TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 12. 2009,
14.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 24. 12. 2009, 14.19

8 let

Novela energetskega zakona poenostavlja delovanje malih elektrarn

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vlada je na sprejela predlog novele energetskega zakona, ki je po besedah ministra Mateja Lahovnika izredno pomembna, ker se z njo poenostavlja procedura za obratovanje malih elektrarn na objektih.

Spodbuja se tudi varčevanje z elektriko v javnih stavbah. Občanom za manjše elektrarne z močjo do 50 kilovatov ne bo treba več registrirati dejavnosti proizvajanja elektrike v obliki samostojnega podjetnika kot doslej, je po seji vlade povedal Lahovnik. Poleg tega morajo občine v svojih aktih obvezno dajati prednost pri oskrbi s toploto obnovljivim virom energije in energetsko učinkovitejšim rešitvam. Obeta se bum izgradnje fotovoltaičnih elektrarn Povpraševanje po izgradnji objektov, ki zagotavljajo obnovljive vire energije, je v Sloveniji zelo veliko, je povedal Lahovnik. Za leto 2010 je napovedal "pravi bum izgradnje novih fotovoltaičnih elektrarn". V Sloveniji bomo prihodnje leto v obnovljive vire energije vložili približno 70 milijonov evrov, je povedal.

Možnost komercialnih omrežij oskrbe s toploto

Poleg javnega se z novelo zakona uvaja tudi možnost komercialnih omrežij oskrbe s toploto za manjše skupine stavb, kjer skupni toplotni odjem ne presega enega megavata na uro.

Kot novost je Lahovnik izpostavil uvedbo t.i. učinkovitostne dividende za kolektive in posameznike pri varčevanju z energijo v javnem sektorju. To pomeni, da bodo v javnih zavodih, kjer bodo varčevali z električno energijo, upravičeni zadržati določen del prihranka. "Na ta način želimo spodbuditi tudi varčevanje z električno energijo v javnih stavbah," je dejal.

Uvaja se energetsko knjigovodstvo Podlaga za to dividendo bo energetsko knjigovodstvo, ki se uvaja z novelo zakona. Takšno knjigovodstvo bo treba voditi v vseh stavbah z več kot 500 kvadratnimi metri površin, je povedal minister.

Podobno kot za plin se z novelo energetskega zakona tudi za elektriko določa vrstni red odklopov v primeru krize. "Popolnoma jasno je, da so npr. zdravstveni domovi, bolnišnice, šole, zadnji, ki pridejo na vrsto," je dejal Lahovnik.

Z novelo zakona se znižuje tudi po Lahovnikovih besedah pretirana zahteva po toplotnem izkoristku pri sosežigu lesne biomase, s čimer se omogoča nadaljnje obratovanje nekaterih kogeneracij na lesno biomaso tudi po 31. decembru 2009. Poleg tega se odpravlja še vrsta nejasnosti pri umeščanju energetskih objektov v prostor ter urejanju lastniških in služnostih razmerij pri že obstoječi energetski infrastrukturi.

Ne spreglejte