TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 12. 2007,
13.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 11. 12. 2007, 13.03

8 let

Lizbonska pogodba - od ustavne do reformne pogodbe EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Voditelji 25 članice EU so ustavno pogodbo podpisali 29. oktobra 2004 v Rimu.

Po prvotnih načrtih naj bi dokument stopil v veljavo novembra 2006, vendar so uveljavitev preprečili volivci v Franciji in na Nizozemskem, ki so na referendumih leta 2005 zavrnili ratifikacijo. EU si je nato vzela leto dni časa za premislek, junija letos pa so voditelji EU dosegli dogovor o mandatu za medvladno konferenco o novi, reformni pogodbi. Dokončni dogovor o novi pogodbi je prinesel oktobrski vrh EU, v četrtek pa bo v Lizboni slovesen podpis dokumenta. Lizbonska pogodba naj bi po ratifikaciji v vseh članicah EU stopila v veljavo do volitev v Evropski parlament junija 2009.

29. oktober 2004 - Voditelji 25 držav EU so v Rimu slovesno podpisali ustavno pogodbo ter s tem odprli pot za njeno ratifikacijo.

11. november 2004 - Litva je kot prva članica EU ratificirala ustavno pogodbo EU. Do danes je dokument ratificiralo 18 članic EU.

1. februar 2005 - Slovenski državni zbor je ratificiral ustavno pogodbo EU.

29. maj 2005 - Referendum o ustavni pogodbi EU v Franciji. Proti ratifikaciji je glasovalo 55 odstotkov volivcev.

1. junij 2005 - Referendum o ustavni pogodbi EU na Nizozemskem. Proti ratifikaciji je glasovalo 62 odstotkov volivcev.

18. junij 2005 - Na vrhu EU v Bruslju so voditelji povezave sprejeli skupno izjavo o ustavni pogodbi EU. V izjavo so zapisali, naj se proces ratifikacije dokumenta nadaljuje, čeprav prvotnega roka za njegovo uveljavitev (1. november 2006) ne bo mogoče spoštovati. Voditelji EU so tudi sklenili, da se začne enoletno obdobje premisleka.

16. junij 2006 - Vrh EU je dosegel konsenz, da je treba odločitev o ustavni reformi EU doseči najkasneje v drugi polovici leta 2008. Določil je tudi, da bo glede ustavne pogodbe nemško predsedstvo v prvi polovici leta 2007 pripravilo poročilo in ocenilo razmere ter preučilo možnosti za nadaljnje korake.

9. januar 2007 - Predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel je na tradicionalnem srečanju Evropske komisije in novega predsedstva EU razglasila konec obdobja razmisleka in napovedala, da je nastopil drugi del tekme za ustavno pogodbo ter da bo glavna naloga Nemčije oblikovati jasen načrt za oživljanje institucionalne razprave do začetka poletja.

25. marec 2007 - Ob 50. obletnici podpisa Rimske pogodbe so predstavniki treh osrednjih institucij EU podpisali posebno deklaracijo. V njej so zapisali, da je EU združena v cilju, da še pred naslednjimi volitvami v Evropski parlament leta 2009 zagotovi nov skupni temelj.

23. junij 2007 - Voditelji EU so na zasedanju dosegli dogovor o vsebini in časovnem načrtu mandata za medvladno konferenco o novi, reformni pogodbi, ki naj bi zamenjala zavrnjeno ustavno pogodbo EU.

23. junij 2007 - Začetek medvladne konference z razgrnitvijo prvega osnutka nove pogodbe EU.

7. in 8. september 2007 - Zunanji ministri EU so na neformalnem zasedanju opravili prvo analizo pogajanj o novi pogodbi EU.

5. oktober 2007 - Portugalsko predsedstvo EU je na spletnih straneh objavilo osnutek nove pogodbe EU, ki so ga po dobrih dveh mesecih usklajevanja pripravili pravni strokovnjaki EU. S tem so se končala tehnična pogajanja, v katerih je članicam EU uspelo uskladiti 98 odstotkov besedila dokumenta.

15. oktober 2007 - Članice EU so v okviru Sveta EU za zunanje in splošne zadeve opravile razpravo o odprtih vprašanjih v zvezi z novo pogodbo EU, vendar preboja niso dosegle pri nobenem odprtem vprašanju.

19. oktober 2007 - Voditelji EU so na neformalnem vrhu v Lizboni dosegli dogovor o novi, reformni pogodbi EU.

13. december 2007 - Voditelji EU bodo v Lizboni podpisali novo pogodbo EU. Pogodba naj bi po ratifikaciji v vseh članicah EU stopila v veljavo do volitev v Evropski parlament junija 2009.

Ne spreglejte