Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 1. 2014,
11.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

preiskava

Ponedeljek, 6. 1. 2014, 11.40

7 let, 12 mesecev

Damijana Žišt: Imena svojih virov bom varovala do smrti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Novinarka Večera Damijana Žišt je bila danes na posebnem oddelku specializiranega tožilstva, saj tožilci preiskujejo, kdo je novinarki povedal za policijsko preiskavo pri Romanu Jakiču.

Damijana Žišt je bila namreč na dan hišne preiskave skupaj s fotoreporterjem pred hišo obrambnega ministra Romana Jakiča, ki ga preiskujejo zaradi domnevne zlorabe položaja v času, ko je bil še direktor Zavoda Tivoli, še preden so tja prišli policisti. Jakič je zaradi odtekanja informacij prek svojih odvetnikov v odvetniški družbi Kozinec vložil ovadbo zoper neznanega storilca.

Žištova kot občanka ni dolžna razkrivati podatkov policiji Žištova je pretekli teden za medije povedala, da preiskovalcem, torej specializiranim tožilcem, ki se ukvarjajo s pregonom uradnih oseb s posebnimi pooblastili, svojih virov ne bo razkrila, vendar se je danes izteklo nekoliko drugače. Na zaslišanje je namreč prišla z odvetnikom Borisom Grobelnikom, ki je še pred začetkom specializiranemu tožilcu pojasnil, da Žištova ne bo govorila.

"Kot občan imaš pravico, da se s policijo ne pogovarjaš, niti ne odgovarjaš na njihova vprašanja," je za Planet Siol.net pojasnil Grobelnik. 148. člen zakona o kazenskem postopku v deseti točki namreč določa naslednje: osebam, ki jih ne obravnava kot osumljence, policija ne daje pouka, da niso dolžni dati nobene izjave, niti jih ne opozarja, da so dolžne, če dajo izjavo, govoriti resnice. Če tisti, ki je vabljen, ne pride, je lahko prisilno priveden, vendar tudi v takem primeru ni dolžan dati izjave. Če odkloni dati izjavo, ga je policija dolžna takoj izpustiti, razen če gre za osumljenca in so podani razlogi za odvzem prostosti. Ker je prepovedano izsiljevati kakršnekoli izjave ne samo od osumljenca, temveč tudi od drugih oseb, bi lahko tudi ponovno vabljenje osebe, ki ni želela dati izjave, pomenilo nedovoljeno izsiljevanje izjave.

Seveda obstaja tudi nekaj izjem, denimo če gre za kaznivo dejanje umora, a v konkretnem primeru ni tako. Čeprav smo torej lahko pretekli teden brali, da Žištova svojega vira v nobenem primeru ne bo izdala, pa danes ni povedala ničesar. Kljub temu vztraja, da je varovanje virov osnovno novinarsko načelo, in poudarja, da "bo svoje vire varovala do smrti". Kot je pojasnila, bi z izdajo vira zadala nož v hrbet predvsem sebi kot profesionalki.

Cirman: Novinarstvo v svobodni družbi temelji na pravici do vira Sicer pa je član upravnega odbora Društva novinarjev Slovenije Primož Cirman že pretekli teden za medije povedal, da je pravica do vira pravica, na kateri temelji novinarstvo v svobodni družbi. Viri so tako po njegovem mnenju pomembni za razkrivanje informacij, ki sicer ne bi nikoli prišle na dan.

Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Tino Mamić je poudaril, da se žal zdi, da novinarji, ki dregnejo v osje gnezdo, povezano z visoko politiko, hitro postanejo tarča sodnih postopkov. Pregovorno počasno pravosodje v takih primerih postane izjemno hitro in učinkovito, je opozoril.

Ne spreglejte