TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
14.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 14.01

8 let

Na GZS izpostavljajo soodvisnost kmetijstva in predelovalne industrije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V trenutni gospodarski krizi je izjemno pomembno imeti domačo pridelavo in predelavo hrane, je dejal predsednik upravnega odbora Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Iztok Bricl.

Ob tem je izpostavil soodvisnost kmetijstva in predelovalne industrije. Bricl je na današnji novinarski konferenci Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) na sejmu Agra ponovil besede, ki jih je ob sobotnem odprtju sejma izrekel direktor Pomurskega sejma Janez Erjavec, in sicer, da ni uspešnega kmetijstva brez učinkovite domače živilske industrije. Bricl je k temu dodal, da "tudi ne more biti močne domače živilske industrije brez močnega in učinkovitega kmetijstva".

"Med kmetijstvom in predelovalno industrijo velja soodvisnost" "Med kmetijstvom in predelovalno industrijo v Sloveniji zaradi naše majhnosti velja soodvisnost, druge možnosti kot vertikalno povezovanje pri domači proizvodnji hrane pravzaprav ni. Takšna veriga zagotavlja boljšo sledljivost in krajšo prehransko verigo od polja do krožnika," je povedal Bricl.

Bricl za ohranitev čim višje ravni samooskrbe države Ob tem je pozval državo, da v svoje razvojne smernice vključi namero za ohranjanje čim višje ravni samooskrbe s hrano kot eno od svojih strateških prioritet. Hkrati je izpostavil nujnost sprejetja zakona o generični promociji kmetijskih in živilskih proizvodov ter nujnost rešitve problematike izvajanja javnih naročil, so v sporočilu za javnost po novinarski konferenci zapisali na GZS.

Sejem kot priložnost Po oceni generalnega direktorja GZS Sama Hribarja Miliča se kriza zadnja tri četrtletna obdobja ne zmanjšuje, čeprav del statistike govori drugače. "Obseg proizvodnje se zmanjšuje dvoštevilsko v vseh dejavnosti industrije. To kratkoročno ne daje upanja in potrebno je dolgoročno vztrajanje v vseh branžah industrije," je ocenil Hribar Milič in dodal, da "hitrejši v spremembah hitreje pride iz gospodarske krize".

Na GZS sejemsko predstavitev vidijo kot priložnost predstaviti se domačim kupcem, kar je poglavitnega pomena za ohranitev domačega trga. V letošnjem letu je med razstavljavci na Agri tudi veliko tujih, ki vidijo na slovenskem trgu poslovno priložnost. Vendar pa je ob vsem tem potrebno poudariti prednosti domače proizvodnje, kontrole in kakovosti proizvodov, ocenjujejo na GZS, kjer sejem vidijo tudi kot priložnost utrditi samozavest blagovnih znamk.

Minister Pogačnik: Vlada se zaveda pomembnosti kmetijstva Vlada se zaveda pomembnosti kmetijstva in njegove večnamenskosti, zato že izvaja in še bo izvajala številne ukrepe za ublažitev posledic krize, je v okviru današnje okrogle mize na sejmu Agra v Gornji Radgoni, ki jo je organizirala Zadružna zveza Slovenije (ZZS), izpostavil kmetijski minister Milan Pogačnik.

ZZS je okroglo mizo v Gornji Radgoni pripravila v sodelovanju s tamkajšnjim Govedorejskim društvom, naslov okrogle mize pa je bil Vloga ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano ter Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja pri razvoju slovenskega podeželja ter ukrepi za preprečevanje krize v mlekarstvu in pitanju živine.

Pogačnik in Geroldova sta okroglo mizo ocenila za koristno Tako minister Pogačnik kot podpredsednica ZZS Anemarija Gerold sta dialog in izmenjavo mnenj v okviru okrogle mize ocenila kot zelo dobra in koristna. Minister je zbranim posebej predstavil ukrepe za pospešitev izplačil v okviru skupne kmetijske politike, kar na ZZS ocenjujejo kot pravočasen odziv ministrstva na spremenjene tržne razmere.

Posebej je minister govedorejcem predstavil državno pomoč po pravilih "de minimis" za mlečno proizvodnjo v skupni vrednosti dva milijona evrov. Država se je za to pomoč odločila zaradi padca cen mleka, čeprav minister poudarja, da je cena mleka glede na statistične podatke "stabilna" in je zdaj na ravni leta 2007, ob tem da so se vhodni stroški, kot so stroški energije, gnojil in krmil, od leta 2007 do danes znižali.

Glede ključa razdelitve sredstev pridelovalcem mleka se, kot je dejal minister, še pogovarjajo, na ZZS pa po besedah Geroldove pričakujejo, da bodo pri določitvi kriterijev lahko sodelovali.

Govedorejci izpostavili "izkoriščevalski" odnos trgovcev v prodajni verigi Med poudarki okrogle mize je Geroldova izpostavila še zadovoljstvo ob napovedih veterinarske uprave, da v prihodnje obstaja možnost dviga starostne meje za obvezno testiranje goved na BSE s 30 na 48 mesecev, kar bi za govedorejce predstavljalo prihranek pri stroških testiranj. Sicer pa so govedorejci izpostavili še problematiko promocije slovenskega mleka in mesa ter "izkoriščevalski" odnos trgovcev v prodajni verigi, je dejala Geroldova.

Ne spreglejte