Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2013,
7.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mehika eksplozija

Petek, 1. 2. 2013, 7.19

8 let

Eksplozija na sedežu mehiškega naftarja zahtevala vsaj 32 življenj (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Huda eksplozija v zgradbi državnega naftnega podjetja Pemex je zahtevala najmanj 32 življenj, več kot sto ljudi pa je bilo ranjenih.

Eksplozija se je zgodila v kleti upravne zgradbe, blizu 52 nadstropij visoke glavne Pemexove stolpnice. V eksploziji v 54-nadstropni stavbi je bil ranjen 121 človek, od tega so jih 52 poslali v bolnišnico. Reševalci med ruševinami še iščejo morebitne preživele. Do zdaj so izpod ruševin rešili najmanj eno osebo.

Preiskava je v teku, viri na Pemexu pa so povedali, da bi lahko bilo pregretje klime v stavbi vzrok za eksplozijo. Po navedbah nekaterih prič naj bi odjeknili dve eksploziji. V eksploziji so bila zelo poškodovana štiri nadstropja 214 metrov visoke stavbe, ki so jo zgradili leta 1984 in velja za eno od najtrdnejših na svetu, posebej v primeru potresov.

"Naenkrat smo zaslišali eksplozijo, iz oken je začelo padati steklo, iz stavbe se je začel kaditi bel dim," je sporočil eden od očividcev.

Na prizorišče eksplozije sta že prispela predsednik Mehike Enrique Pena Nieto in župan Ciudada de Mexico Miguel Angel Mancera. Predsednik Nieto je prek Twitterja sporočil, da ga je tragedija zelo razžalostila, da pa bo naredil vse, kar je v njegovi moči, da se vzrok eksplozije temeljito razišče.

Pred stavbo podjetja so se zbrali številni sorodniki in prijatelji žrtev. Nekateri poskušajo z ujetimi vzpostaviti stik prek mobilnih telefonov, vendar odziva ni.

Pemex je eno od največjih energetskih podjetij na svetu. Med drugim nadzoruje črpanje in prodajo mehiške nafte. Lani je dohodek Pemexa znašal 32 milijard ameriških dolarjev (23,5 milijard evrov). Podjetje je v zadnjih nekaj letih doživelo kar nekaj smrtonosnih nesreč. Lanskega septembra je v naftni plinarni na severu države umrlo 30 ljudi.

Ne spreglejte