TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
7.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 7.10

8 let

Novela zakona o trošarinah podražila cigarete

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hkrati z uveljavitvijo novele zakona o trošarinah so se danes zvišale cene cigaret. Za zavojček najbolje prodajanih cigaret je tako treba odšteti 2,50 evra.

Novela zakona sicer daje možnost tudi za zvišanje trošarin za energente in alkoholne pijače, a vlada obljublja, da se tega ukrepa zaenkrat še ne bo poslužila. Novela zakona o trošarinah, ki jo je DZ sprejel v začetku marca, določa, da se bo trošarina za cigarete zviševala tudi še v prihodnjih letih. Medtem ko se je danes s prejšnjih 69 evrov zvišala na 74 evrov za tisoč kosov, bo s 1. aprilom 2011 določena pri 79 evrih, s 1. aprilom 2012 pa pri 84 evrih za tisoč kosov. Zvišanje trošarin predvideva evropska direktiva Zvišanje trošarin za cigarete predvideva evropska direktiva, ki je sicer še v pripravi, in sicer s 1. januarjem 2014, je ob obravnavi novele zakona v DZ pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Helena Kamnar.

Poleg tega se z novelo zakona zvišuje obdavčitev poslovne uporabe električne energije na raven, kot velja za neposlovno uporabo elektrike, hkrati pa odpravlja še lani uvedena vrednostna omejitev pri uveljavljanju nižje trošarine za dizelsko gorivo, ki se uporablja za pogon tovornih vozil za komercialno uporabo. Doslej je bilo vračilo trošarine omejeno na 130 evrov za 1000 litrov dizelskega goriva, po novem pa omejitve ni več.

Uvedba računalniškega sistema za gibanje in nadzor trošarin Vlada kot bistveno novost danes uveljavljene novele zakona izpostavlja uvedbo računalniško podprtega sistema za gibanje in nadzor trošarinskih izdelkov v članicah EU z današnjim dnem. Pri nas tem programom upravlja Carinska uprava RS. Če do uveljavitve novele zakona ne bi prišlo pravočasno, bi Slovenija izgubila možnost, da se vključi v enotni informacijski sistem, kar pa bi po oceni vlade vodilo v slabše pobrane trošarine.

Ne spreglejte