TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 9.00

8 let

Nadzorniki Vegrada so se seznanili z izvajanjem sporazuma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Uprava velenjskega Vegrada je danes nadzornemu svetu ustno predstavila izpolnjevanje zavez iz sporazuma, ki ga je podpisala z lastniki in bankama.

Nadzorniki se do tega niso opredeljevali, ker bodo mnenje o tem najprej povedali podpisniki sporazuma, je po nocojšnji seji STA povedal predsednik nadzornega sveta Vegrada Klemen Boštjančič.

Vodstvo Vegrada, ki ga vodi glavna direktorica Hilda Tovšak, mora v petek oz. tri dni pred napovedano skupščino izpolnjevanje zavez iz sporazuma pisno predložiti podpisnikom sporazuma. To sta Nova Ljubljanska banka in Hypo banka ter lastniki - državna Posebna družba za podjetniško svetovanje PDP in družba pooblaščenka Vegrad Naložbe, ki je v lasti vodilnih v podjetju Vegrad.

"Odziv nadzornega sveta do Vegradovega izpolnjevanja zavez iz sporazuma bo na podlagi odziva podpisnikov sporazuma, ki bodo o tem seznanjeni v petek," je pojasnil Boštjančič in dodal, da bodo podpisniki izpolnjevanje zavez preučili do ponedeljkove skupščine.

Je Vegrad uspešno izvajal zaveze iz sporazuma? Tako bo, kot kaže, šele skupščina pokazala, kako uspešen je bil Vegrad pri izvajanju zavez iz sporazuma, po katerem naj bi ključni lastniki izvedli denarno dokapitalizacijo, banke bi Vegradova posojila in obresti reprogramirale, dobavitelji pa naj bi se delu terjatev odrekli, del terjatev pa naj bi konvertirali v prednostne delnice brez pravice glasovanja.

O dokapitalizaciji na ponedeljkovi skupščini Skupščina je sklicana za ponedeljek, 5. julija, glede na sklic pa bo odločala o dokapitalizaciji podjetja z denarnim vložkom v višini pet milijonov evrov in o povečanju osnovnega kapitala s konverzijo terjatev upnikov v višini osem milijonov evrov oz. v višini nekaj več kot deset milijonov evrov, kot v nasprotnem predlogu predlaga državna PDP.

Nadzorniki na seji zaradi opravičene odsotnosti revizorja niso obravnavali poslovnega poročila za lani, so pa nadzorniki od uprave zahtevali, da na naslednji seji zagotovi prisotnost revizorja. "Nimamo namreč še nobenih podatkov o tem, kaj je z revidiranim letnim poročilom za lani," je dejal Boštjančič.

Celovški dvori: prišlo je do pomembnih premikov So se pa nadzorniki na kratko seznanili tudi s predlogom za stečaj podjetja, ki ga je v sredo na celjsko okrožno sodišče podalo podjetje Martink. Glede dokončanja projekta Celovški dvori je uprava nadzornikom po Boštjančičevih besedah pojasnila, da je v zadnjih dneh "prišlo do pomembnih premikov" in da naj bi bil projekt čez poletje zaključen.

Glede prenosov povezanih podjetij z Vegrada na družbo Vegrad Naložbe je uprava nadzornikom posredovala enak odgovor, kot ga je pred kratkim družbi PDP. V njem poudarja, da se je za to odločila zaradi zagotavljanja tekočega poslovanja. Uprava je nadzornikom zatrdila, da Vegrad pri tem ni bil oškodovan, in pojasnila, da je dve podjetji že prenesla nazaj na Vegrad, je še povedal Boštjančič.

Ne spreglejte