Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2013,
13.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Igor Bavčar Boško Šrot Istrabenz

Torek, 21. 5. 2013, 13.00

8 let

Na sodišču se je nadaljevalo sojenje Bavčarju in Šrotu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes se je nadaljevalo sojenje nekdanjima predsednikoma uprav Istrabenza in Pivovarne Laško, Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu, zaradi domnevno sporne predprodaje delnic Istrabenza leta 2007.

Na sodišču je pričal davčni inšpektor, v nadaljevanju obravnave pa je potekalo tudi branje listinskih dokazov, je izvedela STA.

Predsednik uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko je sicer kot priča na sodišču večkrat ponovil, da je bila uprava Pivovarne Laško šele leta 2009 seznanjena s posli, s katerimi so se leta 2007 prodale delnice Istrabenza, ki so bile v njeni lasti. Pivovarna Laško je po njegovih besedah za sporne pogodbe izvedela po davčnem pregledu leta 2009, ki je pokazal na nekatere nepravilnosti v poslovanju, pred tem pa s podrobnostmi prodaje delnic Istrabenza niso bili seznanjeni.

"Če bi menila drugače, bi ga prav gotovo izterjala" Vendar pa je Šrot prejšnji teden dejal, da je davčna uprava sicer v prvem zapisniku ugotovila, da je Pivovarna Laško prijavila premalo dobička iz tega posla, po podrobnejših pojasnilih uprave naj bi ugotovila, da s tem poslom ni bilo nič narobe. "Če bi menila drugače, bi ga prav gotovo izterjala," je dodal.

Današnja obravnava sicer konec prejšnjega tedna ni bila sklicana na spletni strani sodišča, kot je to v navadi, sodišče pa je sicer javno obravnavo na svoji spletni strani napovedalo šele tekom današnjega dopoldneva. Kot so danes pojasnili na sodišču, se je zamik objave zgodil pomotoma.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, pivovarna pa je bila po mnenju tožilstva z omenjenim poslom oškodovana za to vsoto.

Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic, so obtoženi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Ne spreglejte