Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 11. 2019,
4.05

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

16

Natisni članek

požar Kocbekov dom na Korošici Frischaufov dom na Okrešlju

Petek, 8. 11. 2019, 4.05

4 leta, 5 mesecev

Predsednik PD Celje Matica šokiran ob novici o požaru na Okrešlju

Katastrofa na Okrešlju: Ostali smo praktično brez vsega, brez vseh prihodkov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,24

16

Frischaufov dom | Požar je (najverjetneje) v sredo pogoltnil priljubljen Frischaufov dom na Okrešlju. Kaj ga je zanetilo, za zdaj ostaja neznanka.  | Foto Rok Ošep

Požar je (najverjetneje) v sredo pogoltnil priljubljen Frischaufov dom na Okrešlju. Kaj ga je zanetilo, za zdaj ostaja neznanka.

Foto: Rok Ošep

V še nepojasnjenih okoliščinah je najverjetneje že v sredo pogorel priljubljen Frischaufov dom pod Okrešljem (1396 m). Brane Povše, predsednik Planinskega društva Celje Matica, pod katerega okrilje dom sodi, meni, da gre za katastrofo. "Naše društvo je v samo dveh letih izgubilo kar dve koči – oktobra 2017 je pogorel tudi Kocbekov dom na Korošici. Ne vem, kako naprej. Ostali smo praktično brez vsega, brez vseh prihodkov," nam je sinoči skrušeno razlagal Povše. Pogorišče bodo pristojne službe in kriminalisti obiskali danes dopoldne, z njimi bo tudi Povše.

Predsednik Planinskega društva Celje Matica Brane Povše je posledice uničujočega požara naprej videl na fotografijah. "Čisto po naključju sem prek tretje osebe, ki je včeraj obiskala Okrešelj, dobil fotografije Frischaufovega doma. To je bilo včeraj okrog 14.30. Po prvem šoku je kolega naprej sklepal, da gre za res dobro fotomontažo, a sam sem takoj vedel, da gre za preveč realno podobo stanja, da bi bila fotomontaža," je za Siol.net razlagal Povše.

Frischaufov dom na Okrešlju je bil zelo priljubljena in dobro obiskana postojanka v Logarski dolini.  | Foto: Alenka Teran Košir Frischaufov dom na Okrešlju je bil zelo priljubljena in dobro obiskana postojanka v Logarski dolini. Foto: Alenka Teran Košir

Ostale so samo še stene (in spomini)

Od priljubljenega doma, ki ga je v sezoni obiskalo več tisoč ljudi, pred kratkim pa so ga delno obnovili (zamenjali so streho, prenovili sobe, uredili kuhinjo, jedilnico in sanitarije), ni ostalo ničesar razen golih sten, je opisal ostanke postojanke. Po navedbah celjske policijske uprave naj bi zgorela v sredo. Požara ni opazil nihče.

Na odgovore, kaj se je sploh zgodilo, kaj je zanetilo požar, je šlo za vpletenost tretje osebe (požig), morda usodo narave (udar strele), bo treba še počakati. Povše pravi, da so na društvu predebatirali vse mogoče scenarije, a odgovora preprosto nimajo.

Dom na Okrešlju
Novice Pogorela je priljubljena planinska koča na Okrešlju

"Koča je od konca oktobra zaprta, najemnik doma jo je zapustil v nedeljo, prepričan je, da je odklopil vso elektriko. Ne vem. Mislim, da potrebujemo nekaj dni, da si opomoremo in se dogovorimo, kako in kaj naprej," je povedal Povše.

Frischaufov dom | Foto: Rok Ošep Foto: Rok Ošep

Predsednik društva ne ve, kako bodo nadaljevali

Na vprašanje, ali gre za še večjo katastrofo, kot je šlo pri požaru v Kocbekovem domu na Korošici, Povše odgovarja, da bodo stroški gradnje nove koče sicer verjetno enaki (od 300 do 400 tisoč evrov), "katastrofalno pa je to, da sta nam v dveh letih pogoreli kar dve koči. Ostali smo praktično brez vsega, brez vseh prihodkov. V tem trenutku sploh ne vemo, kako bomo nadaljevali".

Frischaufov dom | Foto: Rok Ošep Foto: Rok Ošep

Kaj bo s Kocbekovim domom?

Izguba Frischaufovega doma v Logarski dolini bo najverjetneje vplivala tudi na nadaljevanje gradnje Kocbekovega doma na Korošici. "Nekaj denarja za dom se je že zbralo in naš namen je bil, da se v prihodnjem letu s polno paro lotimo obnove Korošice, toliko, da bi kočo spravili pod streho. Zdaj pa ne vemo, kaj bo. Ali bomo dali prednost Frischaufovemu domu, ki je bil zaradi lažjega dostopa precej bolj obiskan kot Kocbekov dom, in bomo s Korošico počakali, ne vem. Ta trenutek nimam odgovorov," je bil v šoku Povše.

Kaj še en požar pomeni za obnovo Kocbekovega doma na Korošici, ki je zgorel pred dvema letoma, ta trenutek ne ve nihče. | Foto: Idejna zasnova Kocbekovega doma na Korošici Kaj še en požar pomeni za obnovo Kocbekovega doma na Korošici, ki je zgorel pred dvema letoma, ta trenutek ne ve nihče. Foto: Idejna zasnova Kocbekovega doma na Korošici

Bo ogled pogorišča prinesel kakšen odgovor?

Vsaj nekaj, odgovor na vprašanje o vzroku požara, bodo morda imeli že jutri, ko bodo pogorišče obiskale pristojne službe. Dodatne informacije bodo posredovali tudi na Planinski zvezi Slovenije.

Spomnimo, za požar, ki je oktobra 2017 povsem uničil Kocbekov dom na Korošici, je bila kriva 41-letna v Splitu živeča Poljakinja, ki je z mladoletnima otrokoma nameravala prenočiti v zimski sobi, saj je bil dom ob njihovem obisku že zaprt. Glede na poročilo policije je petrolej v plastenki zamenjala za vodo, to pa poskušala prekuhati na plinskem kuhalniku. Ob izbruhu požara, ki se je hitro razširil na ves objekt, je bila ženska lažje opečena, eden od sinov pa se je poškodoval pri teku iz objekta. Vse tri so prepeljali na zdravljenje v UKC v Ljubljani.

Preberite še:

Kocbekov dom na korošici idejna zasnova
Sportal Takole bo videti nov Kocbekov dom na Korošici #video

 

Ne spreglejte