TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
15.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 15.31

8 let

Ljubljanska LDS za ustavno presojo parkirnih kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sankcije za nepravilno parkiranje v Ljubljani so po sedaj veljavnem odloku o cestnoprometni ureditvi vsebinsko nelogične, je prepričan svetnik LDS Jožef Kunič.

Po mnenju ljubljanske LDS je lani sprejet občinski odlok, ki določa globo 200 evrov za parkiranje na bankini, površini za kolesarje, avtobusni postaji ter v parku oziroma drugi javni zeleni površini, neskladen z zakonom o varnosti cestnega prometa. "Mnenje ministrstva je neživljenjsko" Čeprav na ministrstvu pojasnjujejo, da zakon ne opredeljuje sankcij za parkiranje na površini za kolesarje, avtobusni postaji ter v parku, določbe iz odloka ustvarjajo pravno zmedo in neenakost, je dejala podpredsednica ljubljanske LDS Maja Potočnik. Mnenje ministrstva je po njenih besedah sicer v skladu s teorijo prava, vendar neživljenjsko. Nelogične razlike v kaznih za podobne prekrške

Zakon namreč za parkiranje na kolesarski stezi, kar ogroža kolesarski promet, določa globo 80 evrov. Občinski odlok pa za parkiranje na površini za kolesarje, to so denimo kolesarnice, kjer je dostop z avtomobilom pogosto tudi fizično nemogoč, globo 200 evrov, pojasnjuje Potočnikova. Podobno je tudi glede avtobusnih postajališč, kjer zakon za parkiranje določa globo 80 evrov, za parkiranje na avtobusni postaji, ki je opredeljena kot prostor za sprejem in odpravo avtobusov in mora med drugim imeti prometni urad, prostore za zadrževanje potnikov in hrambo prtljage, pa občinski odlok določa globo 200 evrov.

Kunič predlaga spremembo odloka Kunič zato predlaga spremembo odloka, ki višino globe za parkiranje na površini za kolesarje, avtobusni postaji ter v parku znižuje na 80 evrov. Prav tako tudi predlagajo, da se iz odloka črta določba o parkiranju na bankinah. To po mnenju prometnega ministrstva namreč že ureja zakon, zato so občino pozvali, naj odlok uskladi z zakonom oziroma obrazloži morebitno drugačno definicijo bankine.

Ob tem v mestni LDS predlagajo tudi, da se v odloku jasno opredelijo omenjene površine, da ne bo nobenih dvomov glede sankcioniranja. Kot opozarja Potočnikova, se sedaj namreč dogaja, da redarji 200 evrov globe predpisujejo tudi za parkiranje na kolesarski stezi in avtobusnem postajališču.

O predlogu mestni svetniki ne bodo razpravljali Ljubljanski svetniki pa so Kuničev predlog umaknili z dnevnega reda seje in o njem ne bodo razpravljali. S tem bi rešili le del ugotovljenih neskladnosti z zakonom, je ocenil predlagatelj umika Jani Möderndorfer. Kot je pojasnil, Kuničev predlog ne rešuje neskladnosti odloka z zakonom o varnosti cestnega prometa, ki jo je ministrstvo za promet ugotovilo glede pristojnosti redarjev, kot jo določa občinski odlok.

Ministrstvo za promet je občini dalo 30 dni časa, da odgovori na po njihovem mnenju neskladnost v zvezi z višino globe za parkiranje na bankinah ter izreklo tudi opozorilo glede razumevanja nalog redarstva. Občina mora tako v tem roku odgovoriti ministrstvu, prav tako pa mora pripraviti morebitne spremembe omenjenega odloka. "Noro pa je, da na dveh različnih sejah obravnavamo isti odlok," je svoj predlog pojasnil Möderndorfer.

"Dlje odlašamo, dlje bodo Ljubljančani plačevali globe, ki niso v skladu z zakonom" Kunič je umiku nasprotoval. "Dlje odlašamo, dlje bodo Ljubljančani plačevali globe, ki niso v skladu z zakonom," je dejal. Prav tako bi bila po njegovem mnenju dobrodošla razprava, na podlagi katere bi lahko v prihodnje pripravili spremembe odloka. Je pa ob tem izrazil veselje, da bo ta odlok v prihodnje vseeno usklajen z zakonom.

Janković: Predlog spremembe občinskega odloka je bil preuranjen

Kot je po seji dejal župan Zoran Janković, je bil predlog spremembe občinskega odloka preuranjen. Prometno ministrstvo je po njegovih besedah potrdilo, da je v nekaterih določbah odlok usklajen z zakonom, da pa ena točka, in sicer določba glede bankin, zahteva pojasnilo.

Če ne bi bilo dodatne zahteve, ki govori o pristojnostih policije in redarstva, bi bile spremembe odloka pripravljene za obravnavo, pravi župan. Tako pa bodo, kot pojasnjuje, pripravili odgovor, ga posredovali ministrstvu in se glede na odgovor ministrstva odločili, kakšne spremembe odloka bodo predlagali na eni od prihodnjih sej.

"Preprečiti želimo nered na avtobusnih postajališčih in kolesarskih stezah" "Smisel kazni ni v tem, da bi se pobirale čim višje kazni, ampak da se v principu prepreči nered na avtobusnih postajališčih in na kolesarskih stezah," poudarja Janković. Kot še dodaja, ne vidi razloga, zakaj ne bi ob povišanju kazni za nekatere druge prekrške, kot so vožnja pod vplivom alkohola, z ministrstvom preverili, ali so kazni, ki veljajo za nepravilno parkiranje, primerne.

Ne spreglejte