Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
30. 3. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Goat mug Adrifund

Sreda, 30. 3. 2016, 6.00

6 let, 6 mesecev

Prvi slovenski 'Kickstarter', novo orodje za financiranje vaših najboljših idej

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
crowdfunding | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Od danes naprej boste lahko svoje ideje prijavili na prvo slovensko platformo za nagradno množično financiranje Adrifund. Za prijavo ideje je potreben tehten premislek in dobra priprava na kampanjo, brez nje zbiranje sredstev ne bo uspešno.

Idejo o vzpostavitvi platforme Adrifund, na kateri bo lahko finančna sredstva za realiziranje svojih idej zbiral prav vsak, je Matej Rauh dobil na študentski izmenjavi na Islandiji, kjer se je lahko prepričal o uspešnosti tamkajšnje platforme Karolina fund. Po diplomi je ustanovil podjetje, se z Islandci povezal v poslovno partnerstvo ter skupaj z Aljažem Gluharjem in Danijem Planincem pripravil projekt Adrifund.

Ustanovitelj Matej Rauh je ob koncu študija prava v svoji diplomski nalogi obravnaval pravno ureditev množičnega financiranja, zato je pozorno spremljal razvoj področja.  | Foto: Ustanovitelj Matej Rauh je ob koncu študija prava v svoji diplomski nalogi obravnaval pravno ureditev množičnega financiranja, zato je pozorno spremljal razvoj področja.

Kdo se lahko prijavi?

Platforma za nagradno množično financiranje, kakršni sta na primer tudi znani tuji platformi Indiegogo in Kickstarter, bo za zdaj prav takšna kot islandski Karolina fund. Finančna sredstva bo lahko za realizacijo svoje ideje zbiral prav vsak.

Prijava na Adrifund bo za Slovence veliko lažja

Zaradi lokalne ravni platforma omogoča bolj oseben pristop upravitelja, veliko lažji pa je tudi sam postopek, saj za prijavo na Kickstarter potrebuješ pomoč iz tujine, meni Rauh.

Ko je proti koncu januarja omogočil prijavo idej na predstavitveni strani, si ni predstavljal tako dobrega odziva. "Prijavljenih je bilo okoli 25 idej, z nekaterimi pa se še dogovarjamo za sodelovanje, ko bo platforma zaživela," je povedal Rauh. Ob zagonu bo na Adrifundu že prvih sedem projektov.

Ker se na tuje platforme prijavlja veliko Slovencev, predvideva, da bo tudi ta uspešna.

Je priložnost za vsakega, ki zaviha rokave Karmen Rodman | Foto:

"Je odlično orodje za testiranje ideje in za promocijo. Zahteva pa zelo veliko dela, ki se ga ne vidi in zato daje predstavo, da je preprosto," o platformi pravi Karmen Rodman, direktorica centra KonektON, ki s skupino strokovnjakov pomaga podjetjem pri razvoju.

Kot pravi, pa se mnogi ne zavedajo, da je za uspešno kampanjo potrebnega najmanj pol do enega leta priprav. Ustvariti je treba bazo medijev, blogerjev, podpornikov, da te na dan prihoda na trg podprejo in pomagajo do ciljne skupine. Največja šibkost je, da se vsi osredotočijo na tehnični del proizvoda, na prihod na trg pa se ne pripravijo, a ravno od tega je odvisen uspeh.

Odličen vir idej za kitajski trg

Vedeti moramo, da Kitajci vsako jutro prvo uro dela namenijo preverjanju novosti na teh platformah, opozarja Rodmanova. Sisteme in procese proizvodnje imajo tako prilagojene, da je v roku enega tedna proizvod na njihovih policah.

Kraje idej se ne smemo bati, pravi Slovenec, ki so ga že večkrat skopirali tudi Kitajci

Anže Miklavec je na Kickstarterju z rogom za kavo Goat mug zbral 400 tisoč evrov. "Kopija ni ena, jih je več. Zgodilo se je celo, da so želeli Kitajci, Korejci in Tajvanci zaščititi našo blagovno znamko in dizajn. Z izpodbijanjem smo imeli zelo veliko dela in ni še konec. Na azijskih trgih velja, da je zadeva, takoj ko jo pokažeš, javna in jo je treba zaščititi še pred tem. A če te kopirajo, veš, da je izdelek uspešen. Kopiranja se nikoli ne smeš bati, ker lahko sicer v tem samo iščeš izgovore," pravi Miklavec.

Ne spreglejte