Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 1. 2008,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 19. 1. 2008, 9.05

8 let

Najbolj "črna" cesta na severnem Primorskem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novogoriški policisti opozarjajo na cesto med Novo Gorico in Tolminom, ki po številu nesreč in posledicah za udeležence že vrsto let izstopa med severnoprimorskimi cestami.

Tako je od leta 2000 na t. i. soški cesti v 558 prometnih nesrečah življenje izgubilo 12 oseb. Da bi izboljšali varnost policisti izvajajo poostrene nadzore prometa. Na cesti med Novo Gorico in Tolminom se vsako leto zgodi približno 70 prometnih nesreč. Od leta 2000 je t. i. soška cesta terjala 12 življenj, 59 oseb je bilo težje, 195 oseb pa lažje telesno poškodovanih. 378 prometnih nesreč se končalo le z materialno škodo, na zaskrbljujočo statistiko opozarjajo na Policijski upravi Nova Gorica. Kot so poudarili v sporočilu za javnost, se je polovica nesreč (273) zgodila zaradi neprilagojene hitrosti, med vzroki pa izstopata še nepravilno prehitevanje (84) ter nepravilna stran in smer vožnje (71).

Osredotočeni na ugotavljanje težjih kršitev

Ker je cesta vpeta med reko Sočo in pobočji hribov, policisti težko izvajajo klasičen nadzor prometa, zato so se osredotočili predvsem na ugotavljanje hujših kršitev, ki so na t. i. soški cesti najpogostejše med vzroki prometnih nesreč. Od leta 2000 so zabeležili 5.353 kršitev cestno prometnih predpisov, izrekli globo 4.546 voznikom in podali 435 obdolžilnih predlogov. Največ je bilo prekoračitev največje dovoljene hitrosti (2.196), kršitev napačne strani in smeri vožnje (608) ter nepravilnih prehitevanj (250).

Na tak način so skupaj s preventivnimi akcijami uspeli nekoliko znižati število nesreč, a stanje še ni zadovoljivo, poudarjajo na novogoriški policijski postaji. Zato bodo s poostrenim nadzorom prometa na cesti med Novo Gorico in Tolminom nadaljevali tudi v prihodnje. Ob tem policisti voznike pozivajo, naj spoštujejo prometne predpise, ne povzročajo nevarnih prometnih situacij ter bodo strpni in spoštljivi zlasti do šibkejših udeležencev v cestnem prometu.

Ne spreglejte