Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 9. 2009,
9.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 2. 9. 2009, 9.24

8 let

Na Filipinih ubita novinarka Nika Bohinc

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska novinarka Nika Bohinc, filmska kritičarka in nekdanja urednica revije Ekran, je bila sinoči ustreljena na svojem domu v filipinskem Quezon Cityju.

Po poročanju filipinskih medijev je 29-letna Bohinčeva s svojim partnerjem, prav tako filmskim kritikom Filipincem Alexisem Tiosecom, okoli 22.ure po lokalnem času prišla domov, kjer so ju presenetili trije zamaskirani in oboroženi roparji.

Je pri ropu sodelovala gospodinjska pomočnica? Po navajanju policije je eden izmed roparjev začel streljati, krogla pa je zadela Bohinčevo, ki je zaradi strelne rane umrla. Strelnim ranam je podlegel tudi Alexis Tioseco.

Po poročanju spletnega portala Žurnal24 so policisti že zaslišali gospodinjsko pomočnico Magdaleno Patpat, ki je povedala, da je napadalce v hišo spustila Criselda, druga gospodinjska pomočnica, ki jo je par najel pred kratkim. Ta naj bi po poročanju lokalnih medijev ušla z roparji.

Roparji so iz stanovanja pobrali dragocene predmete in se odpeljali z avtomobilom mladega para. Policijska preiskava še poteka, znano je le, da je policija zgodaj davi izsledila ukradeni avtomobil, s katerim so se iz kraja zločina odpeljali storilci, še dodajajo filipinski mediji.

Razpeta med Ljubljano in Manilo Nika Bohinc je bila nazadnje novinarka v svobodnem poklicu. Živela je med Ljubljano in Manilo na Filipinih. V letih 2006-2008 je bila urednica revije za film Ekran. Med drugim je bila članica programskega sveta Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (LIFFe) in filmskega festivala Kino Otok v Izoli.

Bila je tudi predsednica slovenske sekcije filmskih kritikov (FIPRESCI). Nazadnje je bila pristojna za evropsko vsebino spletne strani SEA Images, ki skrbi za sodelovanje med Evropo in Azijo, ustanovila pa jo je fundacija ASEF (Asian European Foundation).

Sooblikovalka filmske kulture tudi v mednarodnem prostoru "Na ministrstvu za kulturo smo pretreseni in šokirani ob izgubi mlade Nike Bohinc. Izguba je toliko večja, ker je bila Nika dobra in trdna sooblikovalka filmske kulture ne samo v domačem, ampak tudi v mednarodnem prostoru," je v popoldanski izjavi za javnost povedala vidno pretresena ministrica za kulturo Majda Širca.

Kot je dejala, je bila Bohinčeva "tako rekoč še do včeraj povezana z nami, predvsem ko je sodelovala v komisiji za avdiovizualne medije", v mednarodnem prostoru pa je po ministričinih besedah njena izguba še toliko bolj vidna, saj je bila Bohinčeva pomembna sooblikovalka filmskih festivalov LIFFe in Kino Otok. Poleg tega je reviji Ekran "vrnila življenje in barve".

MZZ bo pomagal družini Sožalje ob tragični smrti novinarke je izrazil tudi zunanji minister Samuel Žbogar. Obljubil je vso pomoč ministrstva, da bo družina v domovino dobila njene posmrtne ostanke. Več pa o samem primeru zaradi zaupnosti osebnih podatkov ni želel govoriti.

"Imela sta močan vpliv na življenje mnogih" Obvestilo o tragičnem dogodku je po svetu razposlal tudi dopisnik revije Ekran iz ZDA Gabe Klinger, sicer filmski kritik in novinar, ki piše tudi za druge filmske medije po svetu. Klinger je Niko Bohinc spoznal pred leti na Dunajskem bienalu, srečevala pa sta se še velikokrat po Evropi. Za revijo Ekran je začel pisati še pod prejšnjim urednikom Simonom Popkom, Bohinčeva pa ga je povabila tudi v Slovenijo. Klinger je povedal, da so vsi prijatelji Nike in Alexa še vedno v šoku in se komaj začenjajo zavedati tragedije. "Nika in Alex sta imela prijatelje po vsem svetu in sta imela močan vpliv na življenje mnogih," je dejal Klinger.

Ne spreglejte