TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
13.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 13.37

8 let

Novela o zdravilih prinaša nov način določanja cen zdravil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za zdravje je pripravilo predlog novele zakona o zdravilih, ki bo v javni obravnavi do 4. februarja.

S to novelo želijo spremeniti način določanja cen zdravil, in sicer bo Agencija za zdravila določala maksimalno ceno, po kateri se bo lahko določeno zdravilo prodajalo v Sloveniji, je danes pojasnil državni sekretar Darko Žiberna.

Hkrati bo zakon velikim kupcem zdravil omogočil doseganje še nižjih cen preko pogajanj ali postopkov javnega naročanja. "Zdravilo na slovenskem trgu bo imelo določeno najvišjo ceno, možna pa bo tudi nižja, ki bi jo kupec dosegel v postopku pogajanj ali javnega naročanja. To bo veljalo predvsem za zdravstveno zavarovalnico kot največjega kupca v državi in tudi za bolnišnice," je danes pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Darko Žiberna.

Večji red in nižje cene

Prepričan je, da bodo lahko z novelo vzpostavili večji red na področju cen zdravil in omogočili doseganje nižjih cen.

Novela prinaša tudi sistem medsebojno primerljivih zdravil. To pomeni, da bo lahko zdravnik po novem bolniku predpisal ne le cenejši generik, torej generično zdravilo z isto učinkovino kot dražji original, temveč bo lahko izbiral tudi v skupini primerljivih zdravil. Primerljiva zdravila so zdravila, katerih učinkovina je nekoliko drugačna od tiste v originalnem zdravilu, ima pa iste biološke in farmakološke učinke, je pojasnil Žiberna. Poudaril je, da bo imel zdravnik pri tem popolnoma prosto možnost izbire, saj gre za strokovno odločitev.

Cena na podlagi cene v Avstriji, Nemčiji in Franciji

Najvišje cene za generike se bodo oblikovale na podlagi referenčne cene zdravila v Avstriji, Nemčiji in Franciji. "Ta cena bo verjetno določena na ravni 85 odstotkov povprečja cene vseh treh držav," je pojasnil Žiberna. Ob tem je poudaril, da je Slovenija omejena v nižanju cen navzdol, saj je naše tržišče majhno in bi premočno pritiskanje na ceno lahko povzročilo tudi umik ponudnika nekega zdravila z našega trga. Za inovativna zdravila pa se bo cena verjetno določila na ravni 100 odstotkov povprečja cen treh držav.

Takšna ureditev je popolnoma primerljiva z ureditvami v drugih evropskih državah, je poudaril Žiberna in spomnil, da se bo Slovenija s sprejemom te novele med drugim uskladila z evropskimi direktivami. "Končna odločitev je vedno politična, a strokovna je pa v zakonu povsem utemeljena," je bojazen, da bi takšna ureditev lahko šla v škodo bolnikov, zavrnil Žiberna.

Žiberna je ob tem povedal, da so že z lani sprejetim pravilnikom o cenah zdravil stroške zdravil zelo dobro obvladovali: "Zdravstvena zavarovalnica in bolnišnice kot največji plačniki zdravil ugotavljajo, da se je kljub povečanju števila predpisanih receptov za skoraj šest odstotkov strošek za predpisana zdravila zmanjšal za 6,5 odstotka."

Konkretno so v lanskem letu skupni stroški za zdravila znašali 274 milijonov evrov in so bili za 6,5 odstotka nižji kot leto prej. Kljub povišanju cen nekaterih inovativnih zdravil po sprejemu pravilnika so se po besedah Žiberne stroški za zdravila skupno znižali za 422.000 evrov letno. "Stroški zdravil so dobro obvladani in imamo rezervo za povečevanje porabe bioloških in po potrebi inovativnih zdravil," je ocenil.

Ne spreglejte