Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
10. 10. 2016,
12.47

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

droga orožje Policija

Ponedeljek, 10. 10. 2016, 12.47

7 let, 6 mesecev

Motoristični tolpi poleg kokaina zasegli še minomet

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
Policija | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Kriminalisti so prejšnji teden na več krajih na Gorenjskem ter na območju Ljubljane in Celja sklenili mednarodno preiskavo sumov kaznivih dejanj s področja organizirane kriminalitete in razbili združbo, ki je delovala v okviru hierarhično organizirane motoristične skupine. Ukvarjala se je s trgovanjem prepovedanih drog in z orožjem. 

Samo gorenjski del preiskave je obsegal 13 kazensko ovadenih oseb za 67 kaznivih dejanj, še nekatere druge osebe, med njimi tudi slovenski državljani, pa so bile za ista kazniva dejanja v sklopu preiskave kazensko ovadene tudi v Republiki Avstriji, je sporočila policija.

Izvor prepovedane droge, predvsem kokaina in konoplje, je bil na Gorenjskem, pretežno v Avstriji pa je bila organizirana širša ulična mreža preprodajalcev. Obe vrsti droge so organizatorji preprodajalcem ponujali v večjih količinah, analiza 0,5 kg zaseženega kokaina v več preprodajah pa je pokazala, da so osumljenci trgovali z visoko kakovostno drogo.

Za kilogram kokaina do 60 tisoč evrov

Kokain take kakovosti se redko pojavlja v Sloveniji in Avstriji. Kilogram dosega vrednost do  60 tisoč evrov. Poleg kokaina so kriminalisti zasegli še približno 300 gramov konoplje, manjšo količino amfetamina in večjo količino nedovoljenih snovi v športu v obliki ampul in tablet.

Osumljenci  so ob drogi v odkup ali v ureditev odkupa ponujali tudi orožje, pri sebi pa so imeli imitacije pištol, samostrel, prikrite nože v obliki bančnih kartic in teleskopski palici. Poleg droge in orožja so bili v preiskavi odkriti tudi posebej urejeni in zavarovani prostori za hrambo prepovedanih stvari, najden pa je bil tudi delujoč minomet in strelivo s sledmi eksploziva TNT.

Hišne  preiskave  prostorov  in  vozil  so  se  izvajale na 19 lokacijah na območju Gorenjske, Ljubljane  in Celja. Sodelovalo je več kot 100 policistov in kriminalistov,  ki so prostost odvzeli devetim osebam. Sedem so jih pridržali zaradi zbiranja obvestil, še dve pa so privedli k preiskovalnemu sodniku pristojnega sodišča. Za eno osebo je bil odrejen pripor.

Mnogi v zadnjih letih  niso  bili  zaposleni

Več  osumljencev  je že bilo obravnavanih zaradi različnih kaznivih dejanj, praktično  vsi  pa tudi v povezavi s prepovedanimi drogami. Mnogi v zadnjih letih  niso  bili  zaposleni,  z  zaslužki v nezakoniti dejavnosti pa so si financirali  nadstandarden  življenjski  slog.  S kriminalno aktivnostjo so nekateri osumljenci  pridobivali  tudi  finančna sredstva za delovanje motoristične skupine, pojasnjuje policija.

Za  obravnavana  kazniva  dejanja  neupravičene  proizvodnje  in  trgovanja s prepovedanimi  drogami je predpisana kazen zapora do 15 let, za nedovoljeno proizvodnjo  in trgovanje orožja ali eksploziva pa od šestih mesecev do 5 let zapora.

Ne spreglejte