Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 12. 2019,
15.36

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

12

Natisni članek

Britof plin eksplozija preiskava

Petek, 6. 12. 2019, 15.36

4 leta, 4 mesece

Britof: zakaj so plin spustili v nedokončani del plinovoda? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

12

Po torkovi eksploziji bo cesta v Britofu pri Kranju zaradi uhajanja plina zaprta še vsaj nekaj dni. Primož Kalan, komercialni direktor podjetja IMP Promont, ki gradi plinovod v Britofu, je danes pojasnil, da so plin v plinovod spustili, ko so opravljali preizkus tesnosti. Po njegovih besedah je bil plin od takrat v plinovodu. S tem je pod vprašaj postavil trditve Vere Zevnik, direktorice Domplana, ki je investitor omenjenega plinovoda, da distribucije plina po odseku plinovoda, kjer se je zgodila nesreča, še ni.

Kdo je kriv za eksplozijo v Britofu? Novinar Domen Anderle/Video: Planet.


Zevnikova: Distribucije plina še ni

Direktorica Domplana Vera Zevnik je v sredo pojasnila, da po odseku plinovoda, kjer je v torek odjeknila eksplozija, v njej je bilo ranjenih šest ljudi, distribucije plina še ni bilo. Plin je v plinovodu moral biti prisoten, sicer se eksplozija ne bi zgodila.

Zevnikova je na vprašanje, kdo je v plinovod spustil plin, odgovorila, da je Domplan zgolj investitor in bodoči upravljavec plinovoda, krivdo za dogodek pa je pripisala izvajalcu del, gradbenemu podjetju IMP Promont.

Britof plin
Novice Kdo je kriv za eksplozijo plina v Britofu? #video

Kalan: Plin je bil v plinovodu od preizkusa tesnosti

Komercialni direktor prej omenjenega gradbenega podjetja Primož Kalan je danes za Planet povedal, da so plin v plinovod spustili, ko so opravljali preizkus tesnosti. Plin je bil po njegovih besedah v plinovodu od omenjenega preizkusa. To pod vprašaj postavlja trditve Zevnikove, da distribucija plina po tem odseku plinovoda v času eksplozije ni potekala.

Po torkovi eksploziji plina bo cesta v Britofu pri Kranju zaprta še vsaj nekaj dni. | Foto: Denis Malačič Po torkovi eksploziji plina bo cesta v Britofu pri Kranju zaprta še vsaj nekaj dni. Foto: Denis Malačič

Navedb Zevnikove o tem, da je za eksplozijo krivo njihovo podjetje, Kalan ni želel komentirati, saj preiskava dogodka še ni končana.

Eksplozija Britof
Novice Eksplozija plina: uhajal je dalj časa #video #foto

Nevarnost še ni mimo, plin še vedno uhaja

Na območju torkove eksplozije še vedno uhaja plin. | Foto: Denis Malačič Na območju torkove eksplozije še vedno uhaja plin. Foto: Denis Malačič

Poveljnik Civilne zaščite Mestne občine Kranj Sašo Govekar je danes povedal, da v Britof zdaj prihaja še posebna ekipa iz Maribora. Meritve, ki jih redno izvajajo na območju, kjer je prišlo do eksplozije, namreč še naprej kažejo na uhajanje plina. 

Policisti ljudi prosijo, naj upoštevajo signalizacijo ter navodila in ukrepe pristojnih na kraju nesreče. Pristojni bodo danes na kraju dogodka po potrebi izvedli tudi nadzorovan preizkus napeljave s posebno nenevarno tekočino.

Obstaja možnost, da bo na območju in v okolici zaznati vonj, ki je podoben amoniaku. Snov in test nista nevarna za zdravje in okolico, pravijo na kranjski policijski upravi.

Ob tem dodajajo, da so policisti na terenu za zdaj opravili svoje delo, bodo pa še naprej preiskovali morebitne na novo odkrite napake na infrastrukturi, ki bi bile lahko povezane z eksplozijo. 

Eksplozija Britof
Novice Med poškodovanimi v eksploziji tudi štirje otroci #foto #video

Preiskava vzrokov nesreče se nadaljuje

Kos napeljave, ki so ga zavarovali v četrtek, je še predmet preverjanja. Prav tako kriminalisti še naprej zbirajo obvestila za ugotavljanje okoliščin eksplozije. Sanacija in odpravljanje napak na napeljavi, ki že potekata, sta v pristojnosti Mestne občine Kranj, izvajalcev in drugih odgovornih oseb, še pojasnjujejo na policiji.

Zaradi zapore na kraju intervencije trenutno ni mogoče gibanje otrok na običajni šolski poti v Predoslje. S kranjske občine so sporočili, da bo med koncem tedna omogočen normalen prehod in prevoz do šole tudi po kratki relaciji v okolici, kjer je bilo še gradbišče, in sicer med mostom v Orehovljah in nekdanjim gostinskim obratom Vila Čira Čara.
Ne spreglejte