenem delu enaka, saj "ostajajo isti obdolženci za ista kazniva dejanja".

Šrot je namreč kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva naj bi se namenila za financiranje delnic Pivovarne Laško.

Prihodnji torek zaslišanje Šrotove žene, nato pa končne besede in sodba Sodnica bo naslednji torek pred koncem dokaznega postopka zaslišala še pravno zastopnico Atke Prima Anico Šrot, nato bodo na vrsti končne besede zagovornikov in obdolženih, potem pa bo razglašena sodba. Sodnica je prejšnji teden "odplombirala" zaseženo premoženje zakoncev Šrot. Naj spomnimo, da sicer Boško Šrot na polodprtem oddelku zapora Dob že prestaja pet let in deset mesecev dolgo zaporno kazen zaradi zlorabe položaja v zadevi Istrabenz.

Ne spreglejte