TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 2. 2008,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 1. 2. 2008, 10.36

8 let

Na Slovaškem preložili glasovanje o ratifikaciji Lizbonske pogodbe

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovaški parlament je v četrtek za teden dni preložil glasovanje o ratifikaciji Lizbonske pogodbe, ker so opozicijski poslanci zapustili sejo parlamenta.

Poslanci so sejo zapustili zaradi nasprotovanja spornemu medijskemu zakonu. Provladni poslanci so nato soglasno izglasovali preložitev glasovanja o Lizbonski pogodbi na 7. februar, poročajo tuje tiskovne agencije.

Opozicija odločno zahteva umik predloga novega medijskega zakona in grozi, da bo ovirala ratifikacijo nove, reformne pogodbe EU, dokler predlog ne bo umaknjen. Opozicija sicer poudarja, da ne nasprotuje Lizbonski pogodbi. Vladna koalicija ima v parlamentu 85 od 150 sedežev. Za ratifikacijo Lizbonske pogodbe bi bile po slovaški zakonodaji potrebne tri petine glasov vseh poslancev, torej 90 poslanskih glasov.

Barroso in Pöttering nemudoma ukrepala

Stik z vodilnimi opozicijskimi politiki sta danes že navezala predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering, ki bosta skušala prepričati opozicijo, naj popusti. Vodja demokratične in krščanske unije Mikulaš Dzurinda je potrdil, da se je po telefonu pogovarjal z Barrosom, vendar ni želel govoriti o podrobnostih pogovora.

Schulz podprl Fica Vodja skupine socialistov (PES) v Evropskem parlamentu Martin Schulz, pa je odločno podprl slovaškega premiera Roberta Fica, ravnanje opozicije pa označil za nekorektno in neodgovorno.

Odgovori na isti strani kot komentirani članek

Najbolj sporna točka medijskega zakona naj bi bila drastično razširjena pravica do popravka, ki naj bi jo dopolnila pravica do odgovora. Po predlogu zakona naj bi bili odgovori objavljeni na isti strani kot komentirani članek. Sporna je tudi predvidena denarna kazen do 6000 evrov, če bodo novinarji odobravali ali opravičevali vojno, uporabo drog ali katero izmed 17 drugih "družbi škodljivih ravnanj".

Opozicija trdi, da bi z novim medijskim zakonom ogrozili demokracijo, premier Robert Fico pa poudarja, da opozicija na ta način izsiljuje koalicijo.

Predlog zakona je prejšnji teden kritizirala tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki je ocenila, da omejuje svobodo medijev. Vlada v Bratislavi je očitke zavrnila.

Ne spreglejte