Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 4. 2015,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

umor Elvir Đogić Elvis Đogić

Torek, 7. 4. 2015, 17.53

8 let

Bratoma Đogić skupno 25 let zapora za umor 27-letnega Matica Brajića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sodni senat je na 15 let zapora obsodil Elvirja Đogića, ki je v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti do smrti zabodel 27-letnega Matica. Bratu Elvisu so za pomoč prisodili 10 let zapora.

O tem, da sta kriva, ni nobenega dvoma, je presodil petčlanski sodni senat. V dvorani, polni sorodnikov in prijateljev tako obdolženih bratov kot pokojnega Matica Brajića, se je ob teh besedah razlegel jok. Skoraj natanko leto dni po krvavem dogodku na Logu pri Brezovici, ko je zaradi dveh globokih vbodnih ran umrl mlad fant, je sodni senat storilcema izrekel zaporni kazni.

Tožilstvo je komaj 20-letnemu Elvirju Đogiću namreč očitalo, da je 3. maja lani v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti iz brezobzirnega maščevanja v Šipca baru na Logu pri Brezovici z 20-centimetrskim rezilom noža do smrti zabodel 27-letnega Matica. Pri tem naj bi mu pomagal njegov dve leti starejši brat Elvis.

Tožilec je sicer predlagal 24 let zapora za Elvirja in 15 let za Elvisa, a je sodišče danes iz obtožnice črtalo besedno zvezo "brezobzirno maščevanje", saj ni "našlo opore za to trditev", in izreklo nižjo kazen. Elvirja tako za zapahe pošilja za 15 let (od zagroženih 30), Elvisa pa za deset let.

Po pretepu odšel domov po nož Je pa senat sledil tožilcu, ki je v končni besedi poudaril, da ni resničen Elvirjev zagovor, da je šel domov po nož samo zato, da bi pokojnega prestrašil. Elvir in Matic sta se namreč pred tem v lokalu sporekla, zaradi česar ju je lastnik lokala napotil iz lokala, tam pa je Matic Elvirju zadal nekaj udarcev. To ga je, kot so ugotovili izvedenci, tako prizadelo, da je v stanju opitosti šel domov po nož in se skupaj z bratom vrnil na kraj zločina. Po prepričanju tožilstva, sledilo pa mu je tudi sodišče, ga je pri vsem skupaj gnalo maščevanje, saj naj bi prav globoke rane in obsežne ureznine, ki jih je prizadejal Maticu, kazale na njegovo jezo, brezkompromisnost in sovraštvo do pokojnega 27-letnika. Občutki ponižanosti, močne prizadetosti in užaljenosti pa naj bi po mnenju tožilstva kazali tudi na druge nizkotne nagibe.

Senat: Brat bi lahko krvavo dejanje preprečil Predsednik senata Gorazd Fabjančič je še pojasnil, da senat ni mogel slediti niti zagovoru Elvisa, ki je povedal, da je šel z bratom zato, da bi razmere pomiril. Na namen oziroma naklep kažejo izpiski telefonskih pogovorov, ko naj bi se skupaj z bratrancem Damirjem Bilićem in dvema njegovima prijateljema dogovarjali o tem, kako bodo organizirali sam napad v lokalu in kako bo omenjena trojica poskrbela, da bodo Elvirju omogočili prosto pot do Matica.

Z bratom naj bi tako celo 22 minut čakala pred lokalom, dokler ni tja s prijateljema prišel njun bratranec. "Če bi Elvisa skrbelo za brata, bi ga lahko zadržal doma ali odpeljal k zdravniku," je dejal sodnik in dodal, da čakanje na prihod drugih kaže na hoteno dejanje.

Brata do zdaj nekaznovana, dejanje obžalujeta Kot olajševalni okoliščini je sodišče štelo nujno nekaznovanost, mladost in dejstvo, da dogodek obžalujeta, kot oteževalno pa organiziranost kaznivega dejanja in število ran.

"Povzročil mu je dve globoki vbodni rani in ureznino, kar kaže na željo, da bi mu vzel življenje," je v obrazložitvi sodbe dejal sodnik. Do pravnomočnosti sodbe oba ostajata v priporu, tožilec pa bo o morebitni pritožbi še razmislil.

Ne spreglejte