Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2008,
11.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2008, 11.54

8 let

Kaj je o incestu vedela žena?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Josef Fritzl je imel svojo hčerko Elisabeth in njune otroke zaprte v kleti celih 24 let. Kako je lahko to skril pred svojo ženo?

Josef Fritzl je imel s svojo ženo Rosemarie sedem otrok, pred dvema letoma sta praznovala zlato poroko. Eno izmed hčera je imel 24 let zaprto v kleti, jo redno posiljeval in tudi z njo imel sedem otrok. V dneh, ko podrobnosti vseh grozodejstev šele odkrivajo in sestavljajo celotno sliko, se pojavlja upravičeno vprašanje: Ali njegova žena res ni ničesar opazila?

Priče: Fritzlova žena je bila mirna, zadržana, a prijazna gospa Priče – predvsem sosedje in prodajalci v lokalnih trgovinah - pravijo, da je bila Fritzlova žena mirna, zadržana, a prijazna gospa. Neki sosed, ki družino pozna, je povedal, da je imel glavno besedo vedno Josef. »Rosemarie se ga je bala. Kar je rekel Josef, je morala vedno ubogati.« Tudi drugi so potrdili, da Fritzlovi s sosedi niso prijateljevali in se obiskovali.

Socialne službe pred predajo skrbništva niso odkrile nič sumljivega O življenju Fritzlove žene so spregovorili tudi socialni delavci, ki so imeli kontakte z družino, odkar so 19. maja 1993 »našli« prvega otroka hčerke Elisabeth. Povedali so, da so pred predajo skrbništva najdenih otrok stara starša (Josefa Fritzla in njegovo ženo) preverili in niso odkrili ničesar sumljivega.

"Gospa Fritzl je bila zgledna skrbnica vsem otrokom" »Žena je sicer večkrat potožila, da je naporno in da čuti močan stres, vendar se nam to ni zdelo nič čudnega. Ob obisku na njihovem domu smo bili celo presenečeni, kako je vse lepo urejeno in pospravljeno, ozračje je bilo prijetno. Gospa je bila pravzaprav občudovanja vredna, saj je otrokom pomagala tudi pri delu v glasbeni šoli, v gasilskem društvu in v šoli,« je povedal eden izmed socialnih delavcev.

Fritzl je iz kleti prinesel le otroke, ki so bili v smrtni nevarnosti

Kakšne napore je morala preživljati Rosemarie Fritzl, povejo tudi zapisi na okrožnem sodišču v Amstettnu. Le nekaj dni po tem, ko so našli enega izmed otrok hčerke Elisabeth, so ga morali zaradi življenjsko nevarne poškodbe aorte takoj operirati na otroški kliniki v 50 kilometrov oddaljenem Linzu. »Očitno je, da je Josef Fritzl otroka prinesel iz kleti samo zaradi slabega zdravstvenega stanja,« sklepa sodni izvedenec Josef Schlögl.

V hiši groze se je v 24 letih zamenjalo 100 stanovalcev V »hiši groze«, kot jo imenujejo avstrijski mediji, se je po navedbah policije v zadnjih 24 letih zamenjalo okoli 100 stanovalcev. Vsi ti bodo zaslišani, saj je možno, da je kdo kdaj kaj opazil, a se mu ni zdelo preveč pomembno, sedaj pa bi lahko pomagalo pri razjasnjevanju okoliščin.

Svakinja: Josef Fritzl je bil despot

Spletna stran oe24.at je objavila pogovor s Christine R., sestro Josefove žene Rosemarie. Christine je svojega svaka označila za despota, ki je bil izredno ukazovalen do svoje žene, otroci pa naj bi se ga tako bali, da so utihnili vsakič, ko je prišel v njihovo bližino. »Otroci so vedno živeli v strahu pred kaznijo. Njihova edina rešitev je bila poroka, kar so tudi vsi izkoristili takoj, ko so bili dovolj stari,« pojasnjuje Christine.

Posiljevalec ni trpel zbadljivk na račun svoje pleše Povedala je še, da so imeli s sorodniki vsako leto družinsko srečanje, na katerem jo je vedno zbadal zaradi njenih odvečnih kilogramov, ona pa se je branila z norčevanjem iz njegove pleše. »To ga je tako ujezilo, da se je odpeljal na Dunaj, kjer so mu opravili presaditev las,« se spominja Christine.

Šale o seksu Povedala je še, da se je najglasneje smejal šalam o seksu: »Ob njegovem glasnem smehu zaradi šal o seksu nam je bilo vsem nerodno, saj smo vsi vedeli, da z ženo Rosemarie že dolga leta nista imela spolnih odnosov.«

V klet je hodil vsak dan ob devetih Po pričevanju svakinje Christine postane slika o dogajanju v kleti še bolj grozljiva. »Vsako jutro ob devetih je šel Josef v klet. Govoril je, da tam riše nekakšne načrte za stroje, ki jih potem prodaja podjetjem. Pogosto je v kleti ostajal kar čez noč. Pri delu ga ni smel motiti nihče, niti žena Rosemarie s skodelico kave.« Sedaj vsi vedo, zakaj.

Gasilci pri preventivnih pregledih niso odkrili ničesar Josef Fritzl je očitno imel jeklene živce. Vhod v njegovo "delavnico" je moral tako prikriti, da ga ne bi odkrili gasilci ob rednih preventivnih pregledih objekta (tudi kleti!). Zadnji pregled je bil opravljen leta 1999. Po pojasnilu preiskovalcev vhoda niso odkrili, ker je Fritzl predenj vedno potisnil veliko omaro.

Kampuscheva: Upam, da so se novinarji na mojem primeru kaj naučili O primeru v Amstettnu je spregovorila tudi 20-letna Natascha Kampusch, ki je tudi sama bila več let zaprta v kleti. Žrtvam svetuje, naj bodo previdni v odnosih z mediji. »Upam pa, da so se na mojem primeru tudi novinarji kaj naučili,« je izjavila. »Družina storilca bo zaradi njegovih dejanj trpela celo življenje. Duševne in čustvene rane ostanejo za vedno. Največ možnosti za normalno življenje ima najmlajši otrok, ki je star komaj pet let,« meni Kampuscheva, ki je v podobnih razmerah živela dobrih osem let. Na novinarsko vprašanje, če sama še vedno trpi zaradi dolgoletnega ujetništva, je odgovorila: »Trpljenje najbrž ni prava beseda, vsekakor me bo pa to spremljalo do smrti.«

Kampuscheva zbira pomoč za žrtve, sama darovala 25.000 evrov Natascha Kampusch je bila ugrabljena leta 1998, ko je bila stara deset let. Po osmih letih in pol ji je avgusta 2006 uspelo zbežati. Za žrtve družine Fritzl je začela z zbiranjem prispevkov in sama priložila 25.000 evrov.

Molitve in sveče v znamenje solidarnosti z žrtvami družine Fritzl

Sočutje z žrtvami so izkazali tudi številni prebivalci v Amstettnu, ki so v torek zvečer v centru mesta prižigali sveče in molili za žrtve grozovitega dejanja.

Ne spreglejte