TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 5. 2008,
8.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 1. 5. 2008, 8.36

8 let

Lani smo delali v povprečju 40,4 ure na teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Leta 2007 smo v Sloveniji po podatkih Statističnega urada RS (Surs) delali v povprečju 40,4 ure na teden, od tega moški 41,3, ženske pa 39,2 ure.

Imamo pravico do najmanj 4 tednov letnega dopusta V Sloveniji imamo vsako leto 14 dela prostih dni. Primerjava s sosednjimi državami kaže, da imajo v Avstriji prost dan več, na Hrvaškem pa toliko prostih dni kot mi. Italijani imajo na letni ravni 13, Madžari pa 11 dela prostih dni. Zaposleni v Sloveniji imajo pravico do najmanj štirih tednov letnega dopusta, v povprečju pa jih izkoristimo dobrih 25 dni.

Več kot 50 odstotkov Slovenk in Slovencev je zaposlenih na področju storitev Več kot polovica Slovenk in Slovencev je zaposlenih na področju storitev, pri čemer prevladujejo zaposleni v predelovalni dejavnosti (tretjina delovno aktivnih moških in petina takih žensk), sledijo jim zaposleni v trgovinski dejavnosti. Največ, dobrih 16 odstotkov delovno aktivnih prebivalcev, je zaposlenih v poklicni skupini tehniki in drugi strokovni delavci.

Moški v povprečju zaslužijo 7 odstotkov več kot ženske

Ženske so za svoje delo še zmeraj slabše plačane od moških, in sicer za slabih sedem odstotkov. Ženske so leta 2005 prejele v povprečju 1132 evrov bruto mesečne plače, moški pa 1216. Najbolj so se plače žensk približale moškim v poklicni skupini uradniki. Največje so bile razlike med upravljavci strojev in naprav ter med industrijskimi izdelovalci in sestavljavci, kjer so ženske v povprečju dobile za četrtino nižje bruto plače kot moški.

Na plače vpliva tudi izobrazba in regionalne razlike Razlike so velike tudi med različno izobraženimi. Leta 2005 so tako zaposleni z nedokončano osnovno šolo v povprečju prejemali nekaj manj kot 750, visoko izobraženi pa skoraj trikrat več oz. 2150 evrov bruto mesečno. Opazne so tudi regionalne razlike. Najvišjih plač so bili konec leta 2007 deležni zaposleni v osrednjeslovenski statistični regiji - v povprečju 1546 evrov bruto na mesec, najnižje pa so bile plače v pomurski regiji - 1105 evrov.

Število registriranih brezposelnih oseb se je v 10 letih zmanjšalo za dobrih 40 odstotkov

Sursovi podatki kažejo tudi na vpad števila anketno brezposelnih, ki se je v preteklih desetih letih zmanjšalo iz 72.000 leta 1997 na 50.000 lansko leto, od tega so našteli 15.000 manj brezposelnih moških in 7000 manj brezposelnih žensk. Za anketno brezposelno velja oseba, ki v tednu pred anketiranjem ni delala, ki je v zadnjih štirih tednih aktivno iskala zaposlitev in je delo pripravljena sprejeti v roku 14 dni.

Podatki Zavoda za zaposlovanje so podobni. Število registriranih brezposelnih oseb se je v desetih letih prav tako zmanjšalo za dobrih 40 odstotkov, in sicer s 125.000 na 71.000.

Leta 2007 je bilo na voljo skoraj 9000 delovnih mest

V letu 2007 je bilo tudi največ prostih delovnih mest po letu 2001. V povprečju je bilo na dan na voljo skoraj 9000 prostih mest, od tega tretjina v osrednjeslovenski regiji, kateri sta sledili podravska in savinjska regija. Če pogledamo po dejavnostih, je bilo več kot polovica oz. skoraj 5000 prostih mest na voljo v storitvenih dejavnostih, dobrih 40 odstotkov v nekmetijskih, zelo malo povpraševanja po delovni sili pa je bilo v kmetijstvu.

Dobra četrtina vseh delovno aktivnih moških dela ponoči Surs navaja tudi podatke o tem, da približno tretjina zaposlenih opravlja izmensko delo, slaba polovica dela ob večerih, petina pa ponoči. Nočno delo je bolj značilno za moške, saj ponoči dela dobra četrtina vseh delovno aktivnih moških in le dobra desetina delovno aktivnih žensk. Dve tretjini delovno aktivnih oseb običajno ali občasno delata ob sobotah, tretjina pa običajno ali občasno dela ob nedeljah. V obeh primerih je takšnih nekoliko več moških kot žensk.

Ne spreglejte