Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 11. 2014,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kraja identitete

Torek, 25. 11. 2014, 15.56

8 let

Ko se prekrškar policistom predstavi z vašim imenom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kakšne neprijetnosti lahko doletijo osebo, ko odkrije, da je nekdo v policijskem postopku zlorabil njegove osebne podatke.

"Poklicali so me iz službe, da mi bodo od plače trgali okoli tisoč evrov, ker je davčna uprava sprožila postopek izvršbe. Zato, ker se je brat ob prometnem prekršku izdajal zame," pravi Ljubljančan, ki ne želi biti imenovan.

"Brat, sicer stari znanec organov pregona, je naredil prometni prekršek. Da bi bila zadeva še bolj ironična, so ga ustavili ravno v ulici, kjer stanujem. Policistom je dejal, da nima nobenih dokumentov, predstavil pa se je z mojim imenom," pripoveduje 40-letni Ljubljančan. Brat je plačilni nalog vrgel v koš za smeti, sam pa je doživel hladen tuš takoj po dopustu.

Durs je brez opomina začel postopek davčne izvršbe "Iz službe so me klicali, da mi bodo po napotilih Dursa od plače trgali okoli tisoč evrov. Brez opozorila, neposredna izvršba na računu. Na davčni upravi so mi povedali, da ne morejo pomagati, da bodo znesek trgali in da ko bo zaplet rešen, vrnili denar," pravi sogovornik.

Ker je brat stari znanec policije, ga čudi, da mu je kdo sploh verjel. Zadevo je želel rešiti osebno, zato je odšel na policijo. Ko mu je po dveh dneh uspelo priti do odgovornega na postaji, ga je ta najprej podučil o tem, kakšen je postopek pritožbe.

Po naključju je prišel mimo policist, ki je brata obravnaval "Ker sem ga prepričal, da gre za veliko denarja, in ga prosil, naj mi pomaga, je odšel po dokumente. Čisto po naključju je mimo prišel ravno tisti policist, ki je obravnaval mojega brata. Komandir ga je zato poklical v pisarno in vprašal, ali sem jaz oseba, ki jo je ustavil. Ko je odvrnil, da ne, je komandir zadevo takoj uredil. Davčno upravo je obvestil, naj ustavijo postopek, kar so tudi storili," pojasni.

Tudi varuh opozarja na zlorabe identitete A to očitno ni edini primer. Ravno danes so na tiskovni konferenci varuha človekovih pravic opozorili na nekaj spornih primerov, ko so se v postopkih o prekrških prekrškarji izdajali za druge osebe. Kot je pojasnil namestnik varuha Ivan Šelih, takšnih napak ne bi smelo biti.

Od ministrstva za notranje zadeve so zato zahtevali pojasnila, na kakšen način policija ugotavlja istovetnost oziroma identiteto storilca, če ta trdi, da pri sebi nima dokumentov.

"Zakon določa, da smejo policisti v primerih, ko oseba nima javne listine, ugotavljati identiteto z razgovorom, v katerem preverjajo podatke o identiteti s pomočjo podatkov iz evidenc po tem zakonu, uradnih evidenc ali drugih zbirk podatkov, drugih listin, s pomočjo drugih oseb ali na drugem kraju ali na način, ki ga predlaga oseba, če je varen in razumen," na to vprašanje odgovarjajo na policiji.

MNZ: Kaj moramo vedeti o policijskih pooblastilih? Ministrstvo za notranje zadeve je sicer ravno danes izdalo brošuro z naslovom Kaj moramo vedeti o policijskih pooblastilih, kjer v 31. točki razlagajo tudi, kako ravna policist, če ne more ugotoviti identitete osebe.

"Če policist ne more ugotoviti identitete osebe, jo lahko privede v policijske prostore in izvede identifikacijski postopek. Ta zajema preverjanje podatkov v evidencah policije, upravnih organov in drugih zbirkah podatkov, za pridobitev katerih je policist pooblaščen z zakonom, primerjavo prstnih odtisov in odtisov dlani, fotografije in osebnega opisa osebe, brisa ustne sluznice ter druga operativna in kriminalističnotehnična opravila."

Ne spreglejte