Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
4. 2. 2016,
7.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tomaž Lovše Jože Kozina sodišče

Četrtek, 4. 2. 2016, 7.39

5 let, 5 mesecev

Lovšetu pogojni zapor in 250 tisoč evrov: "Zbogom in srečno, Slovenija!"

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tomaž Lovše je moralen človek in lahko hodi s pokončno glavo, je ob današnjem priznanju krivde o nekdanjem lastniku franšize Diners Club Tomažu Lovšetu dejal tožilec Jože Kozina.

Sodnik Srečko Škerbec, ki je sodil tudi Binetu Kordežu, je odločil, da je Lovše kriv zlorabe položaja v času, ko je bil lastnik franšize Diners Club. Prisodil mu je 18 mesecev pogojne zaporne kazni in 250 tisoč evrov denarne kazni.

Od tega zneska je 50 tisoč evrov Lovše na lastno pobudo nakazal kot donacijo ljubljanski porodnišnici. Dvesto tisoč evrov pa se bo odštelo od milijonske varščine, ki jo je Lovše predlani plačal, da so ga izpustili iz pripora, in bi jo moral zdaj dobiti nazaj. Vrnjenih bo tako dobil 800 tisoč evrov.

Po sojenju je Lovše dejal, da je zgodba zaključena in pripomnil: "Zbogom in srečno, Slovenija!"

"Lovše je plačal ceno s tem, ko je izgubil Diners" "Lovše je od januarja 2012 do maja 2013 iz Dinersa v tri z njim povezane družbe prelil okoli sedem milijonov. Šlo je za denar imetnikov kartic, ki bi ga morali dobiti trgovci," je o tem, kako je Lovše zlorabil položaj, dejal tožilec Jože Kozina.

Na to, da je šlo za naklepno dejanje, po navedbah v sodbi kaže dejstvo, da je podal vrsto zahtev za nakazila, ki sta jih izvajala direktorja Sašo Pušnik in Anton Horvatič (zoper oba preiskava še poteka). Z nakazovanjem denarja na povezane družbe so nadaljevali tudi po tem, ko je Banka Slovenije izdala zahtevo, da tako financiranje ustavi. Denar so prenakazovali tudi prek hčerinske družbe DC Finance, vedoč, da nad njo Banka Slovenije nima nadzora, je navedeno v sodbi.

Kasneje je Lovše vso škodo vrnil (več spodaj v okvirju).

Kozina: Prvič v moji karieri je škoda vrnjena "Lovše je podjetje izčrpaval in Diners spravil na rob preživetja, Banka Slovenije mu je vzela licenco. Kasneje so bile vse obveznosti poravnane, tako do Dinersa kot tudi do bank. Lovše je plačal ceno s tem, ko je izgubil Diners," je dejal Kozina in ocenil, da je zaradi vračila škode in priznanja krivde Lovše moralen človek.

"To, da je škoda poravnana, je v našem kazenskem sistemu zelo redko, sam sem to doživel prvič v tožilski karieri. Lovše je držal besedo; prvič, ko je plačal varščino, drugič, ko mu je sodišče vrnilo potni list, da je šel v ZDA, in se je vrnil, tretjič, ko je sodeloval pri sporazumu o priznanju," je pojasnil tožilec.

Lovše izbral manjše zlo Lovše je, kot do sedaj, zatrjeval, da ni vedel, da je njegovo početje nezakonito. Sporazum je sklenil, ker je ocenil, da bo ta pot "manjše zlo zame in za mojo družino".

"Plačal sem dolg, izgubil sem vse, hvala bogu sem zdrav," je med drugim dejal. Danes je zaposlen v lastnem podjetju T.F. Lovše, sodišče je ob vpogledu v register ugotovilo, da ni lastnik nobene nepremičnine. Stanovanje, v katerem živi, je pred leti prodal in ga zdaj najema. Zdaj bo, kot pravi, nadaljeval poslovno pot.

Kozina: Obramba skuša olepšati, a dejstva so dejstva Sodnika Škerbca pa je zmotila izjava Lovšetove odvetnice Anke Kozamernik, da so se za podpis sporazuma odločili, ker živimo, tako je dejala, "v čudnih časih in se je treba razumno odločati". Škerbec je po izrečeni sodbi dejal, da take ocene sodišče sliši vse pogosteje. Dodal je, da bi bilo pripombo smotrno izreči pred podpisom sporazuma, v času, ko so bile izrečene, je bilo prepozno.

"S sodnikom se obramba na splošno v marsičem ne strinja. Na splošno govorim, ne v konkretni zadevi," je po sojenju svoje besede kasneje obrazložila odvetnica.

Po koncu sojenja smo Kozino vprašali, kako komentira dejstvo, da je v dvorani sam Lovšeta ocenil za moralnega človeka, obramba pa je pred izrekom sodbe navedla, da priznava, ker so čudni časi. "Tega ne bom komentiral. Razumem, da poskušajo zadeve olepšati, a dejstva so dejstva," je dejal.

Ne spreglejte