TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 4. 2010,
20.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 21. 4. 2010, 20.42

6 let, 6 mesecev

Marisa Tomei: Večno mladostna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Simpatična igralka že 25 let navdušuje s svojimi raznolikimi filmskimi vlogami. Pestra izbira njenih celovečercev je na voljo tudi v videoteki na SiOL TV.

V videoteki na SiOL TV si oglejte kriminalni triler Preden hudič izve za tvojo smrt! Marisa Tomei ima, kot razkriva tudi njeno ime, italijanske korenine. Rodila se je sicer v newyorškem Brooklynu. V igro se je zaljubila že takrat, ko sta jo starša vodila na gledališke predstave na Broadwayju in čeprav je nekaj časa vztrajala pri študiju, je tega hitro opustila in se posvetila igralskemu poklicu.

Prvo vlogo je dobila leta 1987 v žajfnici As The World Turns, ko je bila stara 23 let. Sledilo je še nekaj manj opaznih vlog, nato pa je gledalce po svetu očarala v vlogi za avtomehaniko nadarjene jezikave Mone v komičnem filmu Moj bratranec Vinny. Odlična predstava je igralki leta 1993 prinesla tudi oskarja za najboljšo stransko vlogo. Pred podelitvijo je v neki oddaji izrazila svoj strah, da bi se na poti do odra spotaknila na stopnicah, kar se ji kasneje tudi res zgodilo.

"Ples ob drogu je noro težak" Lepotica je v svoji karieri nanizala še dve nominaciji za oskarja, ki si ju je prislužila za dramo V pasti (In the Bedroom) in Rokoborca (Wrestler). V slednjem je njena vloga odcvetele striptizete s prebodenimi bradavičkami poskrbela za nemalo naslajanja tračarskih strani, Marisa pa je znova dokazala, da je tudi pri 45 letih še vedno ena najlepših zvezdnic v filmskem poslu, ki ji talenta ne gre oporekati. Vlogo v Rokoborcu kritiki radi omenjajo kot najsvetlejšo točko njene kariere, za nameček pa so jo leta 2009 pri reviji FHM postavili na 18. mesto najbolj seksi zvezdnic. Istega leta jo je na seznam najlepših uvrstila tudi revija People. Sama je vlogo striptizete komentirala kot izjemno težko: "Vrtenje ob drogu je noro težko; da bi izgledal dobro na tej reči moraš biti resnično močan."

Med njenimi opaznejšimi filmi je tudi Chaplin, v katerem se je pojavila z Robertom Downeyjem Jr., z njim pa je kasneje posnela še romantično komedijo Samo ti (Only You). Sodelovanje je preraslo tudi v romanco, ki pa ni trajala.

Nikoli ni nastopila v nadaljevanju filma Po seriji filmov, ki niso vzbudili veliko pozornosti, se je v prvo Hollywoodsko vrsto znova prebila s komično romanco Kaj ženke ljubijo (What Women Want), nato pa je sledila prej omenjena drama V pasti, ki ji je znova prinesla simpatije tako kritikov kot občinstva. Oskar je sicer ostal "le" pri nominaciji, zato pa je za svojo vlogo dobila prvi zlati globus. Zdi se, da Marisa vsakih nekaj let poskrbi za nepozabno predstavo, vmes pa se zaposli s komedijami in s stranskimi vlogami v manj opaznih filmih. Redno se pojavlja tudi v televizijskih serijah (najbolj je v spominu ostala njeno gostovanje v Seinfeldu), medtem ko ostaja zvesta tudi gledališču. Zanimivo je, da Marisa pravzaprav nikoli ni nastopila v nadaljevanju ali preddelu kakšnega filma.

Igralka, ki ima tako ameriško kot italijansko državljanstvo, študija morda res ni zaključila po redni poti, a je kasneje prejela častno diplomo univerze v Bostonu, ki jo je nekoč obiskovala. Med zanimivejši podatki o njej je tudi ta, da je botra Zoë Kravitz, hčerki Lennyja Kravitza in Lise Bonet.

Srečna z mlajšim moškim Čeprav so zveze starejših zvezdnic z mlajšimi moškimi zadnje čase precej na udaru rumenega tiska, pa Marisino zasebno življenje ostaja kolikor toliko prikrito. Od leta 2008 se namreč dobiva 33-letnim igralcem Loganom Marshall-Greenom, ki je 12 let mlajši od nje. Skupaj se pridno izogibata fotografskim objektivom in zlobnim jezikom ter ostajata zvesta drug drugemu.

V videoteki na SiOL TV si oglejte Marisine filme: - Preden hudič izve za tvojo smrt, - Le poljub, - Plesišče, - Divje robide, - Alfie.

Ne spreglejte