Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
4. 10. 2016,
10.10

Osveženo pred

7 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

Policija Soča kajak

Torek, 4. 10. 2016, 10.10

7 let, 6 mesecev

Čeprav so ga prijatelji oživljali, nemškemu kajakašu ni bilo več pomoči

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Kajak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Eden izmed skupine nemških kajakašev se je včeraj popoldne po sto metrih spusta po Soči z rešilnim jopičem zataknil v skalo. Kljub hitri reševalni akciji prijateljev se je 57-letni Nemec utopil.

Policiste so včeraj okoli 14.30 obvestili o nesreči kajakaša na Soči. Skupina štirih nemških kajakašev se je 15 minut prej v lastni režiji spustila po brzicah Soče od Otona pri naselju Trnovo proti Kobaridu. Najprej se je po Soči s kajakom podal 45-letni Nemec, za njim pa 57-letni prijatelj, so sporočili s policijske uprave Nova Gorica.

Po sto metrih plovbe po brzicah reke je 57-letnik s kajakom zadel ob večjo skalo sredi struge reke, pri čemer ga je močan rečni tok s kajakom vred stisnil ob omenjeno skalo. Čez nekaj časa je sicer izplaval iz kajaka, vendar mi mogel splavati mimo skale, saj se je s svojim rešilnim jopičem zataknil ob manjšo skalo pod vodo.

Celotno dogajanje je opazil 45-letni prijatelj, ki je s svojim kajakom nemudoma zapeljal na levi breg in mu takoj priskočil na pomoč. Najprej mu je z najbližje skale vrgel reševalno vrv, ki jo je 57-letni Nemec ujel, vendar se mu ni uspelo povleči iz vode. Prav tako mu zaradi močnega toka reke z nožem ni uspelo odrezati rešilnega jopiča. 45-letni kajakaš je nato svojo vrv pritrdil, se navezal na bližnjo skalo in se spustil v vodo. Po več poskusih mu je vendarle uspelo doseči 57-letnega prijatelja, ki je bil že več minut pod vodo. Z nožem je prerezal rešilni jopič in nesrečnega prijatelja izvlekel iz vode.

V tem času sta na pomoč prišla tudi druga dva nemška kajakaša, oba stara 58 let. 57-letnika so nemudoma skupaj začeli oživljati, saj ni kazal znakov življenja.

O nesreči so nemški državljani takoj obvestili tudi reševalce. Na kraj nesreče so napotili gorske reševalce in gasilce, ki so zdravnici in reševalcem nudili pomoč pri oživljanju nemškega kajakaša. Zdravnica je ob 16.50 lahko le potrdila smrt 57-letnega Nemca, so po preiskavi okoliščin nesreče sporočili novogoriški policisti.

V reševanje je bil vključen tudi vojaški helikopter. Policisti bodo o dogodku obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Ne spreglejte