Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 11. 2012,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 9. 11. 2012, 15.13

8 let

Afera Baričevič: med branjem časopisa so ga presenetili sosedovi kriki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V nadaljevanju sojenja policistoma, obtoženima nevestnega dela, je bil zaslišan Baričevičev sosed, ki je s kirurško natančnostjo opisal kalvarijo na Oražnovi.

Na okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje policistoma, ki naj bi ogled kraja smrti Saše Baričeviča opravila malomarno. Poleg policistov, ki so se kritičnega dne znašli na Oražnovi, je bil zaslišan tudi sosed pokojnega zdravnika, ki je po tragičnem dogodku prvi poklical policijo.

Baričevičev sosed Andrej H. je s kirurško natančnostjo opisal dogajanje na Oražnovi 2. februarja 2010. Med drugim je povedal, da je doma ravno v roke vzel časopis, ko so ga presenetili sosedovi kriki. Ko je Andrej odprl okno in slišal Baričeviča, kako vpije, je takoj pomislil, da je soseda ugriznil pes. "Z ženo sva mu večkrat govorila, da ga bodo ti psi enkrat napadli," je dejal.

Pravi, da je nato poklical policijo in se odpravil pred Baričevičevo hišo, kjer pa zaradi ograje ni videl ničesar. Ko pa je splezal nekoliko višje, je imel je kaj videti: "Baričevič je ležal v snegu, trije psi pa so ga dobesedno jedli. Vse okrog je bilo krvavo, po tleh so ležali kosi mesa in raztrgane cunje. Desne roke skoraj ni imel. Psi so ga jedli približno 20 minut," je pojasnil.

Po skoku čez ograjo sta se policista ob pogledu na pse v zraku obrnila Po tem je Andrej še enkrat poklical policijo. Ko so možje v modrem prišli na kraj dogodka po približno 15 minutah, sta dva pogumno skočila čez ograjo, a sta se po besedah priče že v zraku obrnila, ko sta zagledala zverine z okrvavljenimi gobci. Povedal je še, da dokler policisti niso začeli streljati na pse, nihče od sosedov za dogodek sploh ni vedel. Radovedneži so se začeli zbirati šele po streljanju.

Priča meni, da je bil Baričevič ob prihodu policistov in reševalcev še vedno živ, a se mu ni dalo več pomagati. Tretje osebe ali terenskega vozila, ki ga je na eni od obravnav omenjala kronska priča tožilstva, Andrej ni videl. O Baričeviču je dejal, da ni imel veliko obiskov. "Pse je imel doma in to je bil takšen svinjak, da tja ne bi šel niti na kavo," je nekoliko v šali dodal.

Zaslišani policisti o obtoženih kolegih vse dobro Kot smo na Planet Siol.net že večkrat poročali, naj bi policista Dušan Mikolčević in Aleš Conradi ob Baričevičevi smrti preiskovalnemu sodniku in tožilstvu zamolčala nekatera dejstva glede suma mučenja živali in sledi krvi v hiši. Te so po prepričanju tožilke Dragice Kotnik kazale na možnost prisotnosti tretje osebe, ki bi lahko zagrešila kaznivi dejanji opustitve pomoči in neodvrnitve nevarnosti. Na današnji obravnavi je sodišče zaslišalo tudi več policistov, ki so bili kritičnega dne poslani na Oražnovo. Toda nihče od njih o sumu mučenja živali in prisotnosti tretje osebe ni vedel kaj povedati.

Sestra pokojnika spraševala "Mirota", kaj naj naredi Ena od policistk pa je omenila, da se je na kraju dogodka pogovarjala s sestro pokojnika Deo Baričevič in jo seznanila z dogajanjem. Dea je bila po besedah priče zaradi smrti brata vsa pretresena in šokirana, prav tako družinska prijateljica pokojnika Sonja Bukovec. Kako sta se Baričevičeva in Bukovčeva znašli na zavarovanem območju policije, v hiši pokojnika, pa policistka ni znala pojasniti. Priča je še povedala, da je Dea o dogodku seznanila starše pokojnika in "Mirota" ― tega je spraševala, kaj naj naredi. Kaj natančno sta se Dea in "Miro" pogovarjala, pa policistki ni znano. Takrat niti ni razbrala, kdo naj bi ta "Miro" bil.

Na obravnavo je bila kot priča vabljena tudi Bukovčeva, vendar se zaslišanja ni udeležila. Lov za resnico se bo nadaljeval 19. novembra.

Ne spreglejte