Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Petek,
8. 4. 2016,
12.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Natisni članek

Petek, 8. 4. 2016, 12.57

6 let, 6 mesecev

Dekleta so "prodajali" tudi na fantovščinah in motorističnih shodih

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

3

Policija je ovadila pet ljudi, osumljenih trgovine z ljudmi in prostitucije. Ponujali naj bi vsaj 13 deklet, večinoma iz Ukrajine in Moldavije. Za štiri osumljence je sodišče odredilo pridržanje, verjetno bodo še danes zaslišani pred preiskovalnim sodnikom.

Policisti so skupaj s specializiranim tožilstvom že konec leta 2014 začeli preiskovati dogajanje v dveh lokalih na območju Dragočajne in Mlake pri Kranju, katerih lastnik je 59-letni Kranjčan. Zaznali so sum, da tam poteka trgovina z ljudmi. Lani so od sodišča dobili tudi dovoljenje za izvajanje prikritih prisluškovalnih ukrepov, na podlagi katerih so dobili dovolj dokazov, da so zdaj vložili ovadbe zoper pet ljudi.

Poleg vodje združbe so bili v nečedne posle vpleteni še njegova 37-letna žena, po rodu Ukrajinka in dva moška, občasno pa je pomagal še en moški. Zoper prve štiri so policisti vložili ovadbo zaradi kaznivega dejanja trgovine z ljudmi - trenutno so v sodnem pridržanju -, četrtemu pa očitajo pomoč pri kaznivem dejanju trgovine z ljudmi. Za tovrstna kazniva dejanja je zagrožena kazen od treh do 15 let zapora. 

Lastnik lokalov je bil sicer že leta na očeh policije, a se je vsaj do zdaj spretno izogibal roki pravice:


Novačili prek spleta

Dekleta so privabljali pod pretvezo, da iščejo barske plesalke (ta dejavnost je v Sloveniji zakonita). Oglaševali so se na spletu (Facebook in spletna stran SloEscort), tudi v ruskem jeziku. Ponujali so "odlično službo barskih plesalk za šest tisoč evrov mesečno". Uredili naj bi jim vse dokumente in nastanitev.

Skupno so privabili vsaj 13 deklet iz Ukrajine in Moldavije, starih med 18 in 37 let, je na novinarski konferenci policije povedal kriminalist Stojan Belšak.

Lokacija preiskovanih lokalov

Obljubljali bajne plače, ostale brez vsega

Izkazalo se je, da je bila njihova ponudba za delo močno zavajajoča. Po besedah policistov so uporabili metode, ki jih policija zadnja leta tudi na splošno vse pogosteje zaznava pri trgovini z ljudmi, in sicer so dekleta spravljali v visoke dolgove.

Tako so jim plačali letalsko vozovnico, a so jim strošek nato odšteli od plače, pri čemer so ceno vozovnice precej navili. Dekleta so na začetku delala na črno, nato pa plačevala tudi za urejanje dokumentov (recimo dovoljenja za delo). Tudi tu je delodajalec zaračunal precej več od dejanskega stroška. Za dokument, ki na upravni enoti stane 54 evrov, so dekleta plačevala po 300 evrov, je razkrila policija.

Mesečno so tako prejela do 500 evrov, kar je precej manj ob obljubljenih šestih tisočakov. Tudi omenjeni zaslužek so morala "odslužiti" s konzumacijami pijač, v  nasprotnem primeru so jim to šteli kot dolg. Plačevati so morale tudi lastne stroške, kot so uporabnina za sobe, kjer so ponujale spolne storitve, uporaba interneta, najemnina in prevoz z lokacije, tudi obrabnino za inventar v lokalih.

Čeprav so oglaševali delo za 20 ur tedensko, so delale več kot 40 ur.

Dekletom 40 odstotkov

V lokalu so gostom ponujali tudi tako imenovani shower dance (na fotografiji kabina za prho v gostinskem lokalu). | Foto: policija V lokalu so gostom ponujali tudi tako imenovani shower dance (na fotografiji kabina za prho v gostinskem lokalu). Foto: policija

Žrtve so kot običajne storitve ponujale ples ob drogu, striptiz in podobno, dodatno pa tudi spolne storitve. Gost je moral najprej plačati pijačo, ki je stala od 25 evrov, spolne storitve so stale do sto evrov za pol ure oziroma 150 evrov za eno uro. Kot je povedal Belšak, so dekleta od 125 evrov dobila 53 evrov, torej okrog 40 odstotkov.

Za denar so jih ponujali tudi naokrog: kot so ugotovili policisti, predvsem na motorističnih shodih in fantovščinah. 

Policija ščiti žrtve

Na naše vprašanje, kakšen je bil v tem primeru odziv domnevnih žrtev, je Belšak odgovoril, da je bil lastnik lokalov do deklet precej dominanten, nad njimi naj bi izvajal strog nadzor, zato so se ga nekatere bale. Vseeno so s policijo vsaj delno sodelovale, je dejal Belšak. Pohvalil je prispevek nevladnih organizacij - omenil je Karitas in društvo Ključ -, ki po njegovih besedah žrtvam pomagajo omiliti travme. 

Pri preiskavah prostitucije v Sloveniji se je v preteklosti že dogajalo, da so žrtve stopile v bran osumljencev, češ da jih ni nihče silil v ta dejanja in da gre za posel. Spomnimo le na novogoriški primer, v katerem so se dekleta uprla policiji. Na naše vprašanje, ali se lahko tu zgodi podobno, je Belšak odgovoril, da se zavedajo, da so si osumljenci s kaznivimi dejanji pridobili veliko premoženja. Tako lahko, tudi če sodišče zanje odredi pripor, prek posrednikov vplivajo na žrtve, kot se je zgodilo v novogoriškem primeru. Po njegovih besedah se policija zato trudi preprečiti vplivanje na žrtve, ki bodo verjetno pomembne priče v postopku.

Zasegli tudi svinčnik orožje

Med hišnimi preiskavami pri osumljencih so policisti zasegli orožje, tudi puško, revolver ter celo specialno in redko zaseženo "svinčnik orožje", 30 tisoč evrov, zavitek kokaina ter dokumentacijo, pomembno za postopek. 

Policija bo podala tudi ovadbe za nedovoljeno posedovanje orožja. Hkrati bodo nadaljevali finančno preiskavo, saj sumijo, da so si osumljenci s kaznivimi dejanji pridobili veliko premoženjsko korist.

Ne spreglejte