TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 12. 2007,
20.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 18. 12. 2007, 20.02

8 let

Mercator letos po ocenah z 2,4 milijarde evrov prihodkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina Mercator bo letos po ocenah ustvarila 2,4 milijarde evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je 16,2 odstotka več kot v letu 2006.

Čisti dobiček bo dosegel 42,8 milijona evrov, je Mercator objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze. Prihodnje leto naj bi se prihodki glede na oceno za leto 2007 povečali za 9,5 odstotka na 2,6 milijarde evrov, čisti dobiček pa je načrtovan v višini 40,6 milijona evrov. Letošnja rast čistih prihodkov Skupine Mercator je nižja kot na medletni ravni do vključno tretjega četrtletja, ko se je poslovanje družbe M-Rodić v zadnjem lanskem četrtletju že vključilo v skupino. Na visoko rast prihodkov v letu 2008 bodo po navedbah družbe vplivali obsežne investicije in razvoj maloprodajne mreže, intenzivne trženjske aktivnosti, celoletni učinek strateške povezave s hrvaško družbo Presoflex ter strateška povezava in vključitev družbe Mercator-Mex Črna gora v skupino.

Zaposlenih 22.500 delavcev

Skoraj 870 milijonov evrov prihodkov, kar predstavlja približno tretjino vseh, bo skupina ustvarila na štirih trgih v tujini. Mercator bo na ravni skupine ob koncu prihodnjega leta zaposloval 22.500 delavcev, kar predstavlja skoraj 10-odstotno rast.

Kot poudarjajo v Mercatorju, so na čisti letošnji dobiček v višini 42,8 milijona evrov pomembno vplivali izredni in enkratni dogodki, ki se nanašajo predvsem na odprodajo poslovnega in finančnega premoženja. Zaradi tega podatki med leti niso vsebinsko primerljivi. Primerljivi dobiček pred davki v letošnjem letu je glede na oceno (38,2 milijona evrov) v primerjavi z lanskim letom (32,4 milijona evrov) zrasel za 17,9 odstotka.

V letu 2008 Skupina Mercator načrtuje 40,6 milijona evrov čistega dobička, načrtovani primerljivi dobiček pred davki pa je za 9,3 odstotka višji od ocene v letu 2007 (38,2 milijona evrov).

Zniževanje marž zaradi ostre konkurence

Na ekonomiko poslovanja v letu 2007 so pozitivno vplivale splošne gospodarske razmere na vseh trgih, negativno pa nadaljnje zniževanje marž zaradi ostre konkurence, visoke ravni obrestnih mer ter inflacijski stroškovni pritiski v drugi polovici leta, navajajo v Mercatorju. Tudi v prihodnjem letu med pomembne dejavnike ekonomike poslovanja sodijo splošne gospodarske razmere na trgih, politične razmere v regiji, stroškovni inflacijski pritiski, visoke ravni obrestnih mer ter valutna tveganja v Srbiji.

Skupina Mercator v letu 2008 načrtuje za 264 milijonov evrov naložb v osnovna sredstva, in sicer predvsem v razvoj maloprodajne mreže na vseh trgih delovanja, v razvoj distribucijskih centrov ter v prenovo informacijskih sistemov. Pomembnejše naložbe v Sloveniji v letu 2008 obsegajo odprtje Mercator centrov v Postojni in Murski Soboti, hipermarketa in Intersporta v trgovskem centru na Rudniku v Ljubljani, trgovskih centrov v Škofji Loki, Šentjerneju, Litiji, Bledu in v Cerknem.

Pomembnejše naložbe v tujini v letu 2008 pa obsegajo: na Hrvaškem tretji Mercator center v Sesvetah v Zagrebu, Mercator center v Veliki Gorici, trgovske centre Koprivnica, Labin in Križevci; v Srbiji Mercator center Niš ter M-Rodić trgovska centra v Kragujevcu in Kruševcu; v BiH Mercator centra Banja Luka in Brčko.

Tudi v letu 2008 bo Skupina Mercator nadaljevala s preučevanjem možnosti izvedbe strateških povezav s primernimi trgovci na ključnih trgih izven Slovenije, so v sporočilu še navedli v družbi, kjer še poudarjajo, da bodo povečali tudi število zaposlenih. Do konca leta 2008 naj bi bilo v skupini zaposlenih 22.467 ljudi, kar je 9,6 odstotka več od ocenjenega števila zaposlenih ob koncu letošnjega leta. Od tega bo konec leta 2008 39,7 odstotka zaposlenih na trgih izven Slovenije.

Ne spreglejte