TELEKOM SLOVENIJE

Lojze Grčman

Četrtek,
14. 1. 2016,
8.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Leopold Jeras evropsko prvenstvo rokomet

Četrtek, 14. 1. 2016, 8.12

6 let, 7 mesecev

Leopold Jeras: Hrvate za olimpijske igre premagal kar na njihovem dvorišču

Lojze Grčman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Leta 1998 je reprezentanco prevzel Leopold Jeras, izkušeni vodja, ki sta mu uspela vsaj dva zgodovinska dosežka.

Slovencem tekmovanja v soseščini tradicionalno ustrezajo. In tudi evropsko prvenstvo na Hrvaškem jim je. Tako zelo, da so prišli do petega mesta, kar je bila dotlej najvišja uvrstitev v zgodovini. Za nameček je ta uvrstitev prinesla prve slovenske olimpijske igre, tekmec pa ni bil nihče drug kot gostiteljica Hrvaška.

Za zadetek je ta padla sredi Zagreba. "V vsakem športu je treba imeti malo sreče. Vse skupaj je bilo seveda sladko, toda vseeno je bila zame najpomembnejša že kvalifikacijska tekma proti Madžarom, ki nam je vse to omogočila. Je pa bila ta tekma proti Hrvatom res nekaj posebnega, oni so bili tedaj aktualni olimpijski prvaki in so hoteli ta dosežek nekako ubraniti pred domačimi gledalci. Zaradi tega je imela ta tekma velik odmev, ampak jaz sem bil prepričan, da smo boljši od Hrvatov. Pred prvenstvom smo odigrali tudi dve prijateljski tekmi pri njih, enkrat smo izgubili zaradi sodnikov, enkrat smo igrali neodločeno, tako da sem fantom tedaj rekel, da smo boljši. Potem se je dejansko izkazalo, da smo bili bolje pripravljeni," se je pred leti v pogovoru za Žurnal24 uspeha spomnil Jeras.

Dodana vrednost je bil tedaj Iztok Puc

Dodana vrednost reprezentance z veliko začetnico je bil tedaj Iztok Puc, ki se je, kako simbolično, v slovensko reprezentanco vrnil po obdobju igranja za Hrvaško, s katero je bil na zadnjih olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996 prvak. Žal že pokojni Puc se je odlično dopolnjeval z Urošem Šerbcem in mladim Alešem Pajovičem. V ekipi so bili še Beno Lapajne, Rolando Pušnik, Renato Vugrinec, Tomaž Tomšič, Zoran Lubej, Andrej Kastelic, Zoran Jovičič …

Podobna zasedba, tudi s Pucem, se je predstavila na olimpijskih igrah v Sydneyju. "Mi smo olimpijske igre dobro začeli, malce smole smo imeli v zadnjih tridesetih sekundah tekme proti Francozom. To tekmo bi morali dobiti, toda pristranska sodnika sta nam dosodila prekršek v napadu že takoj v prehodu v napad. Saj veste, velika Francija ni smela izgubiti proti nam. Tedaj smo namreč veljali za majhno rokometno državo, pravzaprav veljamo za tako še danes. Na tej tekmi smo torej osvojili točko, nato je sledil obračun z velikimi Švedi, proti katerim smo ob polčasu vodili za pet zadetkov. Nato so zagnali cel vik in krik, celo predsednik Evropske rokometne zveze je šel med polčasom v sodniško garderobo in tako naprej. Ob začetku drugega polčasa smo povedli še za zadetek več, torej za šest golov. Švedi so to umetno ustavili, šli z igrišča in naredili cel cirkus. Prekinitev je trajala okoli četrt ure in po nadaljevanju tekme so se Švedi s pomočjo sodnikov počasi približevali, tekmo pa smo na koncu izgubili za dva zadetka," je film nazaj zavrtel Jeras. Njegova zasedba – prva izmed kolektivnih športov, ki je okusila olimpijski duh – je v Sydneyju osvojila osmo mesto.

Ne spreglejte