TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
16.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 16.09

8 let

Nova komisarka Vasiliu se predstavlja Evropskemu parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nova evropska komisarka za zdravje s Cipra Andrula Vasiliu je ob predstavitvi v Evropskem parlamentu izpostavila izboljšanje zdravstvenih sistemov, kar je tudi najbolj zanimalo poslance.

Poleg čezmejnih pravic pacientov pa je omenila celo vrsto aktualnih zadev na področju zdravja, pri čemer je morala odgovarjati na najrazličnejša vprašanja. Izboljšanje zdravstvenih sistemov v EU Glede izboljšanja zdravstvenih sistemov, dostopa do njega in večje solidarnosti, je poudarila: "Namen je izboljšanje zdravstvenih sistemov v EU. Skozi sodelovanje in izmenjavo najboljših praks upam, da nam bo to uspelo. Obstajajo pa določene varovalke, ki jih želimo razviti v novem sistemu". Pojasnila je, da gre za varovalke, ki bi omogočile, da če bi določen zdravstveni sistem utrpel škodo zaradi odtekanja pacientov, bi zahtevali odobritev o tem, vendar pa bo treba upoštevati tudi mnenja sodišč.

Odstotek bolnikov v oskrbo v tujino

Približno en odstotek bolnikov zapusti državo zaradi oskrbe v tujini, in to so ponavadi dobro obveščeni, je povedala Vasiliujeva in dodala, da "to ni številka, ki bi lahko ogrozila zdravstveni sistem določene države". Ko pa gre za bolniško oskrbo, pa bi lahko zahtevali predhodno odobritev, za katero zaprosi izvorna država. Vendar to velja le, če obstajajo dokazi, da je nacionalni sistem na tem področju preobremenjen oziroma da ima finančne izgube, je dodala.

Upoštevala bo tudi druge študije in znanstvena mnenja Prav o tem se je v odboru pojavilo veliko vprašanj. Poslance je sicer poleg navedenega zanimalo tudi veliko različnih zadev: o varni prehrani, gensko spremenjenih organizmih (GSO), fotosanitarno področje. Poslanci so pozdravili njeno namero, da bo poleg mnenja Evropske agencije za varno hrano (EFSA) upoštevala tudi druge študije in znanstvena mnenja.

Na podlagi tega, kar je komisija v zadnjih treh letih in pol že dosegla, načrtujem pomembne pobude na področju javnega zdravja, zlasti glede varnosti bolnikov, pripravila pa bom tudi direktivo o darovanju in presajanju organov. V prihodnjih mesecih si bom prav tako prizadevala dokončati predlog o čezmejnem zdravstvenem varstvu, je med drugim napovedala nova komisarka. Vasiliujeva je poudarila, da je njen resor zdravja sestavljen iz dveh delov - javnega zdravja in varne hrane, oboje pa je v Evropi na visoki ravni.

Vse večja zdravstvena neenakost

Na vprašanje,"kaj bodo po vašem mnenju za EU največji izzivi na področju zdravstvene politike in varnosti hrane v naslednjih petih letih?" pa je komisarka odgovorila, da je "eden največjih izzivov" po njenem povezan z "vse večjo zdravstveno neenakostjo," ki jo je treba zmanjšati. Med izzivi je omenila še staranje prebivalstva in vedno večje število kroničnih bolezni, kakovost življenja državljanov v povezavi s prehranjevanjem, kajenjem in telesno aktivnostjo pa tudi nalezljive bolezni ter obvladovanje potencialnih pandemij.

Potem ko je bil nekdanji komisar Markos Kiprianu imenovan za ciprskega zunanjega ministra, je Ciper za novo komisarko predlagal Vasiliujevo. Svet EU je 29. februarja Vasiliujevo imenoval za članico Evropske komisije od 3. marca 2008 do konca trenutnega mandata komisije, torej do 31. oktobra 2009.

Ne spreglejte