Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2013,
11.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Boško Šrot Bahtijar Bajrović sojenje

Četrtek, 16. 5. 2013, 11.55

8 let

Bajrović: Janković me je vprašal samo, kdaj so bile pogodbe podpisane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na nadaljevanju sojenja Bošku Šrotu in drugim je sodišče zaslišalo Tadeja Počivavška iz Aktive Naložb ter lastnika Sportine in obtoženega v tem primeru Bahtijarja Bajrovića.

Oba sta bila vabljena na predlog obrambe. Počivavšek je pojasnil, kakšna je bila njegova vloga v kritičnem času pri Aktivi Naložbah in Aktivi Investu ter sklenitvi opcijskih pogodb z Microtrustom: "Ker je bila odkupna cena višja, kot je bila ocenjena na borzi, je bil takšen nakup za nas zanimiv, zato smo to opcijo sklenili." Sklenili so dve pogodbi, in sicer januarja 2006 in januarja 2007.

Takšno pogodbo mogoče skleniti, tudi če prodajalec delnic še nima Na vprašanje odvetnice Kristjana Sušinskega, ali je mogoče takšno pogodbo skleniti, če prodajalec delnic še nima, je odgovoril, da je. Na vprašanje Kristjana Sušinskega, ali so vzajemne opcije za nakup ali prodajo delnic običajen izveden finančni instrument, se mu je najprej zdela problematična beseda običajen, na koncu pa je obveljalo, da je pač poslovanje z opcijami običajno.

Kot priča je nastopil tudi Bahtijar Bajrović, lastnik Sportine in tudi obtoženi v tej zadevi, saj je krivdo iz obtožbe, da je ponarejal listine (antidatiral pogodbo), priznal in si prislužil pogojno kazen. Sodišče je zanimalo predvsem, kaj je povedal na srečanju z Zoranom Jankovićem. Ta je namreč podal pisno ovadbo zoper zgoraj obdolžene v tej zadevi.

Bajrović: Jankoviću nisem dal nobene informacije "Konec februarja me je poklical Janković in prosil, ali se lahko sestaneva. Srečali smo se na MOL-u, zraven je bila še Jadranka Dakič. Nobene informacije mu nisem dal, njega pa je zanimalo, kdaj so bile pogodbe podpisane. Povedal sem mu, da septembra, da je odvetnik Lipovec uredil vse odnose. Bil je začuden, da je pogodbe sestavljal Lipovec, povedal pa mi je, da bo podal kazenske ovadbe. Sam sem takoj poklical Lipovca in ga vprašal, kaj je narobe, a mi je zatrjeval, da ni nič narobe s pogodbami," je pojasnjeval Bajrović.

Zanikal je, da bi Jankoviću vse povedal sam od sebe, kot naj bi dejal Janković, ko je bil zaslišan. "Avgusta so nam ponudili vstop v posel. Malo smo se pozanimali in sklenili, da v posel vstopimo, če nam banka odobri kredit," je povedala priča. Na vprašanje, zakaj je krivdo priznal, če ni s poslom nič narobe, je odgovoril, da je pač priznal to, da so pogodbo sklenili septembra, datum podpisa pa je bil januarja. "Sprejel sem kazen, saj sem storil napako in jo obžalujem, čeprav se moralno ne čutim krivega. Osebno se počutim kot bedak," je povedal.

Spomnimo: Kaznivih dejanj, povezanih s preprodajo delnic Istrabenza, so poleg Šrota obdolženi še Igor Bavčar, nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski in nekdanji Istrabenzov svetovalec Kristjan Sušinski.

Ker sta odvetnik Branko Lipovec in lastnik Sportine Bahtijar Bajrović priznala krivdo za ponarejanje listin, je sodišče zanju izreklo pogojne zaporne kazni, sojenje pa se je zanju končalo.

Kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7.500 evrov Sportini, ta pa za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega.

Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov, prav za toliko pa je bila po mnenju tožilstva s tem poslom oškodovana Pivovarna Laško.

Ne spreglejte