Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
4. 4. 2019,
23.22

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Natisni članek

Ljubljanski potniški promet LPP ugrabitev ugrabitelj

Četrtek, 4. 4. 2019, 23.22

4 leta, 9 mesecev

Drama v prestolnici

Podrobno: kaj se je dogajalo na ugrabljenem avtobusu LPP?

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

avtobus ugrabitev ljubljana lpp | Policija je avtobus ustavila malo po 9. uri zvečer, blizu avtocestnega priključka Ljubljana - Center. | Foto Marko Mandušič/Delo

Policija je avtobus ustavila malo po 9. uri zvečer, blizu avtocestnega priključka Ljubljana - Center.

Foto: Marko Mandušič/Delo

Po novici, da je moški v Ljubljani ugrabil avtobus LPP, se nam je oglasil oče potnice, ki je poklicala policijo in tako skupaj z voznikom avtobusa in policijo pomembno prispevala k temu, da so preprečili (precej večjo) tragedijo. Kako se je odvijal incident, ki je na koncu zahteval življenje ugrabitelja avtobusa?

Na avtobus Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) je v središču Ljubljane malo pred 9. uro zvečer vstopil moški in voznika - domnevno z izvijačem - prisilil, da je zavil s trase ter peljal v smeri avtocestnega priključka Ljubljana Center.

S pomočjo prisebnega voznika in tudi potnice, ki je poklicala policijo, je ta avtobus ustavila, dogodek pa je zahteval eno žrtev. Domnevno naj bi šlo za storilca, a uradne potrditve še ni.

Več od dogajanju:

Urbana,. LPP. bus
Novice Enkratna vožnja z LPP od danes naprej dražja
LPP
Novice Avtobus LPP ugrabil 49-letni Kranjčan, pred tem je grozil tudi na avtobusu Arrive #video
Policija Kranj
Novice Ugrabitelj avtobusa v Kranju lani grozil z razstrelitvijo #video

Grozil, da bo vse pobil

Storilec je na avtobus vstopil v centru mesta, in sicer na postajališču pri Drami. | Foto: Bojan Puhek Storilec je na avtobus vstopil v centru mesta, in sicer na postajališču pri Drami. Foto: Bojan Puhek Po objavi članka se nam je oglasil moški, se predstavil kot oče potnice, ki je poklicala policijo, in osvetlil dogajanje. Poudarimo, da njegove identitete nismo mogli preveriti.

Sogovornik iz razumljivih razlogov noče biti imenovan, povedal pa nam je naslednje:

1. Moški, star okrog 50 let, je na avtobus vstopil pri Drami v središču mesta. Oblečen je bil v črno, s sončnimi očali, svetlih las, rahlo plešast, govoril je slovensko in brez naglasa, pravi sogovornik. Hči je njegovo obnašanje opisala kot nenavadno, saj naj bi jo že med vstopanjem na avtobus odrinil.

2. Dve postaji kasneje (torej pri Tobačni na Viču) je začel z velikim izvijačem groziti vozniku. Z orodjem je med drugim razbil steklo, ki loči voznika od potnikov. V tem času je bilo na avtobusu le šest potnikov, dva moška in štiri ženske. "Zato je bil občutek ogroženosti toliko večji," hčerine navedbe povzema sogovornik.

3. Moški naj bi grozil, da bo vse pobil, češ da ima tudi pištolo (kasneje naj bi se izkazalo, da to ne drži). Zahteval je, da ga voznik odpelje do Petrolove bencinske črpalke na Barju.

4. Sogovornikova hči je poklicala policijo in ji opisala dogajanje. Zvezo je dobila šele v tretjem poskusu.

5. V tem času je tudi voznik avtobusa poskusil privabiti pozornost policije, in sicer tako, da je prevozil rdečo luč. Policijska patrulja se je res zapeljala za njim, ga prehitela in mu tik pred avtocestnim priključkom Ljubljana Center (slabe tri kilometre od postaje pri Drami) zaprla pot.

6. Potniki so zapustili avtobus, za njimi pa naj bi se ven pognal tudi storilec. Dva policista naj bi vanj uperila pištoli in zahtevala, da se uleže na tla, ter ga poškropila s solzivcem. S pomočjo tretjega policista naj bi ga nato le obvladala. Potem ko so ga že vklenili in zasliševali v policijskem vozilu, naj bi omedlelPolicisti naj bi ga oživljali, vendar zaman.

Voznik in potniki nepoškodovani

Policija je za zdaj skopa z uradnimi informacijami. Potrdili so le, da je ena oseba umrla. Ali gre res za storilca in kaj je bil vzrok smrti, Nataša Pučko s Policijske uprave Ljubljana okrog 23. ure ni mogla povedati, saj so bili policisti in tožilec še na kraju dogodka.

Nihče drug od potnikov naj ne bi bil poškodovan. Tudi identiteta in motiv storilca za zdaj nista znana.

To informacijo so nam ob 23.30 posredovali z ljubljanske policijske uprave:

Zaradi aktivnosti policistov, ki ta trenutek še intenzivno potekajo, lahko zgolj potrdimo, da smo bili nekaj pred 21. uro obveščeni o varnostnem dogodku na enem izmed avtobusov potniškega prometa v Ljubljani.

Potrdimo lahko tudi, da je ena oseba umrla. Okoliščine dogodka policisti še preverjajo, zato bomo več informacij posredovali kasneje.

Izjavo za javnost o ugrabitvi avtobusa LPP, ki bo na Policijski upravi Ljubljana, bomo ob 11. uri na Siol.net prenašali v živo. Vabljeni k ogledu. O incidentu bodo poročali tudi v današnjih informativnih oddajah na Planetu.

pasica | Foto:

Priseben voznik in potnica preprečila tragedijo?

Potnik naj bi na avtobus vstopil na Slovenski cesti v središču prestolnice, drama se je končala v bližini uvoza na obvoznico na priključku Ljubljana Center. | Foto: Matej Povše Potnik naj bi na avtobus vstopil na Slovenski cesti v središču prestolnice, drama se je končala v bližini uvoza na obvoznico na priključku Ljubljana Center. Foto: Matej Povše

Za Delo pa je nekaj okoliščin pojasnil direktor LPP Peter Horvat.

Povedal je, da je, citiramo, "nekaj pred deveto uro zvečer na avtobus mestne linije 6B, namenjen proti Dolgemu mostu, vstopil neznanec, ki je voznika z izvijačem prisilil, da je z avtobusom zavil proti južni obvoznici. Grozil mu je, da ga bo ubil. Voznik je ohranil prisebnost in namerno prevozil rdeč semafor, zaradi česar so se za avtobusom podali policisti. Medtem je policijo uspela poklicati tudi ena izmed potnic na avtobusu. Zatem naj bi policisti avtobus zaustavili in skušali storilca zajeti, a naj bi bil po neuradnih podatkih pri tem ubit."

Iz navedb Horvata bi sicer lahko razumeli, da je storilca ubila policija, a po naših neuradnih informacijah to ne drži. Strelno orožje ni bilo uporabljeno, so nam poleg očeta, ki ga navajamo na začetku članka, povedali tudi viri blizu policije, ki pa nočejo biti imenovani.

Zapora avtocestnega izvoza

Zaradi dogodka je bil ob 23.30 še vedno zaprt avtocestni izvoz Ljubljana Center v obe smeri. Malo po 2. uri zjutraj zapore ni bilo več.

Ne spreglejte