Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 9. 2015,
11.29

Osveženo pred

4 mesece, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

upniki osebni stečaj zemljiški dolg Ivan Zidar Igor Bavčar Boško Šrot Marko Jaklič Jože Zagožen Dragan Tošić Robert Časar Andrej Lovšin

Ponedeljek, 21. 9. 2015, 11.29

4 mesece, 4 tedne

Kdor visoko leta, nizko pade ali kako pred zakonom skriti svoje premoženje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kako so svoje premoženje pred državo in upniki spretno skrili Ivan Zidar, Andrej Lovšin, Marko Jaklič, Igor Bavčar, Boško Šrot, Brane Gorše, Boštjan Nagode in Boris Dolamič?

Nekateri so svoje premoženje zavarovali z zemljiškim dolgom, spet drugi so ga prepisali na ožje družinske člane, tretji odhajajo v osebni stečaj, vsekakor pa so našli načine, s katerimi so lahko na tak ali drugačen način obšli zakon in se zavarovali tako pred sodišči kot na primer upniki.

A nekoč mogočneži so se tako ali drugače znašli na dnu oziroma s premoženjem ne morejo razpolagati, so v kazenskih postopkih ali pa že prestajajo visoke zaporne kazni.

Država nad skrivače z ZOPNI Od uveljavitve Zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora (ZOPNI), ki je začel veljati maja 2012, do danes je bilo začasno zavarovanje odvzema premoženja nezakonitega izvora odrejeno v devetih primerih v skupni vrednosti okoli 13 milijonov 610 tisoč evrov, pojasnjujejo na specializiranem tožilstvu.

Začasno zavarovanje je mogoče odrediti tako zoper osumljenca kot tudi zoper z njim povezane osebe, na katere je bilo preneseno ali je prešlo premoženje nezakonitega izvora, in kljub morebiti vpisanemu zemljiškemu dolgu na posamezni nepremičnini, ki je predmet zavarovanja.

Najvišja vrednost začasnega zavarovanja v posamičnem primeru je znašala 2.667.989 evrov, dodatno pa je bil v dveh primerih odrejen začasni odvzem premoženja nezakonitega izvora v skupni vrednosti 72.926 evrov.

Začasno zavarovanje v fazi finančne preiskave praviloma traja še največ en mesec po koncu finančne preiskave, pri čemer je trajanje finančne preiskave omejeno na eno leto, z možnostjo podaljšanja za največ šest mesecev, dodajajo tožilci.

V fazi pravde za odvzem premoženja nezakonitega izvora lahko začasno zavarovanje traja do pravnomočnosti sodbe.

Od uveljavitve zakona do danes je specializirano državno tožilstvo vložilo osem tožb za odvzem premoženja nezakonitega izvora zoper 23 fizičnih in šest pravnih oseb s skupno vrednostjo tožbenih zahtevkov skoraj 18 milijonov evrov. V dveh primerih je sodišče že odločilo. Sodba, s katero mora fizična oseba "vrniti" premoženje v vrednosti slabih 310 tisoč evrov, je že pravnomočna, medtem ko je za zdaj še nepravnomočno eni fizični in dvema pravnima osebama odvzelo za milijon in 688 tisoč evrov.

Lovšin, Zagožen, Tošić dokazujejo izvor premoženja

Na sodišču potekajo postopki za odvzem domnevno nezakonito pridobljenega premoženja tudi zoper Andreja Lovšina, družino pokojnega Jožeta Zagožna in pa Dragana Tošića.

Ne spreglejte