Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sreda,
8. 6. 2016,
18.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

3

Natisni članek

hišna preiskava Policija Ljubljana

Sreda, 8. 6. 2016, 18.09

6 let, 6 mesecev

Kako me je na poti v službo prestregla policija in me prosila, ali lahko postanem priča pri hišni preiskavi

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,90

3

Ni vsak jutranji odhod na delo isti, še posebej če te med potjo na ulici ustavijo policisti in te vprašajo, ali bi lahko bila priča v hišni preiskavi. To se je danes zgodilo meni v središču Ljubljane.

Čeprav se vam morda to, da vas uradne osebe navsezgodaj zjutraj vprašajo, ali bi bili policijska priča, zdi precej nenavadno, je to pravzaprav praksa.

Policisti namreč priče za opravljanje hišne preiskave največkrat iščejo med sosedi oz. mimoidočimi, pravi predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija. Dodaja, da zakon določa, da morata ob tem postopku biti kot priči navzoči dve polnoletni osebi.

Pred današnjo hišno preiskavo zaradi suma velike tatvine na Prešernovi ulici sosedov očitno ni bilo doma ali pa se na predlagano niso odzvali, saj lahko posameznik to sodelovanje odkloni.

Posameznik lahko sodelovanje v hišni preiskavi kot priča odkloni. | Foto: Posameznik lahko sodelovanje v hišni preiskavi kot priča odkloni.

Policisti v iskanju prič na ulici

Ker zvonjenje na hišnih vratih ni obrodilo sadov, so se policisti znašli na ulici, poiskati so morali namreč druge prostovoljce, ki se bodo podali v predlagano vlogo.

Pred našim srečanjem so poskusili pri gospe pred srednjo šolo, nato so naleteli name. Po prijaznem policistovem vprašanju je sledila še replika, da je vse res, da ne gre za skrito kamero. Na mojo opazko, ali morebitne spremljevalce postopka iščejo kar tu, je sledil jasen odgovor, da v stanovanjski hiši ni bilo odziva.

Ker je bila ura dvajset do osmih, ob osmih pa me je čakala neodložljiva obveznost, smo ugotovili, da bi bilo vse skupaj časovno napeto, da se ne bi izšlo, zato so se policisti spet znašli na začetku: poiskati so morali namreč polnoletne osebe, ki bodo spremljale preiskavo. Za mano so ustavili gospo, ki je na sprehod peljala psa.

Policisti za opravljanje hišnih preiskav največkrat iščejo priče med sosedi in mimoidočimi. Zato se vam lahko zgodi, da vas s s tem predlogom ustavijo na ulici. | Foto: Policisti za opravljanje hišnih preiskav največkrat iščejo priče med sosedi in mimoidočimi. Zato se vam lahko zgodi, da vas s s tem predlogom ustavijo na ulici.

Kaj se od priče v hišni preiskavi pričakuje?

Tistega, ki na vlogo priče pristane, morajo policisti pred začetkom opozoriti, naj pazi na to, kako se preiskava opravlja, in da lahko pred podpisom zapisnika poda svoje ugovore, če meni, da vsebina dokumentiranega ni pravilna. Tako pravi Zakon o kazenskem postopku v členih, ki se nanašajo na dolžnosti in odgovornosti prič.

V tej vlogi pa ne morejo biti, kot na podlagi zakona navajajo na policiji, partnerji in sorodniki. Pravna določila še pravijo, da lahko preiskavo brez navzočnosti prič opravijo v primeru, da teh ni mogoče takoj zagotoviti, nevarno pa bi bilo odlašati. Razloge za to odločitev morajo navesti v zapisniku.

Tistega, ki na vlogo priče pristane, morajo policisti pred začetkom opozoriti, naj pazi na to, kako se preiskava opravlja, in da lahko pred podpisom zapisnika poda svoje ugovore, če meni, da vsebina dokumentiranega ni pravilna. | Foto: Tistega, ki na vlogo priče pristane, morajo policisti pred začetkom opozoriti, naj pazi na to, kako se preiskava opravlja, in da lahko pred podpisom zapisnika poda svoje ugovore, če meni, da vsebina dokumentiranega ni pravilna.

Zasegli računalniško opremo, nikogar niso pridržali

Kako se je odvijalo iskanje prič, ne vem, ker sem morala nadaljevati pot. A kot so pozneje potrdili na PU Ljubljana, so na Prešernovi ulici v Ljubljani na danes podlagi odredbe sodišča izvedli hišno preiskavo. Priče so očitno le našli.

Hišna preiskava je bila naročena zaradi suma velike tatvine, saj naj bi osumljenka prek PayPala nakazala 1.500 evrov z računa oškodovančeve plačilne kartice. Dejanje je ostalo pri poskusu, še pravijo na policiji, saj je oškodovanec transakcijo pravočasno opazil in o tem obvestil policijo.

V zbiranju obvestil in dokazov so policisti zasegli računalniško opremo, nikogar pa niso pridržali.

Ne spreglejte