TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
18.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 18.05

8 let

Novi predlog zakona o preoblikovanju Kada in Soda prihodnji teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ministrstvo za finance bo v torek ali sredo objavilo spremenjeni predlog zakona o preoblikovanju Kada in Soda, ki naj bi se precej razlikoval od prvotnega predloga.

Do torka je treba "predihati" še nekaj konceptualnih zadev, pravi premier Borut Pahor, da bi zakon, ki je pomemben za vstop Slovenije v OECD, prestal vse postopke.

Na ministrstvu vsebine predloga ne razkrivajo Ministrstvo bo novi predlog zakona objavilo v torek ali sredo, so povedali na ministrstvu, kjer vsebine predloga ne razkrivajo. Tudi premier Borut Pahor na novinarski konferenci po seji vlade o vsebini zakona, katerega sprejem je ključen za vstop Slovenije v Organizacijo za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), ni želel govoriti.

"Nesprejem zakona ovira Sloveniji na poti v OECD" Pahor se je, kot je povedal, med sejo vlade skupaj z ministrom za razvoj Mitjo Gasparijem sestal z vodjo direktorata za pravne zadeve pri OECD Nicolo Bonuccijem. Z Bonuccijem sta ugotovila, da "ni nobenih verjetnih ovir, da Slovenija 27. maja ne bi postala članica OECD".

"Ovira - vprašanje, ali dovolj visoka - na odboru OECD za upravljanje podjetij, ki bo zasedal 21. aprila, bi utegnil biti morebiten nesprejem tega zakona," je dejal Pahor in dodal, da bo storil vse, da bi bil zakon sprejet.

Obstaja pa, je še povedal premier, "nekaj konceptualnih zadev, ki jih moramo še do torka predihati, da bi zakon prestal vse procedure".

Novi predlog, ker sprva predlagani model javnofinančno pristranski Ministrstvo naj bi, kot je v sredo objavil časnik Delo, novi predlog zakona pripravilo, ker sprva predlagani model - da bi Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) strateške naložbe prenesli na državo, ta pa bi jima zagotovila nadomestno premoženje v obliki denarja, obveznic ali kapitalskih naložb - naj ne bi bil javnofinančno nevtralen.

Novi model naj bi, enako kot sedanji predlog, predvidel, da se od Kada oddeli zavarovalnica, ki bi upravljala pokojninske sklade in bi bila v državni lasti. Po novem pa naj bi se vse ostalo Kadovo premoženje preneslo v last Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz), kar bi pomenilo, da bi Kad v sedanji obliki ukinili.

Prenesene kapitalske naložbe bi upravljala agencija Prenesene kapitalske naložbe bi za Zpiz upravljala, po potrebi pa tudi prodajala, agencija za upravljanje kapitalskih naložb države (katere ustanovitev predvideva predlog zakona o upravljanju kapitalskih naložb države), vsi prihodki in koristi iz tega premoženja pa bi se stekali v pokojninsko blagajno.

Sod naj bi po novem ostal v sedanji obliki Sod, katerega življenjska doba se sicer izteče leta 2016, naj bi po novem ostal v sedanji obliki. Strateške naložbe bi ostale na Sodu, a naj bi jih ta upravljal v sodelovanju z omenjeno agencijo. Da bi lahko Sod pokrival svoje obveznosti, ki letno znašajo okoli 200 milijonov evrov, bi mu država zagotavljala sredstva v obliki poroštva ali denarja, s čimer bi postopoma odkupovala strateške naložbe.

Vprašanje strateških naložb bi se reševalo v okviru agencije V novem predlogu naj ne bi bilo več poimensko opredeljenih strateških naložb (po prvotnem predlogu deleži v NLB, Zavarovalnici Triglav in Luki Koper ter tudi v NKBM, Aerodromu Ljubljana, Telekomu Slovenije, Petrolu, Krki in Pozavarovalnici Sava). Vprašanje strateških naložb bi se tako reševalo v okviru strategije dela omenjene agencije.

Ne spreglejte